SAĞLIK - 18 Ağustos 2018 Cumartesi 12:37

'Et mutlaka sebze ve yoğurtla tüketilmeli'

A
A
A
'Et mutlaka sebze ve yoğurtla tüketilmeli'

Kurban Bayramının sıcak ve nemli havalara denk gelmesiyle birlikte et tüketimi konusunda uyarıda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Mutlu bir öğün et tüketilmesi gerektiğini ve yanında ise mutlaka salata ve yoğurt yenilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Kurban Bayramında bilinçsizce fazla et tüketimimin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Özel İbni Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Mutlu, özellikle kronik rahatsızlıkları olan, kolesterol, tansiyon, kalp, böbrek, şeker, gut hastalığı gibi hastaların daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Bayram boyunca bir öğün et tüketilmeli 

Bayramda geleneksel olarak kurbanlık kesildikten sonra etler doğranırken, bir yandan da bir tencerede pişirilerek yenildiğini kaydeden ,Mutlu, "Bu durum da sık yapılan bir hata. Kırmızı et her ne kadar protein kaynağı olsa da, yaklaşık yüzde 30’unu yağ oluşturmaktadır. Sıcak ve nemli havalar nedeniyle de fazla et tüketimi, başta ishal gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Et sindirimi zor olan bir gıda. Sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için eti dinlendirmeli ve iyice pişirilmeli. Et tüketimi mutlaka bayram boyunca bir öğünle sınırlandırılmalı. Aksi taktirde ciddi sağılık sorunları ile karşı karşıya kalınacaktı" dedi.

Mangaldan uzak durulmalı 

Taze etin mangalda pişirilme süresinin oldukça uzun zaman alacağını belirten Diyetisyen Mutlu, eğer mutlaka mangal yapılacaksa etler harlı ateşte değil, kömürün kor halini aldıktan sonra en az 10-20 santim uzakta tutularak yavaş yavaş yanmadan pişirilmesi gerektiğini açıkladı.

Etler soğuk yerde dinlendirilmeli 

Etlerin en az 12 saat soğuk bir ortamda dinlendirilmesi gerektiğini bildiren Mutlu, "Et çok çabuk bakteri toplayan bir gıda. Bu nedenle de dinlendirilirken soğuk bir ortam tercih edilmeli. Pişirilmeden önce ise yıkanmalı ve iyi pişirilmeli. Etlerin, kanserojen öğe oluşumunu ve besin zehirlenmesini önlemek için haşlama, fırın, yöntemi tercih edilmeli. Asla başka bir katı yağı kullanılmamalı ve çok az olmak kaydıyla kendi yağı ile pişirilmeli" ifadelerini kullandı.

Saklama koşulları önemli 

Daha sonra yenilmek üzere etin saklanma koşullarının da çok önemli olduğunu vurgulayan Mutlu, "Etler tek pişirimlik olarak doğrandıktan sonra buzdolabı saklama poşetlerine konulmalı. Poşetlerin içindeki havası iyice alınmalı ve imkan varsa vakumlanmalı. Daha sonra buzdolabının derin dondurucu kısmına konulmalı. Pişirilmek üzere dolaptan çıkarılan etler fazla sıcak olmayan ortamda çözdürülmeli" şeklinde konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Hisarcıklıoğlu: “Adana, yüksek dönüşüm kapasitesine sahip iller arasında” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana’nın yüksek dönüşüm kapasitesine sahip iller arasında olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir olması için iş birliği içinde, stratejik planlarla gelecek vizyonu oluşturulmalıdır” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri ile bir araya geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, kentin sanayi potansiyeli ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hisarcıklıoğlu, Adana’nın sadece bölgesel değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir sanayi merkezi olduğunu vurguladı. Kendisinin ve TOBB’un Adana’nın sanayi alanındaki gelişimini yakından takip ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şehrin sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve yenilikçi projelerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Adana, Anadolu’nun sanayileşmesinin lokomotif illerinden biridir. Adana, yüksek dönüşüm kapasitesine sahip iller arasında yer alıyor. Ancak, bu başarı sadece bugüne ait değil, aynı zamanda gelecekte de sürdürülebilir olmalıdır. Bunun için, sanayi odaları, yerel yönetimler ve iş dünyası iş birliği içinde olmalı ve stratejik planlarla gelecek vizyonu oluşturmalıdır” dedi. Ayrıca, teknolojik dönüşümün öneminin altını çizen Hisarcıklıoğlu, Adana’nın dijitalleşme ve yenilikçilik konularında da öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı ayrıca, Adana’nın sahip olduğu coğrafi konumun ve lojistik altyapısının, uluslararası ticarette önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası’nın üyelerinin yaşadığı sektörel sıkıntıları ve taleplerini dinleyerek, çözüm odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Üyelerin karşılaştığı sorunların çözümü için iş birliği ve dayanışma içinde olunması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için Adana’nın öneminin giderek artacağını belirtti. Adana olarak büyük bir değişimin ve dönüşümün eşiğinde olduğunu belirten Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana’mız, yüzyılı aşkın bir süredir edindiği sanayi kültürü ile kentimizde çok çeşitli üretimin gelişimini desteklemiştir. Bugün, otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstilde, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer almaktadır. TEPAV tarafından yapılan çalışmada Adana, Türkiye’de gelişim potansiyeli yüksek iki ilden biri olarak gösterilmiştir. Bu ilin gelecekteki konumu açısından önemli bir mesaj niteliğindedir. Adana’mız, toplam 5 yeni organize sanayi bölgesi, 15’e yakın küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacaktır. Şimdilik 100 milyon metrekarenin üzerinde alanı sanayiye açıyoruz. Adana’mız bu yatırım alanların faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin ikinci bir Marmara bölgesi olacaktır” dedi.