SAĞLIK - 24 Ağustos 2017 Perşembe 09:29

Eti dinlendirdikten sonra tüketin

A
A
A
Eti dinlendirdikten sonra tüketin

Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Zerrin Delibaş, başta mide ve bağırsak hastaları olmak üzere herkesin yeni kesilmiş et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Zerrin Delibaş, et tüketimiyle ilgili uyarılarda bulunarak, özellikle bayramlarda şeker ve et tüketiminin fazla olduğunu anlattı. Delibaş,“Fazla yağlı et tüketiminden kaçınmamız gerekiyor. Yaz aylarında olduğumuz için aşırı yüklemelerden kaçınmamız gerekiyor. Fazla şekerli ve çok yağlı tatlılardan kaçınmamız gerekiyor. Kalp ve kolesterol hastaları ve yaşlı vatandaşlar ve diyabet hastaları et tüketimine dikkat etmesi gerekir. Kurbanlık etlerinin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için bayramda yağsız veya az yağlı etler tercih edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır. Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertlik, sindirimde zorluğa yol açar. Kurban etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra tüketilmelidir. Yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne, besin gruplarının dengeli dağılmasına ve hijyene de özen gösterilmelidir. Etler kolaylıkla bozulabilen riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur. Bu sebeple çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etin çabuk çözünmesi için oda sıcaklığında bekletmek, kalorifer üzerinde çözdürme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bunların yerine buzdolabının alt raflarında çözünmesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Et sindirimi zor olan besindir"

Et pişirme konusunda da uyarıda bulunan Delibaş, “Et sindirimi zor olan besindir. Özellikle yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertlik hem sindirimde hem de pişirmede zorluğa yol açar. Mide ve bağırsak hastalarının yeni kesilmiş et tüketimine dikkat etmesi gerekir. Yeni kesilen et birkaç gün buzdolabında saklandıktan sonra haşlama veya ızgara şeklinde pişirmelerini öneriyoruz. Yağlı etlerin kolesterol değeri yüksek olduğu için kalp damar hastalığı olan kişilerin, diyabet, yüksek tansiyon olan hastaların et tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Bu hastaların az yağlı et tüketmelerini öneriyoruz. Tükettiğimiz et miktarı kadar eti nasıl pişirdiğimizde çok önemlidir. Etlerimizi kızartma değil de özellikle haşlama ve ızgara olarak pişirilmesini öneriyorum. Etlerin yüksek ısıda ve çok uzun süre pişirilmesi sonucu etlerde oluşan kanserojen maddeler zararlı etkilere yol açar, o yüzden etlerimizi çok yüksek ısıda ve uzun sürede pişirmememiz gerekiyor” diye konuştu. 

Cem Kaan Toka

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta kar kalınlığının 7 metreyi bulduğu yolda çalışma Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için 7/24 esasına göre çalışmalar devam ediyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin mart ayının son günlerinde kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için başlattığı çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Zorlu coğrafyada çığ riskine rağmen 2 bin 500 rakımlı Çavuştepe mevkisinde 3 gündür görev yapan ekipler, yolu kısa sürede açmayı hedefliyor. 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı ve köylülerin alternatif olarak kullandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için gece gündüz çaba gösteren ekipler, yaklaşık 3 aydır kapalı olan ve kar tabakasının oldukça sertleştiği yolda ilerlemekte güçlük çekiyor. Karın iş makinesinin boyunu aştığı yolda çalışmalarını sürdüren iş makinesi operatörü Kerem Çakır, 25 yıldır karla mücadelede yer aldığını belirterek, "Ben 25 yıldır iş makinesi operatörlüğü yapıyorum. Burada çığ tehlikesi var. Geçen günlerde bir çığ tehlikesi geçirdik. Üçevler grup köy yolunun Çavuştepe mevkisinde karla mücadele çalışmasını yürütüyoruz. Şu anda ovada çiçekler açmış, biz de burada karla mücadelemize devam ediyoruz. Yer yer 6-7 metre kar var. Kar çok sert. Makine çok zorlanıyor. Günde 2-3 kilometre yol açabiliyoruz. Burası rampa. Gece gündüz çift vardiya çalışıyoruz. Biz saat 18.00’dan sonra işi bırakacağız, gece vardiyası gelecek. İki güne kadar yolu ulaşıma açmayı hedefliyoruz. Gördüğünüz gibi iş makinesine 4 zincir taktık. İş makinesi zincirli olmasa gidemeyiz. Aşırı bir rampamız var. Her yerde ilkbahar mevsimi yaşanırken biz karla mücadele ediyoruz. Muş’un en yüksek mevkilerinden biri" şeklinde konuştu.