SAĞLIK - 01 Eylül 2014 Pazartesi 11:50

Eti güneş batmadan tüketin!

A
A
A
Eti güneş batmadan tüketin!

Obezite ile ilgili çalışmalar yapan Dr.Fevzi Özgönül, eti güneş batmadan tüketin uyarısında bulundu.

Dr.Fevzi Özgönül, şu açıklamayı yaptı:

“Bu yıl bir aşırı sıcak, bir aşırı yağmur fırtına ile çok farklı gecen bir yazı bitirmek üzereyiz. Havalar yavaş yavaş soğumaya güneş dünyamızı yeterince ısıtamamaya başladı. Bütün yaz tatildi, misafirdi derken gündüz denize girdik, eğlendik yemeklerimiz özellikle etli yemeklerimiz, mangal partilerimiz hep akşama kaldı.Artık sonbahar gelmek üzere.Soğuk havalarda vücut direncimiz düşüp hastalıklara karşı daha savunmasız hale geliriz. Vücut direncimizin güçlü olması için, beslenmemizin de dengeli ve düzenli olması gerekir.

Sonbaharda yağmur ve soğuk hava nedeniyle hep kapalı bölgelerde bir arada yaşarız. Bu mevsimde,en önemli tehlike, soluduğumuz hava ile bulaşabilen hastalıklardır. Bu mevsimde, grip nezle ve üst solunum yolu hastalıkları en çok görülenleridir.Hem kendimizin hem çocuklarımızın bu hastalıklardan korunabilmesi için beslenme en önemli yeri tutar.Bu mevsimde özellikle dengeli ve yeterli bir beslenme gereklidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, minerallerden oluşan besinleri içeren yiyecekleri yemeliyiz. Bu yüzden bu dönemde, hayvansal gıdaları (et, süt, yumurta, peynir yoğurt gibi), bitkisel gıdaları (sebzeler, yeşillikler, meyveler, baklagiller gibi) dengeli ve çeşitli olarak tüketilmeliyiz.

Vücudumuzun yapı taşlarından olan protein ve yağlar bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde büyük rol oynarlar. Bu gıdalar vücudumuzda depo edilemediği için. Vücudumuzun bizi tamir ettiği, gece biz uykudayken olan zaman diliminde kullanıma hazır olması gerekir.Proteinli gıdalar, sindirimi en zor olan gıdalardır. Bu gıdaların sindirimi 8-10 saat sürer. Bu yüzden bu tür gıdaların yatmadan en az 10 saat öncesinden yenilmiş olması gerekir.

Kışın gece yediğimiz etli yemekler bize zarar vermez ama yeteri kadar fayda da vermez. Proteinli gıdalardan yararlanmak istiyorsak ve hastalıklara karşı vücudumuzun dirençli olmasını istiyorsak sabahları peynir, yumurta gibi proteinli yiyecekleri. Öğlen et, tavuk, balık, bakliyat gibi yiyecekleri mutlaka tüketmeliyiz.
Unutmayın geç yemek zarar vermeyebilir ama en önemlisi yediklerimizden faydada da göremeyiz.” 

ERZURUM

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Turizm haftasında Çamlık gezisi Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Yozgat Valiliği önünde toplanan ATV ve Motosikletli vatandaşlar, Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ile birlikte Türkiye’nin ilk Milli Parkı Çamlık’a gezi düzenlediler. Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat çamlığı, havaların ısınmasıyla birlikte doğaseverlerin önemli durak yerlerinden biri olurken, son 10 günlük dönem içerisinde 3 bin 170 araç ve 16 bin 300 kişi ziyaret etti. Yozgat Valiliği, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında organize ettiği farkındalık etkinliğine doğaseverler, motosiklet ve ATV tutkunları ilgi gösterdi. Yozgat Valiliği turizm haftasını da dikkate alarak, doğaseverlere yönelik Türkiye’nin ilk Milli Parkı olan Çamlık’ta etkinlik düzenledi. Valilik binası önünde toplanan doğaseverler, motosiklet ve ATV tutkunları, Lise Caddesi’nden geçerek milli park çamlığa çıkıp tur atarak farkındalık oluşturmaya çalıştılar. Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen etkinliğe Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer, İl Jandarma Komutanı Albay Nejdet Özcan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi de katıldı. Etkinlikte konuşan Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, ilin her bölgesini turizme açmak için çalıştıklarını söyledi. Doğaseverlerle, motorcu arkadaşlarla, ATV tutkunlarıyla Çamlık Milli Parkı’mızda bir tur düzenlediklerini dile getiren Özkan, Yozgat Çamlık Milli Parkı’nın Türkiye’nin ilk milli parkı olma özelliğinin yanı sıra Yozgat’ın da ayrı bir değeri olduğuna dikkat çekti. Ormanlar içerisinde, ağaçlar içerisinde, güzellikler içerisinde turlarının tamamladıklarını anlatan Vali Özkan, ‘’İlimiz turizmde hizmet sunumunu geliştirmek, kaliteyi artırmak üzere Oran Kalkınma Ajansı’mız ve İl Kültür Müdürlüğümüz, Kültür Turizm Müdürlüğümüz bünyesinde de otellerde eğitimlerimiz devam ediyor. Yozgat’ı bir tarım, hayvancılık, sanayi kenti olmasının ötesinde bir de turizm kenti haline dönüştürmek, bu vesileyle de Kazankaya Kanyonu’nda Orman Genel Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz ve Oran Kalkınma Ajansımızla birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Akdağmadeni Belediyesiyle beraber, onların güzel bir projeleri var ki; bizler de katılıyoruz o projenin içerisine, oraları da hayata geçirip, kuzey kısmında bir doğa ve gezi turizmi hattı rotası oluşturmak istiyoruz. Bu istikamette de gerek Çamlığımızda, gerek Spor Vadisinde gerekse şehir merkezinde ve diğer ilçelerimizde bir tarih, kültür turizmi rotası oluşturmak istiyoruz. Buna benzer çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.