GÜNDEM - 30 Haziran 2016 Perşembe 12:15

Etiketsiz 25 ton peynir ve yağ imha edildi

A
A
A
Etiketsiz 25 ton peynir ve yağ imha edildi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir inşaatta gerçekleştirilen denetimde, 160 ton civarında onaysız depolanan peynire el konuldu.

Çevrede yaşayan vatandaşların, kokunun verdiği rahatsızlıktan dolayı ihbarda bulunmaları üzerine, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Melikgazi İlçe Müdürlüğü Gıda Denetçileri tarafından, kolluk güçlerinin eşliğinde gerçekleştirilen denetimde, inşaat içerisindeki 4 farklı soğuk hava deposunda 160 ton civarında peynirin onaysız olarak depolandığı tespit edildi. Peynirler daha sonradan tasnif ve tespitinin yapılması üzere, yediemine alınarak iş yeri yetkilisine teslim edildi.

Yapılan tasnifte 84 ton teleme (ara ürün), son tüketim tarihi 10 Ağustos olan 16 ton hellim peyniri, 11 ton etiketli yağ, 7 ton etiketsiz yağ, 14 ton etiketsiz izlenebilirliği sağlamayan peynir, 5 ton kokuşmuş peynir tekrar yediemine alındı. İş yeri yetkilisinin İl Müdürlüğü’ne verdiği dilekçeye istinaden 28 Haziran’da yapılan bir diğer denetimde etiketsiz ve kokuşmuş 19 ton peynir ile etiketsiz 6 ton yağ, Oymaağaç şehir çöplüğünde ezilerek ve gömülerek imha edildi. 16 ton hellim peynirinden mikrobiyolojik ve 84 ton telemeden bitkisel yağ aranması için numune alınarak Kayseri Gıda Kontrol Laboratuarına gönderildi. Ürünler analiz sonucu çıkıncaya kadar yediemin olarak işyeri yetkilisine teslim edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, etiketsiz biçimde piyasaya sürülen gıda ürünlerinin halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için, bu olayda olduğu gibi, ihbar mekanizmasının gelişmesi gerektiğini vurgulayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, “Vatandaşlarımızın etiketsiz ürünlere talep göstermemeleri ve bu tarz ürünlerin görüldüğü yerde Alo Gıda 174 Gıda Hattı vasıtasıyla İl Müdürlüğümüze ihbarda bulunmaları gerekmektedir.” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.