DÜNYA - 07 Şubat 2018 Çarşamba 10:54

Etiyopya’nın Rabia’sının hayali gerçek oldu

A
A
A
Etiyopya’nın Rabia’sının hayali gerçek oldu

Etiyopya’da misyoner faaliyetler sonucu Hristiyan olan ancak yeni dinini sindiremeyip, Müslüman köylerine gidip İslamiyeti öğrendikten sonra köyü ve çevresine İslamiyeti yayan Halime Gobu Sora’nın hayalini, binlerce kilometre mesafedeki Türk hayırseverler gerçekleştirdi.

Hayırseverlerin Sora’nın köyüne yaptırdığı caminin açılışı dualar, tekbirler ve kurbanlarla yapıldı. Açılışta, 15 Temmuz gecesi sabaha kadar uyuyamadıklarını belirten Etiyopyalı Müslümanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmetçik için dua etti.

Etiyopya'nın Oromo Eyaleti Borana bölgesi Yabello kentine bağlı Simo köyüne birkaç yıl önce gelen misyonerlerin faaliyetleri sonucu, köy ve çevresinde yaşayanlar gibi Halime Gobu Sora adlı 5 çocuk annesi de eski dini 'Animizm'i bırakarak, Hristiyan oldu. Ancak bir süre sonra hem köyüne gelen misyonerlerin hem de dinini değiştirenlerin hal, hareket ve tavırlarını gözlemleyen Sora, yeni dinini içine sindiremedi. Arayış içerisine giren Sora, kilometrelerce mesafedeki bir Müslüman köyüne giderek, İslamiyeti öğrendi. Köyüne Müslüman olarak dönen Sora, köy ve çevresindeki binlerce kişinin de Müslüman olmasını sağladı. Çevresinde Rabia adıyla çağrılmaya başlayan Sora, köyünde bulunan derme çatma mescidin yerine de cami yaptırmak istedi. Ancak derme çatma, saman ve tahtalardan yapılan tek göz odada yaşayan ve 4 keçisiyle hayata tutunmaya çalışan, çevresindeki herkes de yoksul olan Sora, bu hayalini gerçekleştiremedi. 

Sesini Türk yardımseverler duydu 

Ülkede yardım faaliyetleri yürüten Deniz Feneri Derneği ise yaklaşık bir yıl önce incelemelerde bulunmak için geldiği bölgede Sora’nın hikayesini öğrendi. Harekete geçen Deniz Feneri, durumu merkezi İstanbul’da bulunan Gönüllü Öğrenme Grubu Derneği ile paylaştı. Dernek de Sora’nın köyüne cami yapılması için kolları sıvarken, Sora’nın hayalini binlerce kilometre mesafedeki Türkiyeli hayırseverler gerçekleştirdi. Yapımına kısa süre önce başlanan caminin inşaatı geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Buluşmada gözyaşları sel oldu 

Caminin açılışı, Türkiye’den gelen Deniz Feneri Derneği Ankara Koordinatörü Hamit Kunt, Gönüllü Öğrenme Grubu Derneği Genel Başkanı Süleyman Erdemir, Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Komisyonu Başkanı Gönül Erdemir ve dernek üyeleri ile çok sayıda Etiyopya vatandaşının katılımıyla yapıldı. Türkiye’den gelen grup, köy yakınlarında kendilerini motosikletli grupla konvoy halinde köye girdi. Tekbirlerle karşılanan grup, Etiyopyalı dindaşlarıyla kucaklaştı. Buluşma duygusal anlara sahne olurken, Etiyopyalı bazı kadınlar gözyaşlarına engel olamayıp, hıçkıra hıçkıra ağladı.

“15 Temmuz gecesi uyumadık” 

Açılış töreni, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Teşekkür konuşması yapan Etiyopyalılar, “Kardeş olarak Türkiye’den buraya kadar geldiniz. Allah yardımcınız olsun. Türkiye’ye düşman olanlar, şu anda operasyon yürütülen teröristler zafer yüzü görmesin. Allah Türkiye’yi düşürmesin. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a düşman olanların elleri kırılsın. 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde uyumadık, sabaha kadar dua ettik. Biz her zaman Türkiye’nin yanındayız” dedi.

“İslamı öğrenip, yaymaya başlıyorlar” 

Duaların okunmasının ardından açılışa geçildi. Açılış konuşmasını yapan Deniz Feneri Derneği Ankara Koordinatörü Hamit Kunt, Simo’nun yaklaşık 4-5 bin civarında nüfusunun olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Bundan yaklaşık 2 yıl öncesine kadar çoğunluğu Hristiyan oluyor. Ama evvelinin Hristiyanlıktan önceki dinleri yerel din. Kendi eski inançlarında bir ilah var. Bu Afrika coğrafyasının bütün eski ilkel dinlerinde tek bir yaratıcıya inanıyorlar. O yüzden İslamın bu bölgelerde yayılması oldukça kolay. İslamın yayılmasının nedeni olan bir bayan kardeşimiz var. Kardeşimiz buralar Hristiyanlaştıktan sonra başka bayanlarla birlikte tefekkür ediyorlar. Kendi aralarında diyorlar ki, ‘Bizim eski dinimizde ahlakımız, geleneğimiz, töremiz vardı. Ama biz Hristiyan olduktan sonra ahlakımız bozuldu. Babası belli olmayan çocuklar peydah olmaya başladı.’ Ve diyorlar ki, ‘Güzel bir iş yaptığımız zaman dedelerimiz derdi ki, Müslümanlar gibi yaptınız.’ Kardeşlerimiz dedelerinin bu cümlesinden sonra istişare ediyor. ‘Bir yanlışlık var bu işte’ diyorlar. Daha sonra bir Müslüman köy buluyorlar, orada İslamı araştırıp, öğrenip köylerine geliyorlar ve burada İslam’ı yaymaya başlıyorlar.”
Köye bir yıl önce geldiklerinde yaklaşık 30 metrekare bile olmayan çamurdan ve daldan bir mescidin bulunduğunu anlatan Kunt, “Biz bu mescidin fotoğraflarını alıp, Türkiye’ye götürdük. Gönüllü Öğrenme Grubu Derneği’ndeki arkadaşlarımıza ulaştırdık. Onlara anlattık buradaki sosyolojik durumu. Onların katkılarıyla buraya Cafer-i Tayyar adıyla, bu ülkenin tarihinde ilk hicret eden Müslümanların lideri olan sahabenin adını taşıyan bir mescit yapıldı” diye konuştu.

Türkiye'deki hayırseverlere çağrı

Gönüllü Öğrenme Grubu Derneği Genel Başkanı Süleyman Erdemir ise, “Sadece heyecanım var. Böyle bir şeyi nasip ettiği için Allah’a şükürler ediyorum. Allah kabul eylesin, Allah daha güzel hizmetler nasip eylesin. Buradaki kardeşlerimizin de Allah yar ve yardımcısı olsun. Türkiye’deki kardeşlerimizden de buralarda bu ihtiyaçların çok olduğu bilincinde olarak destek vermelerini istirham ederim” ifadelerinde bulundu.

Açılış tekbirlerle yapıldı

Konuşmaların ardından caminin açılışı yapıldı. Kurdelesi tekbirlerle kesilen camide, ilk ezan okunup, namaz kılındı. Daha sonra ise yemek yenildi.

Türk hayırseverlere hediye 

Etiyopyalılar ise yardımlarından dolayı Türk hayırseverlere, yerel kıyafetlerinden hediye etti. Hayırseverleri kendi elleriyle giydiren Etiyopyalıların mutlulukları yüzlerine yansıdı.
Program, 3 deve ve 2 ineğin kesilmesiyle sona erdi.  

Mehmet Pişkin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.