GÜNDEM - 04 Temmuz 2014 Cuma 10:54

Eyüp Sultan Türbesi nihayet açıldı

A
A
A
Eyüp Sultan Türbesi nihayet açıldı

Kapsamlı bir restorasyon çalışması geçiren Eyüp Sultan Türbesi, kısmi olarak ziyarete açıldı. Türbe, Ramazan ayından sonra da cuma günleri ziyaret edilebilecek.

Ramazan ayında vatandaşların en sık ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Eyüp Sultan Türbesi, 3 yılı aşkın bir süredir kapsamlı bir restorasyondan geçiriliyor. Restorasyon çalışmalarının sürdüğü tarihi türbe, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının ilk cuması ziyarete açıldı. Çok sayıda vatandaş açılış öncesi türbe önünde toplandı. Tarihi türbe dualar eşliğinde ziyarete açıldı. Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar dualar okudu.

Türbeyi ziyarete gelen tarih araştırmacısı İbrahim Dindar, “Restorasyon gerekliydi. Uzun zamandan beri tarihin bir yükünü taşıyor. İç kısımlardaki derzler tamamen parçalanmış. Haliyle açılması sevindirici oldu. İçeride Osmanlı sanatının yansıması olan çinileri görmemiz, ayrıca türbenin açılışının Ramazan ayına denk gelmesi sevindirici. Ramazan’dan sonra sadece Cuma günleri açık kalacağını öğrendik.

İnşallah sadece türbe için değil, bu civarda bulunan diğer kabirlerin de elden geçmesi lazım. İç kısımlar Osmanlı dönemindeki o yapıyı yansıtıyordu ve tehlikeliydi. Şu an orijinali kullanılmış. Çinilerin hepsi elden geçmiş. İçeride özellikle Osmanlı sanatının cenneti temsil eden figürleri görmeniz mümkün. Buradaki serviyi Karacaahmet’te ve Eyüp Sultan’ın üst kısmındaki mezarlıklarda da görebilirsiniz. Servi ebediyeti, cenneti temsil eden bir şey” dedi.

"ÇİNİLER ORTAYA ÇIKMIŞ"

Kapalı olduğu dönemde de türbeyi ziyaret ettiğini belirten Mine El ise “Çok güzel olmuş. Çiniler ortaya çıkmış. Bizim eserlerimiz bakımsız kalıyor diye üzülüyordum. Çok güzel olmuş. Gurur duydum” diye konuştu.

Çalışmalar sürdüğü için kısmen ziyarete açılan türbede bekleme yapılamayacağı, bir kapıdan girip dua eden vatandaşların, diğer kapıdan çıkacakları belirtildi. Restorasyon çalışmalarının 6 ay içinde tamamlanması hedeflenirken, türbenin Ramazan ayından sonra da cuma günleri ziyaret edilebileceği öğrenildi.

MURAT HOROZ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.