SPOR - 27 Mayıs 2015 Çarşamba 19:26

Fatih’te Afrika Kupası şöleni

A
A
A
Fatih’te Afrika Kupası şöleni

2015 Afrika Kupası Futbol Turnuvası, Senegal-Nijerya karşılaşması ile başladı. Milli hakem Cüneyt Çakır’ın yönettiği maçı, spor camiasından çok sayıda ünlü isim izledi.

Fatih Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen 2015 Afrika Kupası Futbol Turnuvası başladı. “Bize Her Yer Afrika” sloganıyla Mimar Sinan Stadı’nda başlayan turnuvaya eski futbolculardan Pascal Nouma, Tugay Kerimoğlu, Rüştü Rençber, Beşiktaşlı futbolcu Necip Uysal, kaleci Cenk Gönen, Beşiktaşlı Yönetici Ahmet Nur Çebi, spor yorumcusu Ahmet Nur Çebi ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir katıldı. 16 takımın yarışacağı turnuvada, Afrikalılar ülkelerine ait müzik ve dans gösterileri gerçekleştirdi. Turnuvanın açılışı renkli görüntülere sahne oldu.

“FATİH BELEDİYESİ OLARAK AFRİKALI SPORCULARIN YANINDAYIZ”

Sporcularla sohbet eden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu proje her şeyden önce sosyal sorumluluk projesi. Çünkü hayal tacirleri tarafından kandırılıp İstanbul’a kadar getirilip, yalnız başına kendi kaderlerine terk edilen bu futbolcuların süreç içerisinde hem İstanbul’da tutunabilmeleri adına hem de hayallerini gerçekleştirmek adına biz Fatih Belediyesi olarak onların yanındayız” dedi.
Başkan Mustafa Demir, turnuvaların ilk gününde spor camiasından birçok ünlü ismi ağırladıklarını belirterek, “Bu akşam Cüneyt Çakır’dan tutun birbirinden çok değerli ve camiaya mensup arkadaşlarımızın katılımıyla geçekleştireceğimiz bu açılışa hepiniz adına Fatih Belediyesi ve İstanbul adına teşekkür ederim” diye konuştu.

SENEGAL-NİJERYA KARŞILAŞMASINI CÜNEYT ÇAKIR YÖNETTİ

Turnuvaların ilk gününde Senegal ile Nijerya arasında gerçekleşen maçı, 6 Haziran tarihinde oynanacak olan Avrupa Şampiyonlar Ligi final maçını yönetecek olan milli hakem Cüneyt Çakır yönetti.

Mustafa Demir’den plaket alan Cüneyt Çakır, “Bu organizasyonda emeği geçen sayın başkanımız olmak üzere bütün emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim de ufak katkımız oldu. Dualarınız ve desteğiniz için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Cüneyt Çakır’ın düdüğü çalmasıyla başlayan maçta, Afrikalı sporcular kupa için mücadele etti. 

MURAT ERGİN
İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.