ASAYİŞ - 18 Ocak 2017 Çarşamba 15:29

FETÖ iddianamesi: 'Fuat Avni hesabının kurucusu Said Sefa'

A
A
A
FETÖ iddianamesi: 'Fuat Avni hesabının kurucusu Said Sefa'

FETÖ’nün medya yapılanmasına yönelik 29 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, “Fuat Avni” hesabının kurucusunun şüphelilerden Said Sefa olduğu, “Ters algı yapılarak örgüt mensuplarının zaman zaman eleştirip zaman zaman da söylemlerini tekrar ettikleri, ancak her iki halde de örgütün ‘proje hesabının’ adını topluma duyurarak tanıtımını yaptıkları” anlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından darbe girişiminin ardından, 29 medya mensubuna yönelik hazırlanan 196 sayfalık iddianamede, kapatılan Samanyolu Televizyonu'nda yayınlanan 'Şefkat Tepe' ve 'Tek Türkiye' dizilerinden bazı bölümlerin çözümleri ile Tahşiye Kumpas davasından tutuklu Hidayet Karaca’nın FETÖ lideri ile olan telefon görüşmesi kayıtlarına yer verildi.

Twitter’daki Fuat Avni adlı hesaba ve bu hesaptan yapılan paylaşımların anlatıldığı iddianamede, “Fuat Avni hesabı açıldığı gün itibarıyla yaklaşık 230 kişi tarafından takibe alınmış ve tweetleri retweet yapılmıştır. Yani hiç tanınmayan bir hesap açıldığı gün trend topic hale getirilip diğer kullanıcıların takip etmelerinin yolu açılmıştır. Popülaritesi artırılan örgüt hesabı kısa süre sonra yine örgütle irtibatlı internet sitelerinde haberleştirilmiş ve ismi duyurulmuştur. Twitter ortamında hiç tanınmayan, ilk açıldığı gün itibarı ile yüzlerce kişi tarafından takip edilen bu hesabın örgüt adına bir 'proje hesap' olduğu sonucuna varılmaktadır. Burada ters algı yapılarak bu hesabı örgüt mensuplarının zaman zaman eleştirdikleri zaman zaman da söylemlerini tekrar ettikleri ancak her iki halde de örgütün proje hesabının adını topluma duyurarak tanıtımını yaptıkları da düşünülmelidir” denildi.

“Örgüt liderinin talimatı üzerine yazılı ve görsel basında örgüt söylemleri halka duyurulmuştur”
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve serbest bırakılan şüpheliler ile birçok gazetecinin tanık ifadelerinin bulunduğu iddianamede, “Örgüt liderinin bazen açıktan, bazen üstü örtülü talimatı ile örgüt üyeleri harekete geçmektedir. Sonrasında gerek yazılı ve görsel basında gerekse internet ortamında örgüt söylemleri aynı veya çok yakın cümlelerle eş zamanlı olarak tekrar edilmekte halka duyurulmaktadır. Örgüt tarafından doğrudan suç teşkil eden konular, tespit edilemeyeceği düşüncesi ile öncelikle 'Fuat Avni' gibi sosyal medya hesaplarında dile getirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

“Soruşturmalarda görev alan kamu görevlileri yargılanmakla tehdit edilmiştir”
Daha sonraki süreçte yazılı ve görsel medyada Fuat Avni gibi hesapların kaynak gösterilerek örgütün söylemlerinin işlendiği ve halk üzerinde algı oluşturulduğu kaydedilen iddianamede, “Ergenekon, Balyoz, 17-25 Aralık süreçlerinde olduğu gibi benzer cümleler sık sık tekrar edilerek geniş halk kitlesine ulaşılıp, toplum nezdinde örgütün yaptığı operasyonlara inandırıcılık kazandırılmış, örgütün devleti ele geçirme adına yaptığı operasyonlar 'soruşturma' gibi yasal faaliyetler adı altında lanse edilmiştir. Yine aynı yöntemlerle örgüt ile mücadele kapsamında yapılan soruşturmalar 'hukuksuzluk, eziyet, kumpas vb' nitelendirmelere tabi tutulmuş, soruşturmalarda görev alan kamu görevlileri yargılanmakla tehdit edilmiştir” denildi.

“Örgüt, elinde bulundurduğu medya organları ile ters algı operasyonları yapmıştır”
İddianamede, örgütün, elinde bulundurduğu medya organları ile ters algı operasyonları yaptığı, dizilerde örgüt mensuplarına karşı eziyet ve kumpas yapılıyormuş gibi diyaloglar işlenerek toplumda örgüt lehine sempati uyandırıldığı anlatıldı. Bu diyaloglarda örgüte karşı kumpas olarak görünen eylemlerin gerçekte örgüt mensuplarınca yapıldığının değerlendirildiği belirtilen iddianamede, “Nihayetinde örgütün amacı da bu şekilde propaganda ile algı oluşturarak, örgüt tarafından işlenecek suçlara karşı toplumda tepkiselliği yok etmek, örgütün hedefindeki kişileri itibarsızlaştırıp etkisiz hale getirmek, devlette kadrolaşmak ve devleti yönetmektir” denilerek 15 Temmuz 2016 günü örgüt tarafından gerçekleştirilip 250 vatandaşımızın şehit edildiği darbe girişiminde bu amacın en açık şekliyle görüldüğü vurgulandı.

Said Sefa 'Fuat Avni' hesabının kurucusu
İddianamede her şüphelinin eyleminin aynı ağırlıkta olmadığı, örgütün algı faaliyetlerine katılmış olmaları nedeniyle eylemlerinin "Örgüt üyeliği" olarak nitelendirildiğine dikkat çekilerek, şüpheli Said Sefa'nın ayrıca örgütün propaganda hesabının kurucusu olması ve 'abi' sıfatı ile örgüt mensuplarına sohbetler yapması nedeniyle yönetici olduğunun değerlendirildiği ifade edildi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta anjiyo ünitesi hizmete açıldı Bayburt Devlet Hastanesi’nde kemoterapi ünitesinin faaliyete geçmesinin ardından koroner anjiyografi ünitesi de bugün törenle hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, bu hizmetlerin önemli yatırımlar olduğunu söyleyerek, "Bu hizmetler Bayburt için önemli yatırımlardır. Bayburt Devlet Hastanemizin güçlenmesi demek, dışarıya daha az hastanın gitmesi demek. Aynı zamanda uzman kadromuz, hekim kadromuz, yardımcı sağlık hizmetleri kadromuz güçlenmiş durumda. Bayburt hem eğitim, hem sağlık, hem de diğer alanlarda devletin yatırımlarını çok güzel almış bir il olma yolunda hızla ilerliyor. Anjiyo ünitesinin de bu konuda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kıymetli bir hizmet, herkesten Allah razı olsun" sözlerini kullandı. Anjiyo ünitesinin hizmete girmesiyle birlikte 3 hastanın anjiyo ameliyatı geçirdiği bilgisini veren İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Hancı, "Bugün 3 hastamıza anjiyo yaptık. Yağlanmaları vardı. Bir hastamıza hem balon yapıldı, hem de ilaçlı stent takıldı. Hastalarımızın genel durumları iyi. İki hastamız yoğun bakımda, bir hastamız serviste takip ediliyor. Burada koldan da anjiyo hizmeti veriliyor. Son model cihazlarımız geldi, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından anjiyografi ünitesinin açılışı yapıldı. Açılış sonrası il protokol üyeleri anjiyografi ünitesini gezerek, son model cihazlar hakkında doktorlardan bilgi aldılar. Ünitenin gezilmesi ardından anjiyo olan hastaya Vali Eldivan geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Bir süre hastayla sohbet eden Vali Eldivan, geçmiş olsun dileklerini ileterek hastanın sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Programa Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Hancı, Bayburt Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Canpolat, kurum müdürleri, siyasi partilerin il temsilcileri, hastane yönetimi, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Samsun Vali Tavlı: “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı, şehit ailelerinin ve gazilerin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak gördüklerini söyledi. Vali Orhan Tavlı ve Eşi Ayşe Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve protokol üyeleriyle birlikte 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda yapılan iftar programında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Şehitlik ve gazilik mertebeleri bizim inancımızda ve kültürümüzde çok önemli olduğu gibi aynı şekilde şehit yakını olmak da büyük bir gurur ve iftihar vesilesidir. Dolayısıyla bizler de şehitlerimizin emaneti olan siz kıymetli şehit ailelerimizin ve gazilerimizin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyor, sizleri kalbimizin en müstesna köşesinde misafir etmeyi şeref biliyoruz. Şehitlerimize ve gazilerimize olan şükran borcumuzu ödemenin en güzel yolunun buradan geçtiğine inanıyor ve bunun için gayret gösteriyoruz” dedi. “Sizlere ve milletimizin huzuru, devletimizin bekası, geleceğimizin güvencesi için vazife yürüten kahraman askerlerimize ve tüm güvenlik güçlerimize de şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye Vali Tavlı, konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Rabbim tüm kahramanlarımızı korusun, ayaklarına taş değiştirmesin. Sizlere sağlıklı, huzurlu ve hayırlı uzun ömürler versin. Çanakkale’de, Kıbrıs’ta, Kore’de, 15 Temmuz gecesinde ve vatan toprağımızın her karışında, bayrağımıza, vatanımıza, aziz milletimize ve kutsal değerlerimize sahip çıkan isimsiz kahramanları ve kahramanlık destanı yazarken hiç düşünmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, aziz vatan evlatlarını rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle vatanımız, bayrağımız ve ezanımız için can veren Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş Gazilerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyor, hayatta olan Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim şehitlerimizin ruhunu şad, mekânlarını cennet, makamlarını âli eylesin."