EKONOMİ - 07 Temmuz 2015 Salı 18:15

Fındık fiyatlarının bu yıl da yüksek olması bekleniyor

A
A
A
Fındık fiyatlarının bu yıl da yüksek olması bekleniyor

Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık üretiminin bu yılda talep edilenden az olması nedeniyle fiyatların yüksek olmasını beklediklerini söyledi.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, havaların yağışlı gitmesi dolayısıyla fındıklarda küllenme (küf) diye bir hastalık meydana geldiğini belirterek hastalıkla karşılaşan çiftçilerin Ziraat Odalarına başvurmasını istedi.

VERİM İÇİN TOPRAK TAHLİLİ ŞART
Çiftçilerin 3 yılda bir toprak tahlili yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Türkoğlu, “Bu hastalığın havaların yağışlı gitmesinden dolayı olduğunu görüyoruz. Hastalık yeni çıkan fışkınlarda en fazla görünmektedir. Mühendislerimizin vermiş olduğu rapora göre hastalık Belen köyü tarafında en çok görünmektedir. Organik fındık üreticilerin bahçesinde böyle bir hastalık görünüyorsa kükürt ile müdahale edilebilir. Organik olmayan Çiftçilerimizin de Ziraat Mühendislerine ilaç yazdırıp müdahale yapabilirler, hasta olan yapraklar erken düşeceği için o yaprakların fındık bahçesinin dışında yakılmasında fayda vardır. Bütün çiftçiler şuna dikkat etmeli fındığını budar iken fındık dalları altıyı geçmeyecek ve fındığın ortası açık olacak, Güneş görecek, hava alacak, fındıkta mantar hastalığı varsa kasım ayında muhakkak borda bulamacı verilmelidir. Her çiftçi toprağını muhakkak analiz yapmalıdır. Analiz yapılmadan atılan gübreler boşa atılmış olur” dedi.

FINDIKÇININ YÜZÜ BU YILDA GÜLECEK
Türkoğlu, “Çiftçilerimizin bu sene yüzü yine gülecek fındık bitimi geçen sene kadar yok yine de iyi sayılır. İlimizin fındık rekoltesi geçen yıl 27 bin tondu. Bu sene 20 bin tona düştü, en fazla düşüş Ereğli’ de oldu. Allah bereket versin. Bu senede Fındık rekoltesinin ihtiyaçtan az olması fiyatların iyi olması anlamına gelmektedir. Bunun için üreticinin fındığını ihtiyacı kadar satması, emanete vermemesi gerekmektedir. Yeni üretim yılı bütün çiftçilerimize hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olsun” dedi. 

VEDAT KILIÇ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Serdar Topraktepe: “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık” Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, MKE Ankaragücü karşısında iyi bir oyun oynadıklarını söyleyerek, “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz” dedi. Trednyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, geçtiğimiz hafta yolların ayrıldığı Teknik Direktör Fernando Santos ve ekibine teşekkür ederek sözlerine başladı. “Doğru geçiş oyunları oynadık” MKE Ankaragücü’nün iyi bir futbol oynadığını dile getiren Topraktepe, “Geri çekilmedi. O yüzden mücadele iyi geçti. Ankaragücü sahasında en çok pas yapan takımlarından biri. Biz de önde oynayıp, baskı yapıp, ön tarafta pas yapmalarına izin vermezsek daha iyi olacağını düşündük. Baskımız yer yer iyi oldu, yer yer olmadı. Neticesinde golü bulduk. Doğru geçiş oyunları oynadık. Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz. Kupa maçı da zor olacak. İyi bir şekilde hazırlanıp oraya gitmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar” Serdar Topraktepe, ligde 5 maç sonra galip gelmelerinin önemine değinerek, “Bütün futbolcu arkadaşlarımızla beraber bir karar aldık. En çok üzülen taraf onlar. 5 maç sonunda hem taraftarın hem camianın buna ihtiyacı vardı. Hepsi iyi mücadele etti. Ben onlara sadece Beşiktaş formasının çok büyük olduğunu söyledim. Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar. Onlar da bunun hakkını verdi. Birlik ve mücadele istedik” şeklinde konuştu. “Beşiktaş’a hizmet için buradayız” Uzun süre hangi mevkide olursa olsun Beşiktaş’a hizmet etmek istediğinden bahseden Topraktepe, “18-19 yaşında Beşiktaş formasını giydiğim ilk maçı unutmam. Tüylerim diken dikendi. Bugün de önceki 3 maçta da öyleydi. Görev nerede verilirse çalıştırırız. Beşiktaş’a hizmet için buradayız. İnşallah uzun süre Beşiktaş’a hizmet edeceğiz” cümlelerine yer verdi. Başarılı çalıştırıcı, MKE Ankaragücü ile 23 Nisan Salı günü Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk müsabakasıyla ilgili ise, “Kupa maçına camiamız odaklandı. O maçın buradan daha zor olacağını söyledim. Maçtan sonra analizlerimiz yapıp en iyi şekilde o maça çıkacağız” diyerek sözlerini noktaladı.