EKONOMİ - 20 Temmuz 2017 Perşembe 17:43

Fındıkta yaprak tahlili uyarısı

A
A
A
Fındıkta yaprak tahlili uyarısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, üreticilere çağrıda bulunan fındık gübrelemesi yapmadan önce toprak veya yaprak tahlili yaptırarak bitkilerin besin değerinin ortaya çıkarılması gerektiğini açıkladı.

Fındık yetiştiriciliğinde verimde artış sağlayan kültürel uygulamaların en önemlilerinden birisinin gübreleme olduğu belirtilen açıklamada, gübrelemenin toprakta eksik olan besin maddelerinin bitkiye uygun zamanda, uygun miktarda ve uygun yöntemlerle verilmesi olduğuna dikkat çekildi.

Hangi besin maddesinin ne miktarda eksik olduğunu belirlemek için ise toprak ve yaprak tahlili yaptırmak gerektiği kaydedilen açıklamada, “Toprak ve yaprak tahlilleri birbirini tamamlayan unsurlar olduklarından her ikisi birlikte yaptırılırsa çok daha sağlıklı sonuç elde edilecektir” denildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Toprakta yeterli düzeyde besin maddesi olmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı bitki tarafından alınamayabilmektedir. Bu nedenle toprak tahlili ile topraktaki, yaprak tahlili ile de bitkideki besin maddesi düzeyi tespit edilerek daha sağlıklı bir gübre önerisinde bulunulabilecektir. Toprak ve yaprak tahlili yaptırılmadan rastgele yapılan gübrelemenin birçok sakıncası vardır. Bunlar; Fazla atılan gübreden dolayı paramız boşa gider, çevre kirliliğine sebep oluruz, toprağımızın kimyasal yapısını bozarız, fazla atılan gübre diğer besin maddelerinin alımına engel olacağından ürün azalışına neden olabiliriz. Eksik yapılan gübreleme ise üründe azalışlara neden olacaktır. Bu sakıncaları ortadan kaldırmak ve bol ürün için ilk yapılması gereken işlem toprak ve yaprak tahlilleridir. Yaprak tahlili fındık hasadından 10-15 gün önceki dönemde alınabilmektedir. Bütünlüğün sağlanabilmesi açısından bu dönemde toprak tahliliyle birlikte alınması daha uygun olacaktır.”

Açıklamada, yaprak tahlilinin alınmasında dikkat edilecek hususlar şöyle açıklandı:

“Bahçedeki farklı fındık çeşitlerinin her biri için ayrı örnek alınmalı ve birbiriyle karıştırılmamalıdır. Bahçe toprak özellikleri yönünden farklılık gösteriyorsa her farklı yerden ayrı ayrı örnek alınmalıdır. Yapraklarda sarılık, kuruma, kıvrılma, hastalık belirtileri varsa bu ocaklardan ayrı örnek alınmalıdır. Böcek zararı olan, yırtık, bozuk şekilli yapraklardan örnek alınmamalıdır. 20 dekara kadar olan fındık bahçelerinden bir, bundan büyük bahçelerde her 20 dekardan bir örnek olacak şekilde bölünerek örnek alınmalıdır. Bahçenin durumuna göre diagonal, zikzak, veya U, S ve Z şeklinde yürünerek, bahçeyi temsil eden 25 ocağın dört ayrı yönünden olmak üzere 80-120 adet yaprak alınmalıdır. Belirlenen ocaklardan bir insan boyu yükseklikteki meyveli dalların o yılki orta kuvvetteki sürgünlerinden, güneş gören, hastalıksız ve sürgün uçlarından itibaren saplarıyla birlikte 3. ve 4. yapraklarından alınmalıdır. Alman örnekler delikli naylon torbalara konularak, hazırlanan iki etikete isim, adres, tarih, mevki, alan, çeşit vb. bilgiler yazılarak biri torbanın içine konulmalı diğeri ağzına bağlanmalıdır. Alınan yaprak örnekleri aynı gün laboratuvara götürülmelidir. Aynı gün götürmek mümkün değilse buzdolabında muhafaza edilerek 1-2 gün içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.” 

Metin Akyürek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.