RAMAZAN - 29 Ağustos 2008 Cuma 13:58

Fitre miktarı 6 YTL

A
A
A
Fitre miktarı 6 YTL

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu fitre miktarının 6 YTL olarak belirlendiğini açıkladı.

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Ramazan ayında müftüsü ve vaizi bulunmayan il ve ilçelerde istihdam edilmek üzere 138 personelin görevlendirildiğini bildirdi.

 Fitre miktarının 6 YTL olarak belirlendiğini açıklayan Bardakoğlu, "Yapacağımız hayır ve ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanmaya, iyi ve güzel davranışları artırarak, geçici ve kötü şeyleri de terk ederek üzerimizdeki manevi kirlerden arınmaya çalışalım" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, 1 Eylül'de başlayacak Ramazan ayı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. 31 Ağustos Pazar akşamı ilk teravih namazının kılınacağını ve dini ve sosyal hayatta ayrı bir önemi olan Ramazan ayının idrak edileceğini kaydeden Bardakoğlu, Ramazan ayının, iradeleri merhametle eğiten ve özgürleştiren oruç ibadetinin yerine getirildiği, evrensel mesajını anlamak ve içselleştirmek üzere Kur'an-ı Kerim'in daha çok okunduğu, insani ve ahlaki erdemlerin daha güçlü şekilde yaşanan hayata yansıdığı, sosyal yardımlaşmanın, sevgi ve nimet paylaşımının arttığı müstesna bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gönüllere huzur, sofralara bereket, sosyal hayata birlik, dirlik, huzur, barış ve esenlik getiren bu günleri, yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan vatandaşların en iyi şekilde değerlendirebilmesine yardımcı olmak amacıyla gereken tedbirleri aldığını ifade etti. 30 Ağustos Cumartesi günü Türkiye saatiyle 21.59'da Kavuşum (İctima), 31 Ağustos Pazar günü Türkiye saatiyle 12.31'de Ru'yet olacağını ve hilalin ilk defa Avustralya'nın batısından itibaren görünmeye başlayacağını kaydeden Bardakoğlu, Cumartesi günü Ankara'da ayın güneşten 18 dakika, Mekke'de 17 dakika önce batacağı ve her iki şehrin ufuk çizgilerinin altında bulunacağından kesinlikle görülemeyeceğini belirtti.

Pazar günü ise ayın Ankara'da 8 dakika, Mekke'de 20 dakika sonra batacak olmasına ve Ankara'da 0 derece 59 dakika, Mekke'de ise 3 derece 51 dakika ufuk çizgisinin üstünde olmasına rağmen güneş ışınlarının kuvveti sebebiyle görülemeyeceğini ifade eden Bardakoğlu, "Kavuşumu esas alan bazı İslam ülkelerindeki Müslümanlar 31 Ağustos Pazar günü, Peygamberimizin uygulamasını esas alıp Ru'yeti, yani hilalin görülmesini takip eden günü Kameri aybaşı kabul eden Türkiye gibi diğer İslam ülkelerindeki Müslümanlar ise 1 Eylül Pazartesi günü oruç tutmaya başlayacaklardır.

Başkanlığımızın Ru'yeti Hilal Konferansı Kararları'na uygun olan Kameri ay başlangıcının tespiti ve uygulaması hakkında, vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Ramazan ayı süresince müftüsü ve vaizi bulunmayan il ve ilçelerde istihdam edilmek üzere 138 personelin görevlendirildiğini, camilerin görevlisiz bırakılmaması için imkanlar ölçüsünde gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Bardakoğlu, yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşlara din hizmeti sunmak, dini konularda aydınlatmak, vaaz ve sohbet toplantıları düzenlemek ve konferanslar vermek üzere yurt dışında bulunan daimi görevlilere ilaveten 117 erkek, 24 bayan olmak üzere toplam 141 din görevlisinin daha görevlendirildiğini açıkladı.

Vaaz ve hutbelerde İslam diniyle ilgili konuların, inancın sosyal, dindarlığın ibadet boyutu yanında, ahlak boyutu öne çıkarılarak birlik ve beraberliği pekiştirici üslup kullanılarak, yanlış anlamalara sebep olabilecek ifade ve yorumlardan kaçınılarak şahsiyet ve siyaset yapılmadan işleneceğini bildiren Bardakoğlu, ses cihazlarının lüzumundan fazla açılmayacağını, bayanların da rahatlıkla ibadet edebilmeleri için camilerde özel imkanlar sağlanacağını duyurdu.

Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarının Ramazan ayı boyunca kendilerine ulaştırılan soruları, tatil günleri de dahil olmak üzere 09.00-23.00 saatleri arasında cevaplayacaklarını kaydeden Bardakoğlu, vatandaşların internet aracılığıyla  gönderdikleri dini sorulara da cevap verileceğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın TRT başta olmak üzere, ulusal ve yerel televizyon kanallarında yayınlanacak iftar ve sahur programlarının içeriğine katkıda bulunduğunu, canlı iftar ve paket sahur programları hazırladığını ve hazırlanan bu programların talepte bulunan televizyon kanallarına ücretsiz olarak verildiğini belirten Bardakoğlu, bu çerçevede, 20 civarında yerel televizyona dini sohbet programları ile paket iftar ve sahur programları
verildiğini, ayrıca müftülüklerce, yerel televizyonlar tarafından hazırlanacak Ramazan programlarına talep geldiği takdirde yetkin personelin katılması hususunda yardımcı olunacağını kaydetti.

İl ve İlçe müftülüklerince Ramazan ayı hazırlıklarının tamamlandığını vurgulayan Bardakoğlu şunları kaydetti:  "İmkanlar çerçevesinde irşat faaliyetleri, özellikle bayanlara yönelik dini aydınlatma faaliyetleri artırılacak, sosyal dayanışmayı ve kaynaşmayı güçlendirici çalışmalara, ihtiyaç sahiplerinin gözetilmesine öncülük edilecek, buna yönelik iftar programları ve toplantılar düzenlenecektir.

Ramazan ayı boyunca, yurtiçi ve yurtdışında görevlilerimiz, huzurevi, hastane, çocuk yuvası, çocuk ıslahevi ve cezaevi gibi yerleri ziyaret edecekler, ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimselerin yanında olma ve onların sıkıntılarını paylaşma konusunda toplumu uyaracaklardır.

Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından her gün Kocatepe Camii avlusunda yaklaşık 2 bin kişiye iftar yemeği, fakir ve muhtaç vatandaşlarımıza gıda paketleri verilecektir. Ayrıca il ve ilçe müftülüklerimiz de imkanlar ölçüsünde ihtiyaç sahipleri ile mahalli yöneticiler ve hayırseverleri iftar sofralarında buluşturacaktır."

Din İşleri Yüksek Kurulu'nca 2008 yılı için Sadaka-ı Fıtr miktarının, asgari ücret, geçim standardı, gıda fiyatları gibi kriterler ile bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurullmalıdır" ifadelerini kullandarak 6 YTL olarak belirlendiğini kaydeden Bardakoğlu şu ifadeleri kullandı:
"Ramazan, Allah'a olan kulluk şuurunu derinden hissettiğimiz, milli birlik ve beraberliğimizin pekiştiği bir aydır.

Asırlardır din ile bağını koparmadan sürdüren ve onu manevi hayatının aydınlık bir ışığı kılan milletimizin fertleri, Ramazan ayının huzur ve esenlik veren derin etkisini nefislerinde, ailelerinde ve toplumlarında yaşamış ve yaşatmış, bu ayı sadece dini değil, sosyal ve kültürel hayatları bakımından da canlı bir dönem haline getirmişlerdir.

Fert ve toplum olarak huzura, birbirimizi anlamaya, birbirimize karşı dürüst olmaya, sevgi ve saygı göstermeye, acılarımızı paylaşmaya, kişisel zaaflarımızdan kaynaklanan eksikleri ve hatalarımızı gidermeye gerçekten ihtiyacımız vardır. Rahmet, bereket ve mağfiret dolu Ramazan günleri bu ihtiyaçlarımızı gidermek için büyük bir fırsattır.

Maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı ve mükafatlarının sınırsız olarak verildiği bu manevi mevsimi, geçmişimizi muhasebe ederek, kendimizi kötülüklerden ve haramlardan uzak tutarak, hayra ve kalıcı
mutluluğa yönelerek çok iyi değerlendirelim. Yapacağımız hayır ve ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanmaya, iyi ve güzel davranışları artırarak, geçici ve kötü şeyleri de terk ederek üzerimizdeki manevi kirlerden arınmaya çalışalım.

Oruçlarımızı her türlü haramdan, kötü söz ve davranışlardan bizleri koruyucu bir kalkan kılalım. Ramazan ayının şahsımız, ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlar, huzur ve barış getirmesini, bizleri manevi yönden yüceltmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum."

ZAFER ÇAKMAK-ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir