GÜNDEM - 06 Ağustos 2018 Pazartesi 09:18

“Gastronomi ve mutfak sanatları uluslararası bir olaydır”

A
A
A
“Gastronomi ve mutfak sanatları uluslararası bir olaydır”

Üniversite tercihlerine az bir zaman kaldı. Aday öğrencilerin bu süreçte meslek seçme konusunda kafa karışıklığı yaşadığını ifade eden Girne Amerikan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Mustafa Şan, gastronomi ve mutfak sanatlarının uluslararası boyutu olduğunu ve aday öğrencilerden bu bölümü değerlendirmeye almalarını tavsiye etti.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün son dönemlerde yoğun ilgi gördüğünü belirten Girne Amerikan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Mustafa Şan, bu bölüm ile birlikte turizm ve otelcilik alanlarında uluslararası camiada çalışabilecek ve dil bilen öğrenciler yetiştirdiklerini ifade etti. Her ülkenin kendine has yemek kültürü olduğunu belirten Şan, Türk mutfağının da dünyada tanınırlığını arttırmak için bu işin eğitiminin üniversitelerde alınması gerektiğini kaydetti. Şan, üniversite adaylarının meslek seçimlerini yaparken gastronomiyi de değerlendirmelerini önerdi.

“Yemek kültürümüzü sunmalıyız”

Yemek kültürünün dünyaya tanıtma noktasında gastronominin çok önemli bir noktada durduğunu kaydeden Mustafa Şan, “Seyahat eden insanların yüzde kaçının gastronomi konusunda seyahat yaptığını belirlemek için bir araştırma yaptım. Uluslararası istatistik raporlarına göre; seyahat edenlerin yüzde 25’i bu amaçla seyahat ediyorlar. İnsanlar seyahat ettikleri yerlerin yemek kültürünü öğrenmek istiyorlar. Her ülkenin kendine has yemek kültürü vardır. Bizimde dünya mutfağında daha çok tanınmamız için yemek kültürümüzü sunmamız lazım. Bunu da öğrencilerimizi yetiştirerek yapabiliriz. Mutfağımız 9 bin yıllık bir geçmişe sahip. Tarihi derinliklere baktığımız zaman mutfağımızın çok kaliteli olduğunu görüyoruz. Mutfak sanatlarıyla birlikte farklı kültürlerden aldığımız yemekleri, esasına uygun olarak dünya kültüründen örnekler ilave ederek yeni bir tabak oluşturuyoruz. Tüm bunları üniversitelerde yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Öğrenciler okulda işin prensiplerini öğreniyor”

Bu bölümde öğrencilerin nasıl bir eğitim sürecinden geçtiğini de aktaran Mustafa Şan, “Gastronomi ve mutfak sanatları uluslararası bir olaydır. Dolayısıyla üniversitemizde bu bölümün dili de İngilizce’dir. Öğrencilerimize hem yerli hem de uluslararası mutfağı öğretmeye çalışıyoruz. Biz eğitmenler olarak öğrencilerimize bu işin prensiplerini veriyoruz. Öncelikle öğrenciye ne yapacağımızı söyleyerek işe başlıyoruz. Sıcak ve soğuk mutfaklarımızda öğrencilerimiz, çalışmalarını yapma fırsatı buluyor. İlk olarak teori şeklinde verdiğimiz eğitime sonrasında pratik olarak devam ediyoruz. Zaten üniversitemizin sisteminde öğrencinin iki kez staj yapması gerekiyor. Bu staj esnasında öğrenci okulda gördüğü uygulamaları pratik yapma şansına sahip oluyor. Okulda yapmış olduğumuz uygulamada ise öğrencilere malzeme listesini veriyoruz. Eğer listedeki malzemelerin içinde ellerinde mevcut olmayan varsa; öğrencilerimize onun benzerini uygulamalarını söylüyoruz. Mutfak ekonomisi çok önemlidir. Burada öğrencilerimize bunu da öğretiyoruz. Mutfakta hiçbir şey atılmaz. Mutfak sanatlarındaki birinci püf nokta da budur aslında” diye konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa MASKİ içme suyu klor analizlerindeki başarısını sürdürüyor Manisa merkez ve ilçelerine daha sağlıklı içme suyu ulaştırmak için çalışmalarına aralıksız devam eden Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan içme ve kullanma suyu analizlerinde klorlama noktasındaki başarısını sürdürüyor. Yapılan ölçümlerde Manisa’da bakiye klor uygunluk oranının 2023 yılında yüzde 97, 2024 yılının ilk üç ayında ise yüzde 96 olduğu belirlendi. MASKİ Genel Müdürlüğü Manisa merkez ve ilçelerindeki vatandaşlara daha sağlıklı içme suyu ulaştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda İçme Suyu Dairesi Başkanlığın bünyesinde 17 ilçede görev yapan 34 klorlama dezenfeksiyon ekibi 17 araç ile mesai mefhumu gözetmeksizin düzenli olarak içme suyu depolarına klor tedariki ve içme suyu şebekesinde bakiye klor ölçümü yapmaya devam ediyor. Ayrıca ekipler mikrobiyolojik ve bakiye klor uygunluğunun devamı için de günlük bakiye klor takibi yapıyor. Düzenli olarak kontrollerini sürdüren İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan bakiye klor ölçümlerinde ise 2023 yılında Manisa’da bakiye klor uygunluk oranının yüzde 97, 2024 yılının ilk üç ayında ise yüzde 96 olduğu belirlendi. Yüzde 100’e yakın olan başarının idare tarafından yapılan sürdürülebilir uygulamalar neticesinde sağlandığı bir kez daha ortaya çıktı. İçme Suyu Dairesi Başkanı Erman Aydınyer, “İdaremiz tarafından 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak dezenfeksiyon çalışmalarımızı il genelinde düzenli olarak sürdürüyoruz. Yönetmelik hükümleri gereği ilk olarak içme suyu depolarına dezenfeksiyon üniteleri kurduk. Dijital dozaj pompası, kimyasal stok tankı, ölçüm cihazı, güneş paneli gibi tüm ekipmanlar eksiksiz tamamlanarak montajları gerçekleştirildi. Büyük kapasitelerdeki dezenfeksiyon stok tankları da sürekli işleyiş için sisteme entegre edildi. 17 adet özel ekipmanlı araç ve 34 personel ile 7 gün 24 saat çalışan bir sistem kurarak, tüm araçlarımızı arazi şartlarına uygun özel kaplama, depo ve pompa ekipmanları ile donattık. Ekiplerimiz ise klor takviyesi gereken en uzak kırsal mahalleye dahi ulaşarak içme suyunun daha sağlıklı olması için mesai harcıyor” dedi.
Ankara Pursaklar’ın dedeleri mutlu ve huzurlu Ankara Pursaklar Belediyesi, son 5 yılda 5 farklı Dede-Torun Evinde sağlıktan spora, müzik dinletilerinden el becerilerine, Kur’an-ı Kerim ziyafetinden İslami konulara kadar birçok farklı etkinlik düzenledi. Pursaklar’da ikamet eden yaşlı vatandaşlar, çay ve çorbanın ikram edildiği, 5 yıl boyunca hafta içi her gün birbirinden farklı etkinliklerin düzenlendiği Dede-Torun Evlerinde, hayatı dolu dolu yaşadı. ‘‘Dede-Torun Evlerimize gelen bir büyüğümüzün gönlünü hoş etmek için büyük çaba sarf ettik’’ Pursaklar’ın büyüklerini Dede-Torun Evlerinde en iyi şekilde ağırlamak için büyük gayret gösterdiklerini belirten Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin; ‘‘Geride kalan son 5 yıl içerisinde Dede Torun Evlerimize gelen ağabeylerimiz için her gün sporda sağlığa, kahramanlık türkülerinden tasavvuf musiki dinletisine ve kültür gezileri gibi birçok aktivite düzenledik. Dede-Torun Evlerimize gelen bir büyüğümüzün gönlünü hoş etmek için büyük çaba sarf ettik. Onları memnun edebildiysek ne mutlu bizlere. Geleceğimizin yol göstericileri için ne yapsak az kalır. Birbirinden farklı etkinliklerle zamanın su gibi akıp geçtiği Dede-Torun Evlerimize tüm büyüklerimizi bekliyoruz’’ dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından hazırlanan etkinliklerde büyükler; Kur’an-ı Kerim tilaveti, dini sohbetler, sağlık, el becerileri, kahramanlık türküleri ve tasavvuf musikisi ile tadına doyulmaz günler geçirirken, Kültür Gezileri ile de doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ön plana çıkan şehirleri gezme fırsatı buldular.
Kırşehir Şehrin merkezindeki tarihi bölge otoparka döndü Kırşehir’de farklı efsanelere konu olan Kalehöyük, otomobiline park yeri bulamayanların adresi haline geldi. 2019 Yılı Mahalli İdareler Seçimleri’nde seçmene otopark alanları projeleri vaat eden Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu’nun çalışmaları yetersiz kalınca tarihi bölge koruma altında olmasına rağmen açık otopark gibi kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar, bölgenin tarihi dokusuna uymayan görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılmasını istiyor. Kalehöyük çevresindeki esnaf, "Cami, tarih var ama bölge otopark olarak kullanılıyor. Biz bu duruma çok üzülüyoruz. Höyük ve çarşı olmasına rağmen otopark sorunu çözülemedi. İnsandan çok otomobil var" dedi. Kırşehir’in ortasında akan Kılıçözü Çayı’nın kenarında yer alan ve halkın kale olarak bildiği alanda 2012 ve 2013 yıllarında Kırşehir Müze Müdürlüğünün başkanlığında ve Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli’nin bilimsel danışmanlığında yapılan kazı çalışmalarında Frig, Hitit ve diğer Tunç Çağ kültürlerine rastlanmıştı. Yaklaşık yüksekliği 35 metre olan ve şehrin her bölgesinde görülebilen Kalehöyük üzerinde Aleeddin Camii bulunuyor. Geçtiğimiz dönem Kırşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve 5 bin yıllık tarihin ortaya çıkacağı ’arkeopark’ projesiyle Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere ait açık hava müzesi planlanmıştı.