EĞİTİM - 02 Aralık 2016 Cuma 17:13

Gaziantep Yüksek Öğrenim Fuarı'na yoğun ilgi

A
A
A
Gaziantep Yüksek Öğrenim Fuarı'na yoğun ilgi

Eğitim fuarları yurt genelinde devam ediyor. Boyut Fuarcılığın düzenlediği Educaturk Gaziantep Yüksek Öğrenim Fuarı'na yaklaşık 30 devlet ve vakıf üniversitesi katıldı. Yaklaşık 10 bin üzerinde lise son öğrencisinin ziyaret ettiği fuara ilgi yoğundu.

Eğitim fuarları yurt genelinde devam ediyor. Boyut Fuarcılığın düzenlediği Educaturk Gaziantep Yüksek Öğrenim Fuarına yaklaşık 30 devlet ve vakıf üniversitesi katıldı. Yaklaşık 10 bin üzerinde lise son öğrencisinin ziyaret ettiği fuara ilgi yoğundu. Birçok liseden ziyarete gelen öğrenciler, NTV ve CNBC-E kanallarında Doğru Tercih programının yapımcı ve sunucusu Sadık Gültekin’in verdiği açılış seminerinin yanı sıra birçok eğitici ve bilgilendirici seminerlere katılma fırsatı buldular. Stantları gezen öğrenciler bölümler, taban puanları ve üniversitelerin sundukları imkânlar hakkında bilgi sahibi oldular.

Genel olarak katılımcı üniversiteler tanıtımlarını sürdürürken, Nişantaşı Üniversitesi de Gaziantep Yüksek Öğrenim Fuarına katılımıyla Londra Kampüsü lansmanına Güneydoğu’da da devam etti. Gaziantep fuarının çok katılımlı geçtiğini söyleyen Nişantaşı Üniversitesi Fuarlar Koordinatörü Hatice Karataş, "Gaziantepli öğrencilerin YGS ve LYS ile ilgili sorularına cevap vermenin yanı sıra, fakülte bölümleri, taban puanları ve özellikle de Londra Kampüsü hakkında bilgiler verdiklerini anlatan Karataş sözlerine şu şekilde devam etti: “Ağırlıkta sağlık, hukuk, eğitim fakültesi ve mühendislik bölümleri hakkında sorularla karşılaştık. Öğrencilerin meslek seçimleri hakkında maalesef fikirleri net değil. Tıp soran bir öğrenci bir anda psikolojide isteyebiliyor. Öğrencilerin bu konuda daha iyi rehberlik hizmeti almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"Yabancı dil eğitimine ilgi var"
Yabancı dil eğitimine doğru bir eğilim olduğunu belirten Hatice Karataş dil öğretmenliğinin yanı sıra farklı branşları İngilizce olarak okumak isteyen yüksek bir kitle olduğunu anlattı. Yurtdışında kısmi veya tamamen eğitim görmek isteyen ciddi bir öğrenci kitlesi olduğundan da bahseden Karataş, “Üniversite çağına gelen öğrenciler artık kendi şehirleri ve hatta ülkeleri dışında da öğrenim görmek istiyorlar. Farklılıklardan doğacak deneyimlere açık bir nesil var artık çağımızda, bu nedenle de eğitimde sınır tanımıyorlar” dedi. Lisans eğitimi ve yüksek lisans kadar İngilizce eğitiminin de öneminin anlaşıldığını da vurgulayan Karataş, “Nişantaşı Üniversitesi olarak öğrencilerimize çift anadal, güvenli eğitim sürekli eğitim ve yüksek lisans eğitim imkânlarını sunarken, iyi İngilizce eğitimi için de Londra Kampüsü eğitim imkânını sunuyoruz” şeklinde bilgi verdi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.