GÜNDEM - 22 Mart 2013 Cuma 21:26

"Gazze hepsinden önemli"

A
A
A
"Gazze hepsinden önemli"

Mavi Marmara'da yakınlarını kaybeden ailelerden "Özür" yorumu...

"Uygulamayı görmeden İsrail'in sözlerine güvenmemek gerekiyor'"

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında öldürülen Furkan Doğan'ın babası Doç. Dr. Ahmet Doğan, ''İsrail, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemiş olabilir ama uygulamayı görmeden İsrail'in sözlerine güvenmemek gerekiyor'' dedi.


Doç. Dr. Ahmet Doğan, ''Aldığımız bir bilgiye göre, eğer doğruysa İsrail'in bizim Mavi Marmara olayından sonra söylediğimiz 3 temel şartı, yani Filistin topraklarına ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması, özür dilenmesi ve ceza mahiyetinde bir tazminat ödenmesini belirtmiştik. Bugün gelinen noktada, İsrail, özür dileyerek, suç işlediğini, hata yaptığını kabul etmiş oluyor. Bu durumda Mavi Marmara ve orada şehit olanların amacına ulaştığı anlamına gelir. Oğlum Furkan ve diğer Mavi Marmara yolcuları gemiye binerken, tek amaçları Gazze'ye uygulanan ambargoyu kaldırmak ve bu ambargoya dikkat çekmekti. Bu amaca ulaşıldı. Ancak bu arada biz evladımızı kaybettik, şehitler verdik. Gazze'ye yaptığımız ziyarette, Furkan'ın ne kadar ulvi bir amaç için yola çıktığını, ne kadar bilinçli bir çocuk olduğunu görmüş olduk. Mavi Marmara'nın amacına ulaştığı ve ambargoyu kırdığı görülüyor'' diye konuştu.


''Uygulamayı görmeden İsrail'in sözlerine güvenmemek gerekiyor'' diyen Doç. Dr. Doğan, şöyle devam etti:


''İsrail böyle bir devlet. Uluslararası siyaset anlamında böyle bir adım atmış olabilir ama somut olarak ambargonun kalktığını ve bizim gibi o topraklarda özgür yaşadığını görmekten sonra özür ve tazminat düşünülebilir. Şu an itibarıyla özür devletten dilenmiştir, bizlerden dilenen bir özür yoktur, bu konuda bize bir bilgi verilmemiştir. Evladını, babasını kaybedenler, devlet değil, bizleriz, özrün merkezi de bizleriz. Dolayısıyla özür dilendi bitti olarak düşünülmemelidir. Ambargo kalkarsa ve bizden bizzat özür dilenirse, şartlar yerine gelmiş olur. İsrail bu 3 şartı yerine getirirken, ilave şartlar öne sürmemiş olmasını diliyorum. Eğer ilave şartlar sunarak, açtığımız davaların geri çekilmesi gibi şartları varsa bunu asla kabul etmiyoruz. Zaten özür, suçlu olduğunun kabulüdür. Suç işlenmişse bunun cezasının da bir şekilde ödenmesi gerekir.''


Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Doğan, "İsrail hükümetinin özür dilediğini ve tazminat ödeyeceği haberini, üniversitede ders çıkışı gelen telefonlardan öğrendim. Daha sonra medya mensupları da beni aradı. Bizim başından beri bu konuda 3 şartımız vardı. Birincisi özür, ikincisi tazminat, üçüncüsü ve en önemlisi ise oğlumun şehit olmasına yol açan Gazze'deki ambargonun kaldırılmasıdır. Özür dileme ve tazminat tek başına yeterli değildir. Gazze'den ambargonun kaldırılması da gerekir. Zira, oğlum bu uğurda şehit oldu" diye konuştu.

"Askerler, komutanlar, devlet büyükleri hesap vermeli”

İsrail’in Mavi Marmara Gemisi’ne yaptığı saldırıda hayatını kaybeden Fahri Yaldız’ın ailesi, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesini Türkiye’nin başarısı olduğunu fakat asıl sorunun Filistin’e uygulanan ambargonun olduğunu söyledi.


31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail donanması tarafından Mavi Marmara Gemisi’ne yapılan saldırıda hayatını kaybeden 9 kişiden biri olan Adıyamanlı Fahri Yaldız’ın ailesi, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesini değerlendirdi. Fahri Yaldız’ın kardeşleri Hasan Yaldız, Habip Yaldız ve Faruk Yaldız gelinin durumun sevindirici olduğunu fakat yetersiz olduğunu ifade ettiler. Hasan Yaldız, para ve özür konusunun kendileri için ikinci planda olduğunu asıl konunun Filistin’e uygulanan ambargonun kalkması olduğunu kaydetti. Hasan Yaldız, “İsrail’in vahşi saldırısında 9 kişi şehit oldu. Son gelinen aşamada ambargonun kalktığına dair durum söz konusu değil. Sadece tazminat ve özür var. Birinci önceliğimiz ambargonun kalkmasıydı. Kudüs’ün özgür olmasını ambargo ve tecridin kalkmasını istiyoruz. Gelinin aşama hükümetin siyasi bir başarısıdır. İsrail ilk kez bir devlet ve devletin halkından özür diledi. Bu hükümetin bir başarısıdır ve dünya bunu konuşuyor. İsrail’e açtığımız davamız devam edecek. İsrail’de bu vahşeti işleyen askerler, komutanlar, devlet büyükleri hesap vermeli” dedi.


Habip Yaldız ise, İsrail gibi bir devletin Türkiye’den özür dilemesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bizim için özür tabii ki önemlidir. İsrail Devleti bugüne kadar hiç kimseden özür dilememiş. Bugün Türkiye’den özür diliyorsa bu Türkiye’nin başarısıdır, Mavi Marmara’nın bir başarısıdır. İsrail bugün bizlerden ve kamuoyundan özür dilemesini iyi bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Gazze’nin özgürleşmesi ve ablukanın kalkması için çalışacağız. Filistin’deki abluka kalkarsa ağabeyimizin kanı yerde kalmamış olacak” diye konuştu.

"GAZZE HEPSİNDEN DAHA ÖNEMLİ”

İsrail’in Mavi Marmara Gemisi'ne yaptığı saldırıda yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları özrü önemli bir gelişme olarak yorumladı.


Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin avukatlarından Av. Nesip Yıldırım, müvekkillerinin amacının tazminat olmadığına vurgu yaparak, İsrail’in özür dilemesini pozitif karışladıklarını söyledi. Yıldırım, “Mavi Marmara mağdurlarının avukatları olarak İsrail hakkında hukuki bir süreç başlatmıştık. İsrail’in bugün özür dilemesini pozitif bir şekilde değerlendiriyoruz. Tabii ki sonucunu görmek gerekiyor. Mehmet Ali Zeybek adlı müvekkilimi aradığımda, kendisi 9 kurşunla yaralanmıştı. Onun bana söylediği ilk husus, Gazze’deki ablukanın ne olacağıydı. Biz özrün anlamı olmasıyla beraber, bu zulmü yapanların cezalandırılması gerektiğini söylüyoruz. İnsanların adaletsiz ve hukuksuz bir şekilde öldürüldüğü zaman, özür bunun tam bir karışıklığı değildir. Bu özür, hatanın yapıldığını kabul etmek anlamındadır. Geçmişte hiç özür dilemeyen İsrail devleti geri adım atmış olması pozitif bir adım olarak değerlendirilebilinir ama bundan sonrasını görmemiz gerekiyor. Fakat gecikmiş de olsa özrün dilenmesi ve Türkiye’nin 3 talebinin karşılanıyor olması müvekkillerimiz önemli olduğunu görüyorlar. Gazze’deki abluka kaldırılsın ve haksızlığı yapanların yanına kar kalmamasını hedefliyorlar. Tazminat almak için bu dava açılmadı” dedi.


Mavi Marmara saldırısında eşini kaybeden Saniye Bengin, “Özür bizim için her şeyi ifade ediyor. Başbakan Erdoğan’a çok teşekkür ediyoruz. Allah ondan razı olsun diyoruz. Biz, Başbakan’a güveniyorduk. Başbakan’ın arkasındayız her zaman. Özrün olacağını zor görüyorduk ama oldu. Bunun gururunu hissediyorum. İsrail’in bizden özür dilediğini duyunca çok duygulandım. İsrail’den alacağımız tazminatı Gazze için de kullanacağız” dedi.

“TAZMİNAT, ÖZÜR ÖNEMLİ AMA GAZZE HEPSİNDEN DAHA ÖNEMLİ”


Ali Haydar Bengin’in kayınbiraderi Muhammed Ensari ise, tazminat ve özrün önemli olduğun fakat Gazze’nin hepsinden daha önemli olduğuna dikkat çekti. Ensari, “Türkiye’den dilenen özür bize göre, dünyadaki bütün mazlumlardan dilenen özürdür. Sayın Başbakanımızın o dirayetli duruşu, arkasında bulunan güç, büyük Türkiye hesabı İsrail’i dize getirdi. İsrail’in şunu bilmesi gerekiyor, biz İslam dünyası olarak, Gazze ile yanıp tutuşan insanlar olarak bizim para ve pulla pek işimiz olmaz. Bizim tazminat gibi bir derdimiz de yoktur. Ama İsrail’in canını yakmak iyidir. Kudüs, Gazze, Filistin ile biz kan bağı kurduk. Selahaddin-i Eyyübi’den 900 yıl sonra Türkiyeli Türkler ve Kürtler olarak biz bedel ödedik” şeklinde

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova Yalova’da bisiklet yolu ağı genişliyor Yalova Belediyesi’nin Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde başlattığı yeni bisiklet ve yürüyüş yolu çalışmaları, Kemer Köprü Caddesi’nden başlayıp 8. sokağa kadar devam edecek olan asfalt ve baskı işlemleri devam ediyor. Yalova Belediyesi, yeni bisiklet ve yürüyüş yolları için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlıklı yaşamı ve kent içinde bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla başlatılan bisiklet yolu projesinde Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki 8. Sokak’ta asfalt serimi devam ediyor. Toplam 770 metrelik yol güzergâhında çalışmalar, Kemer Köprü Caddesi’nden Gaziosmanpaşa Caddesi’ne kadar devam edecek. Kemer Köprü Caddesi ile Şelale Sokak arasında kalan alanda ise dekoratif aydınlatmalar kullanılarak göze hitap edecek bir çalışmaya imza atılmak isteniyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren belediye yetkilileri, “Bisiklet ve yürüyüş yolu çalışmalarımızda aşınma tabakasının serimi ile baskı işlemleri eş zamanlı olarak devam ediyor. İlk olarak Kemer Köprü Caddesi’nden başlayan çalışmalar, yaklaşık 590 m uzunluğundaki Gaziosmanpaşa Caddesi’ne kadar devam ediyor. Akabinde yaklaşık 180 metre uzunluğundaki 8. Sokak’ta da çalışmalarımızı da kısa sürede tamamlayacağız. Baskı çalışmamızın tamamlanması sonrasında dekoratif boyama asfalt boyama, çizgi çalışmaları, dekoratif aydınlatma ve peyzaj çalışmalarını da tamamlayarak yolumuzu hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız” ifadelerine yer verdi.