GÜNDEM - 25 Eylül 2018 Salı 11:31

Geçmişin aklı geleceğin cesaretine yön vermeye devam ediyor

A
A
A
Geçmişin aklı geleceğin cesaretine yön vermeye devam ediyor

Ahilik Haftası Ümraniye'de geleneksel adetlerin önemine ithafen büyük bir coşku ile kutlandı. Başkan Hasan Can etkinlikte demir döverken ödül sahipleri ustalarından Ahilik Berat’lerini aldılar. Modoko şahitliğinde Turhan Yanıkçıoğlu’nun Ahilik Beratına üçüncü kuşaktan oğlu Cüneyt Yanıkçıoğlu sahip oldu.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen Ahilik; Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Ümraniye’de de çeşitli törenlerle kutlandı.

  Ahilik Haftası kapsamında Ümraniye Belediyesi tarafından etkinlikler düzenlendi. Vatandaşların katılımıyla Alemdağ Caddesinde düzenlenen etkinliklerde ebru sanatı, el nakışı örnekleri sergilenirken, mehteran takımının gösterisi vatandaşlar tarafından büyük beğeni aldı. Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın demir dövdüğü etkinliklerde vatandaşlara Özbek pilavı ikram edildi.

  Ahilik Haftası'nın herkese hayırlı olması dileğinde bulunan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, "17-23 Eylül tarihleri arası Ahilik Haftası. Şimdi burada Ahilik Haftası münasebetiyle Kaymakamlığımız, İl Ticaret Müdürlüğümüz, esnaf odalarımızla birlikte Ümraniye Belediyesi olarak tertiplediğimiz bu programda, herkesin de gördüğü gibi tarihten gelen esnaf ahlakını temsil eden, helal kazancı temsil eden, komşusunun hakkına riayeti esas alan, hakka, adalete, ölçüye, tartıya riayeti ahlak olarak bilen ve gerçekten esnaf yetiştiren bir kuruluş olan Ahiliğin bu töreninde bir araya geldik. Ahilik Haftası hepimize hayırlı olsun ve inşallah esnafımız bol kazansın. Helalinden kazansın ve yeni zanaatkarlar, sanatkarlar ve güzel ahlaklı esnafların yetişmesine vesile olsunlar diliyorum ve hayırlı olsun diyorum" dedi.

  Programda konuşan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, “Ahilik bayramımız kutlu olsun. 31 yıldır bu kutlamaları yapıyoruz. Ahilik, bizim hem sosyal hem kültürel hem de iktisadi açıdan değer içeren bir yönetim tarzıdır. Tüm esnaflara, sanayicilere ve üreticilere hayırlı olsun” dedi.

  Kısa bir konuşma yapan Ahi Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı İbrahim Çam, “Ahilik sistemini yeni nesillere aktarmak için belediyelerimizle ve milli eğitim müdürlüklerimizle ortak programlar düzenledik ve düzenleyeceğiz” diyerek ahilik sisteminin öneminden bahsetti. İbrahim Çam, “Ülkemiz millileşmek ve lider devlet olmak için çalışıyor. Ahi Evran-ı Veli’nin yolundan gitmek zorundayız. Programa katılan ve yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 

Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu yaptığı konuşmada, “Ümraniye’de ilkini kutladığımız Ahilik Haftası’nın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Osmanlı Devleti’nin bir cihan devleti olmasının temel sebeplerinden birisi de ahiliktir. Atalarımızdan bize kalan bu mirası ileriye taşımamız gerekiyor” diyerek konuşmasını noktaladı.
 

İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, Ahi Evran-ı Veli’yi saygıyla andığını söyleyerek, “Bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen Ümraniye Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Ahilik Haftası kutlu olsun” dedi.
 

Ahilik Haftası Kutlamaları sebebiyle Ümraniye Santral Etkinlik Alanı’nda kurulan ve Ümraniye Belediye Sanatçıları tarafından oluşturulan El Sanatları Sergisi (filografi, ahşap oyma, kaligrafi, kilim dokuma, tokat tahta baskı, çini, ebru, el nakışı ve iğne oyası) gibi eserler program süresince sergilendi. Türk’ün töresi olan Örste Demir Dövme ile devam eden program, Şed Kuşatma Töreni ve Ümraniye Belediyesi Okçuluk Kulübü tarafından sergilenen okçuluk gösterileriyle devam etti. Daha sonra Başkan Hasan Can ve tüm protokol tarafından Ümraniyeli esnaflara ahilik beratı verilerek plaket takdim edildi.

  Modoko’nun değerli zanaatkarina ahilik beraati verildi
 

Modoko Mobilyacılar Sitesi’nde halen üretmeye devam eden değerli zanaatkar ve usta Turhan Yanıkçıoğlu’nun şahitliğinde geleceğin ustası Şed kuşatma geleneği ile ödüllendirildi. Geçmişi oldukça eskiye dayanan Ambiance Mobilya’nın üç kuşak önce İstanbul Kuledibi’nde başlayan hikayesi 1900 senesinde küçük bir atölyede sadece üretimle başladı. Bu köklü markanın değerli zanaatkarı Turhan Yanıkçıoğlu’nun ahilik beratına üçüncü kuşaktan oğlu Cüneyt Yanıkçıoğlu da sahip oldu. Törende değerli zanaatkar Turhan Yanıkçıoğlu şu ifadelerde bulundu: “Gelecek kuşaklara ahilik geleneğinin durmadan aktarılmasını temenni ediyorum. Ülkemizde sanat ve zanaatın erken yaşta keşfedilmesi gerekiyor aksi halde ustalık tarihe karışabilir. Bu konuda akademik bilgi maalesef yeterli değil. Yapılması gereken en önemli şey okuldan sonra ustaların yanında bu işi öğrenmektir. Böylelikle zanaat kuşaktan kuşağa kalıcı bir şekilde ulaşır ve yerini korur” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."