GÜNDEM - 22 Kasım 2018 Perşembe 15:27

Göçmenlerin Bosna Hersek-Hırvatistan sınırındaki zorlu bekleyişi sürüyor

A
A
A
Göçmenlerin Bosna Hersek-Hırvatistan sınırındaki zorlu bekleyişi sürüyor

Bosna Hersek-Hırvatistan sınırında bekleyen binlerce göçmenin durumu, kar yağışıyla birlikte daha da ağırlaştı.

Afrika ve Orta Doğu’dan Bosna Hersek’in kuzeydoğusundaki Avrupa Birliği sınırına kadar gelen mültecilerin, sınırı aşma denemeleri durmaksızın sürüyor. Hırvatistan sınırı yakınlarındaki Bihaç ve Velika Kladuşa kentlerinde kendilerine tahsis edilen harabe binalar içerisine ve yol kenarlarına kurdukları çadır kamplarda kalan göçmenler, açlık ve soğuktan şikayet ediyor. Yardımların yetersiz kaldığını ifade eden göçmenler, dağıtılan gıda maddelerinin de kısa zamanda tükenmesinden yakınıyor. Az sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu kampta yeterli miktarda yatacak yer dahi olmadığını söyleyen göçmenler, Bosna Hersek halkının kendilerine yaklaşımından memnun. Çoğunluğu İtalya’ya gitmeyi amaçlayan kaçaklar, en çok AB sınırının diğer tarafında polisin muamelesinden şikayet ediyor.

Hırvat polisi mültecilerin parasına el koyuyor 

Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye ve bazı Afrika ülkelerinden gelenlerin oluşturduğu göçmenler, ormanlık alan üzerinden Hırvatistan ve Slovenya’ya geçtikten sonra yakalanarak, Bosna Hersek’e iade edildiklerini ifade ediyor. Göçmenler, AB sınırını geçtikten sonra her defasında Hırvat polisi tarafından dövülerek paralarına ve eşyalarına el koyulduktan sonra sınır dışı edildiklerini iddia ediyor.

Temel ihtiyaçlardan mahrumlar 

Bihaç’taki kampta mültecilere kışlık giyecek yardımı sağlayan İHH’nın Avrupa ve Amerika masası yetkilisi Emre Çoban, “Burada mülteciler zorlu kış şartlarında yaşam mücadelelerini sürdürüyorlar. Burada yaklaşık bin 200 mülteci yaşıyor. İHH olarak 200 mülteciye kışlık giyecek yardımında bulunuyoruz. En çok ihtiyaçları olan bot, mont, pantolon, kazak, bere ve eldiven dağıtıyoruz. Dağıtımlarımız önümüzdeki günlerde de devam edecek. Burada hava çok soğuk. Kar yağışı birkaç gündür devam ediyor. Sıfırın altında bir sıcaklık var. Yardımlarınızı esirgemeyin” diye konuştu. Hırvatistan sınırındaki Velika Kladuşa kentindeki mülteci kampına da yardım ulaştırdıklarını ifade eden Çoban, “Aralık ayında yine oradaki mültecilere yardım dağıtımı çalışmalarımız olacak” dedi. Dağıtımda görev alan görevlilerden Mehmet Elmacı da pencereleri dahi olmayan harabeler ve çadırlarda kalan göçmenlerin kış şartlarının ağırlaşmasıyla birlikte daha fazla yardıma ihtiyaç duyacaklarını kaydetti.

Büyük bir kısmının hiçbir kimlik belgesi yok 

Bosna Hersek-Hırvatistan sınırının Batı Avrupa’ya geçiş için yeni bir güzergâh olarak öne çıkmasıyla birlikte Sırbistan, Karadağ ve hatta Yunanistan’da bulunan göçmenler de Bosna Hersek’e yöneldi. Bosna Hersek polisinin açıklamalarına göre göçmenler, diğer ülkelere sınır dışı edilmemek için Bosna Hersek’e girdikten sonra kimlik belgelerini imha ederek daha önce bulundukları yerlere ilişkin tüm izleri yok ediyor. Göçmenlerin ekseriyetinin hiçbir kimlik vesikasına sahip olmadığını vurgulayan Bosna Hersekli yetkililer, sınırı tamamen kapatan Hırvatistan’ı ve göçmenlerin kendi ülkelerine geçişine göz yuman komşu ülkeleri, mültecilerle pinpon oynamakla itham ediyor.  

İbrahim Aydoğan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.