GÜNDEM - 12 Ağustos 2017 Cumartesi 11:44

Güçlüer, “Çin ve Amerika birbirinin gücünü test ediyor.”

A
A
A
Güçlüer, “Çin ve Amerika birbirinin gücünü test ediyor.”

Amerika ve Kuzey Kore arasındaki krizin kontrolden çıkma eğilimi göstermeye başladığını vurgulayan Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ASAM Terör Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore yönetimini ateş ve öfkeyle tehdit etmesi ve Kuzey Kore'nin de ABD toprağı olan Guam Adası açıklarına balistik füze fırlatmayı planladığını söylemesi krizin sıcak çatışmaya dönüşmesi riskini gündeme getirmiş olsa da bu olayın sadece görünen kısmı olduğunu söyledi.

Kuzey Kore üzerinden yürütülen bu krizin aslında Çin tarafından kontrollü bir şekilde ilerletilmeye çalışıldığını dile getiren Dr. Eray Güçlüer önemli açıklamalarda bulunarak muhtemel durumları ele aldı. “Bugün Kuzey Kore gerilimini anlayabilmek için çok daha geniş ve küresel bir perspektiften bakmak gerekiyor” diye değerlendiren Eray Güçlüer şu şekilde devam etti;

“Asıl konu Çin’in politik güç kazanmış olması”

“Bugün yaşanan krize, Amerika egemenliğinde kurulmaya çalışılan yeni küresel nizama karşı askeri tehdit oluşturan küçük bir devletin meselesi gibi bakmamak lazım. Daha büyük bir perspektifte Çin olgusunu da dahil ederek düşünmek gerekir. Zira bugün Çin deyince aklımıza gelen birkaç husus gözümüze çarpıyor.
Bunlardan birincisi Çin’in ekonomik büyümesinin artık hem Amerika’yı hem de Avrupa’yı tehdit etmesi. Yani ucuz iş gücü ve mal üretiminde zorlanan bir dünya var karşılarında. İkincisi de Çin’in nükleer kapasitenin artmış olması ve bu bağlamda yine Çin’in uzay teknolojisindeki ilerlemeleri. Asıl mesele bu ilerlemelerin Çin’e sağlamış olduğu küresel politik avantaj. Bu nedenle de ortaya çıkan kriz aslında Çin’in arka plandaki büyümesine bağlı olarak gelişen bir kriz. Trump ‘Başa geldiğimde Çin mallarına yüzde 45 vergi koyacağım.’ demişti. Trump’un önem verdiği diğer bir konu da nükleer kapasitesinin artırılması ve modernleştirilmesi üzerineydi. Çünkü nükleer güç üstünlüğünün Çin üzerinde bir avantaj oluşturacağını düşünüyor.”

Güçlüer aynı zamanda, “Japonya burada gizli ama önemli bir aktördür. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’nın üzerine uygulanan askeri kısıtlamaların çok büyük bir kısmı kalktı. Yani bu bölgede Çin ile Kore’nin dışında Japonya’nın da Çin’le etkin mücadele edebilmesinin önü açıldı. Japonya’nın teknolojisini ve gücünü küçümsememek lazım. Bir diğer husus da Amerika’nın Hindistan, Vietnam, Filipinler, Japonya ve Güney Kore ile yani Çin’i çevreleyen devletlerle yakın ve somut işbirlikleri tesis etmesi. Böyle baktığınız zaman olayın aslında sadece Kuzey Kore olmadığı da ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“Arka planda bir de silah lobisi var”

Kuzey Kore ile olan krizin tırmandırılmasının arkasında bir de Amerika’daki silah lobisi baskısı olduğuna da değinen Güçlüer: “ Bu kriz sayesinde başta ABD olmak üzere yeni geliştirilmiş olan özellikle hava-deniz muharebelerine yönelik en son teknoloji ürünü silah sistemlerinin bölge ülkelerine hatta Çin'e bile satılmasının amaçlandığını belirtti. Bu yüzden sonuç olarak aslında kriz suni bir krizdir” şeklinde konuştu.

“Asıl hedef Çin ama Amerika Kuzey Kore ile oyalanıyor”

“Çin’i bertaraf etmeye ne Amerika ne de Avrupa hazır değil, o yüzden Çin’in ne kadar güçlü olduğunu görmek için şuan Kuzey Kore ile oyalanılıyor.” diyerek sözlerine devam eden Güçlüer:“İlk başta Kore üzerinden Çin’e yükleniyorlardı. Güney Çin’deki adalara tacize varacak kadar Çin - Amerika gerilimi vardı. Fakat şimdi baktı ki; Amerika tek başına Çin ile baş edemiyor ve bunun üzerine Çin ile anlaşarak Kore’yi etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Yalnız bunun çok tutarlı olacağını söylemek mümkün değil. Şuan bir takım öfke söylemleri var ama bunun çok fazla başarılı olabileceğini, bir krizin ötesine geçeceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“Guma adasına nükleer silah kullanılırsa kriz sıcak çatışmaya dönüşebilir”

Guma Adası’na ya da benzer bir durumdaki her hangi bir yere yapılacak olan herhangi bir nükleer saldırının olayı sıcak çatışmaya dönüştürebileceğine dikkat çeken Güçlüer, “Amerika 2016 yılında anlaştığı Thaad füzesavar sistemini henüz kurmadı. Gerçi şuana kadar Kuzey Kore’nin füzeleri çok büyük oranda başarısız oldu. Fakat Kuzey Kore Amerika, Japonya ya da diğer ülkelere yönelik bir çılgınlık yaparsa buna karşılık verilir ama bunun olma ihtimali özellikle Çin bağlamında zor. Neticede Çin”in bölgede adeta kontrollü bir kriz yönettiğini söylemek de mümkün” dedi.

“Çin, ordusunu bazı noktalarda en yüksek alarm seviyesine geçirdi.”

Çin’in nükleer ve silah gücünün kapasitesinin de bu vesile ile test edildiğini söyleyen Güçlüer, “Bu kriz nedeniyle Çin Genel Kurmay Başkanı, Çin ordusunun beş ayrı noktadaki birliklerini en yüksek alarm seviyesine geçirdi. Bu durum silahların artık atış moduna geçilmesi halidir. Bu durumda da siz yapacağınız gözetlemelerle Çin’in ya da herhangi bir ülkenin nasıl bir silah kapasitesi var bunu anlarsınız. Yani bu kriz durumunu aynı zamanda tarafların birbirini test ettiği bir ortam şeklinde de değerlendirmek daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta Millet Kıraathanesi törenle hizmete açıldı Şırnak Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğinde Şırnak Millet Kıraathanesi görkemli bir tören ile açılışı gerçekleştirildi. Millet Kıraathanesi’nin açılışında konuşan AK Parti Şırnak Belediye Başkanı ve adayı Mehmet Yarka, burayı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile birlikte yaptıklarını belirterek, seçimlere 3 gün kala hizmete açtıklarını söyledi. Hem mimarisi hem de dış cephe boyası ile Amerika Birleşik Devlet’lerinde bulunan Beyaz Saray’ı andıran Şırnak Millet Kıraathanesi’nin vatandaşlardan tam not aldığını ifade eden Başkan Yarka, “Gençlere bundan sonraki zamanlar için projelerimiz olacak. Bu binada sadece Dengbejevi yok. Yan tarafımızda gençlerimiz için dijital gençlik merkezi yapıyoruz. Arkadaşlar, söz verdik sizlere. Şırnak gençliğini teknolojinin gerisinde bırakmayacağız. Batıdaki şehirler gibi Şırnak gençliğine de her dalda Allah’ın izni ile hizmetleri sunmaya devam edeceğiz" dedi. Üst katta okuma salonları olduğunu aktaran Başkan Yarka, "Çocuklarımızın zihin açıklığı için her türlü kitaplar mevcut. Çocuklarımız buraya gelip hem dinlenecekler, hem çaylarını içecekler, hem kitap okuyacaklar hem de ders yapacakları. Ayrıca bir katı da Şırnak Belediye Başkanı’nın çok değerli Şırnaklı hemşerilerini o mekanda haftanın bazı günlerinde misafir edecektir. Hizmetlerimiz Millet Kıraathanesi ile bitmiyor. Allah nasip ederse haziran ayında da bu bölgenin en güzel Millet Bahçesini de açacağız. Yetmeyecek ve daha fazlasını yapacağız. Şırnak Mesleki Akademiyi açacağız ve yine gençlerimiz için spor tesislerinin barındırdığı her türlü sportif faaliyetlerin olduğu kompleksi yapacağız” dedi Açılış törenine, Şırnak Milletvekili Aslan Tatar, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, AK Parti Şırnak İl Yönetimi ve çok sayıda davetli katıldı.
Muğla CHP Genel Başkanı Özel, Marmaris’te vatandaşlarla buluştu CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi. Özel, "Ayaklarımda derman yokken, dizimin bütün gücüyle koştum geldim, hasta yatağından kalktım geldim. Şimdi hepinizin şöyle bir görevi var. Pazar günü oy kullanmaya kadar bütün komşularınıza, esnafsınız müşterinize, öğretmenseniz okuttuğunuz öğrenciye, sanayide iseniz aracını tamir ettiğiniz müşteriye, alışveriş yaptığınızı esnafa, tarla komşunuza, ev komşunuza, geçmişteki asker arkadaşına mümkünse tek tek ulaşarak şunu anlatacağız. Eğer CHP dışında başka bir partiye, Acar Ünlü dışında başka bir adaya oy verirseniz AK Parti kazanacak. Ama Acar Ünlü’ye oy verirseniz sadece CHP kazanmayacak. İyi Partililerde kazanacak, demokratlarda kazanacak, Marmaris kazanacak, Atatürkçülerde kalacak bunu anlatmamız lazım. Bakın CHP dışında atılan her oy hangi partiye atılırsa açılsın pazar günü AK Parti’ye atılmış demektir" dedi. "Bir ilde bir ilçede turizm olacaksa bunu Turizm Bakanlığı yapacak" Özel, emeklilere de seslenerek, emekli maaşlarının enflasyon karşısında çok eridiğini belirtti. Ülkenin her yerindeki en güzel projeleri Marmaris’e getireceklerini belirten Özel, "Acar Ünlü’nün sağ omzuna Mansur Yavaş’ın eli, sol omzuna Ekrem İmamoğlu’nun eli konacaktır söz veriyoruz. Pazar günü Acar Ünlü gibi pırıl pırıl bir genci göreve getirip onlara kendimize emanet edeceğiz. Marmaris üzerindeki bütün hesapları bozmanın da bir tek yolu var ve Marmaris’e kendin namusu gibi koruyacak Marmaris için tüm gücü ile çalışacak" diye konuştu. “Marmaris Yat limanı Marmaris Belediyesi tarafından yönetilecek” CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras ise, "İmkanlarımızı birleştireceğiz. Acar başkan neyse ben de oyum. Ayrı yok gayrı yok, bütün yetkilerimi kendisiyle paylaşacağım. Buradan huzurunuzda söz veriyorum. Öncelikle şu liman meselesini bir ortadan kaldıralım. Limanı ayırıyoruz, ayrı bir şirket kuracağız. Yolcu gemileri gelmiyor bir sıkıntı var. Şirketle görüşeceğim. Dünyada kruvaziyer limanı işletenleri de Marmaris’e seçimden hemen sonra getiriyorum. Kapalı çarşının sıkıntısı olan yağmur suyu ve yukarıdan gelen o sıkıntısını da oluklarını hemen sonra beraber çözeceğiz. Bunun dışında alt yapı sorununu da çözeceğiz. Ondan sonra Selimiye, Turgut, Hisarönü buraların kanalizasyonunu da önümüzdeki dönemde yapacağız. Şu anda biliyorsunuz zaten Bozburun’a doğru bir su projesi başladı. Susuz olan köylerimize su gidiyor. O atık suyu da yönetmek için acilen atık su arıtma tesislerine bölgeye kazandırmamız lazım. Marmaris benim Marmaris’im 13 tane ilçem var her biri benim evladım gibi olacak" diyerek asli görevlerini yapacağını ve bunların namus borcu olduğunu ifade etti. Mitingin ardından sanatçı Onur Akın sahneye çıkarak konser verdi. Marmaris 19 Mayıs Meydanı’nda düzenlenen mitinge Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, CHP Muğla Milletvekilleri Cumhur Uzun, Gizem Özcan, Süreyya Öneş, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü ve diğer ilçe belediye başkan adayları ile partililer katıldı.