EKONOMİ - 23 Ağustos 2016 Salı 17:00

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: TÖTM’nin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz

A
A
A
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: TÖTM’nin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Hastanesi’nde kadro eksikliği sebebiyle tam kapasiteyle hizmet verilemediğini belirterek, “Bölgemiz için çok önemli olan bu hastanemizin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin 124 milyon liralık borcu ve üniversitenin durumuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin daha iyi bir duruma gelmesi için azami gayret gösterdiklerini belirterek, “Şu anda hastanemizin hali hazırda bazı sıkıntıları var. En önemli sorunu ise vadesi geçmiş borcunun bulunmasıdır. Ayrıca Karaciğer Hastanesinin kadro eksikliğidir. Bilindiği gibi çok güzel bir hastane inşa edildi. Ancak kadro eksikliği sebebiyle tam kapasiteyle hizmet veremiyor. Hali hazırda 130 yatağı boş durumda. Bölgemiz için çok önemli olan bu hastanemizin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz" ifadelerinde bulundu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ile ve Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar'ın geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aktardıklarını belirten Tüfenki, “Rektör ile Başhekim, YÖK'teki bir toplantı için Ankara'ya gelmişlerdi. Gelmişken bizi de ziyaret ederek hastane ve üniversiteyle son durumu ile ilgili bilgi verdi. Hastanenin borç batağında olduğunu belirterek bizden yardım talebinde bulundu. Karaciğer Hastanesi'nin de kadroya ihtiyacı olduğunu ifade ettiler. Biz de hem kadro meselesiyle ilgili hem de borçla ilgili başta Maliye Bakanı olmak üzere gerekli görüşmeleri yapacağımız belirttik. Ayrıca SGK'da da hastanelerin durumunun gözden geçirildiğini, İnönü Üniversitesi için de can suyu olabilecek bir şekilde maliyeden alabileceğimiz bir destek için çalışacağımızı anlattık. İnanıyorum ki, üniversite ve hastane yönetimi bu zor durumlardan kurtulacaktır. İyi niyetle çalışacaklardır. Biz de elimizden geldiğince kendilerine yardımcı olacağız” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi’nin geride kalan rektörlük seçimleri ile ilgili de görüşlerini dile getiren Bakan Tüfenkci, seçimlerin demokratik bir ortamda geçtiğini aktardı. Tüfenkci, “Biz de özellikle müdahil olmak istemedik. Üniversitemizin mensupları kendilerini idare edecek kadroyu seçmeleri için objektif olmak istedik. Neticede de Ahmet Kızılay hocamız seçilerek, kendi ekibini oluşturdu. Hakan Parlakpınar hocamız da kendini kanıtlamış bir hocamızdır. Yeni yönetimin, yeni bir heyecan ve şevkle üniversitemizi daha ileri götüreceğine inanıyorum. Ahmet Kızılay hocamız, dürüst, düzgün, iyi niyetli ve çalışkan bir hocamız. Hedefleri olan bir hocamız. İnönü Üniversitesini daha ileriye taşıyacaktır. Üniversitemiz, şehrimizle bütünleştirecektir. Ahmet Kızılay hocamız, inşallah kuracağımız ikinci üniversiteye de ağabeylik yapacaktır” şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.