RAMAZAN - 14 Eylül 2009 Pazartesi 11:21

Hacivat ve Karagöz direniyor

A
A
A
Hacivat ve Karagöz direniyor

Taklitle karşılıklı konuşmaya dayanan iki boyutlu tasvirlerin perdeye yansıtıldığı gölge oyunu Hacivat ve Karagöz, Amerikan yapımı çizgi film ve animasyonların cazibesine karşı ayakta durmaya çalışıyor.

YUSUF SERKAN YILMAZ/BURSA

Yaşanan olayları esprili bir dille farklı tasvirler kullanarak perdeye yansıtan hayal ustaları, Türk gölge oyunu sanatlarından olan Hacivat ve Karagöz'ün geleneksel ve güncel olaylardan yararlanarak ayakta kalması için çalışıyor. Rivayete göre Orhan Gazi döneminde iki işçi olan Hacivat ve Karagöz'ün yaşadığı olayları taklit ve karşılıklı konuşarak izleyiciye sunan sanatçılar, Amerikan yapımı çizgi filmler ve animasyonların cazibesine rağmen her yaştan insana hitap etmeye devam ediyor.

İnsanlara doğru yolu komik dille anlatan Karagöz ve Hacivat'ı doğru ve birebir perdeye yansıtan hayal ustalarının sayısının azaldığını belirten Nevzat Çiftçi, teknolojik unsurlardan da faydalanarak gölge oyunlarını geleneksel çerçeveden çıkardıklarını kaydetti.

Hayali Küçük Ali'nin oyunlarını 1970'li yıllarda radyodan dinleyerek mesleğe bağlanan Çiftçi, 2007 yılından bugüne kadar Çekirge semtinde bulunan Türkiye'nin tek Karagöz Müzesi'nde gölge oyunları sergiliyor. Her cumartesi akşamı Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği mekanda Karagöz ve Hacivat'ı sahneleyen Çiftçi, ünlü gölge oyununun geleceğinin parlak olduğunu söyledi. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'e de Hacivat ve Karagöz gösterisi sunan Çiftçi, günümüzün olaylarından gölge oyunlarını soyutlamamak
gerektiğini söyledi.

"RADYODAN DİNLEDİĞİ 'HAYALİ' DEVAM ETTİRİYOR"

Çocukluk döneminde radyodan takip ettiği gölge oyunlarının ustası olan Küçük Ali'nin bıraktığı mirası devam ettirmek istediğini belirten Çiftçi, Karagöz'ün sınırlarının olmadığını vurguladı. Süresinin kısıtlanmaması gerektiğini ifade eden Hayal Çiftçi, günümüzde birçok hayal ustasının yaptığı gösterilerin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Çiftçi, "Çocukluğumuzda Hayali Küçük Ali'nin radyoda seslendirdiği oyunlar bize ışık tuttu. Kendi aramızda taklitler yapardık. 1980'li yıllardan sonra bir süre ara verdim. 1990'lı yıllarda bu işe tekrar başladım. Karagöz'ün kaybolmaması için elimden geleni yapacağım. Karagöz ve Hacivat, sürekli damarlarında dolaşan kanıyla devam edecek" dedi.

"RAKİBİMİZ, ÇİZGİ FİLM VE ANİMASYONLAR"

Gölge oyunlarının tek rakibinin çizgi filmler ve animasyonlar olduğunu söyleyen Çiftçi, Amerikan film şirketi Warner Bros'a karşı direndiklerini kaydetti. Dünyadaki sinemanın ilk adımı olan gölge oyunlarının yine gelişmiş teknolojili filmlere karşı ayakta durduğunu belirten Çiftçi, "Bizim rekabet ettiğimiz aslında çizgi filmler ve animasyonlardır. Karagöz, dünyada sinemanın ilk adımı olarak bilinir.

Karagöz, sinema perdesinin arkadan çalışan şeklidir. Çocukların ilgisini çekebilmeniz için hız ve tempoya uymak zorundayız. Rekabet, Karagöz'ü canlı tutmakta. Amerikan animasyon ve çizgi filmlerinde sonu mutlu biten senaryolar yazıldı. Aslında Karagöz'ü incelediğinizde yüzlerce yıl önce bunun var olduğunu görüyorsunuz. Hollywood'un yapmaya çalıştığı şeyi Karagöz daha önce yapmıştı diyebiliriz. Bu açıdan Karagöz'ün geleceğinin çok parlak olduğu açıktır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Her gün bir iftara katılıyor Bartın Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın Belediye Başkan Adayı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Ramazan ayına rağmen hız kesmeden seçim çalışmalarını sürdürürken her gün bir iftar davetine katılıyor. Başkan Fırıncıoğlu, iftar öncesi gerçekleştirdiği mahalle ziyaretlerine teravih sonrası da devam ediyor. 31 Mart yerel seçimlerine iki gün kala yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren Başkan Fırıncıoğlu, Bartın Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Personellerine, Bartın’da yaşayan Serdaroğlu ve Çevre Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne ve son olarak da öğrenci evine misafir oldu. Programlar sonrası açıklama yapan Başkan Fırıncıoğlu “Ramazan’ın rahmet ve bereketini hemşehrilerimizle birlikte paylaşıyoruz. Belediyemiz Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Personelimize, Bartın’da yaşayan Serdaroğlu ve Çevre Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne, son olarak da öğrenci kardeşlerimize misafir olduk. Gönül sofralarında bizlere yer açan, birlik ve beraberliğin en güzel göstergesini sundukları için hemşehrilerimizle teşekkür ediyorum” dedi. ’’Var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz’’ İftar öncesinde seçim gezilerini sürdüren Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, teravih namazı sonrasında ise Çaydüzü, Gecen ve Cumhuriyet Mahallelerinde vatandaşlarla bir araya geldi. yapılması planlanan vizyon projelerinden bahseden Başkan Fırıncıoğlu, talep ve önerileri dinledi. Değerli fikirleri için vatandaşlara teşekkür eden Başkan Fırıncıoğlu, “Teravih Namazı sonrası Çaydüzü, Gecen ve Cumhuriyet Mahallelerinde vatandaşlarımızla bir araya geldik. Yapılması planlan vizyon projelerimizden bahsettik. Vatandaşlarımızın görüş ve önerilerini dinledik. Bartın’ımız için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Gönüllerini bizlere açan, destek ve dualarıyla yanımızda olan tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İstanbul Martı TAG davası 19 Temmuz’a ertelendi Martı TAG ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası arasında görülen dava 19 Temmuz’a ertelendi. Duruşma sonrası Martı TAG Kurucusu Oğuz Alper Öktem, ‘‘Martı TAG uygulamamız aynen devam etmektedir, erişim engeli söz konusu değil. İstanbul’un en büyük ulaşım camiasıyız, davamızı kazanacağız’’ dedi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ile Martı TAG arasında görülen davanın 5’inci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleşti. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın, Martı TAG’a karşı açtığı haksız rekabet davası 19 Temmuz’a ertelendi. Duruşmada gizlilik kararı olduğu için basın mensupları alınmadı. Adliye önünde binlerce Martı TAG kullanıcısı destek için bir araya geldi. Duruşma sonrası Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem bekleyen kalabalık ile bir araya gelerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Oğuz Alper Öktem, ‘‘Uygulamalarımıza erişim engeli yok, İstanbul’un en büyük ulaşım camiasıyız davamızı kazanacağız’’ dedi. Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem, ‘‘Uygulamamız aynen devam etmektedir, karşı tarafın iddia ettiği gibi erişim engeli kararı yoktur. Davamızın 6’ıncı duruşması 19 Temmuz’a ertelendi. Temmuz ayında hakkımızı savunmak için yine burada olacağız. Biz bu yola çıktık bu yoldan dönmeyiz.130 bin TAG sürücüsü bu işten ekmek yiyor. Dünyanın 151 ülkesinde olan bu sistemin Türkiye’de olması gerekiyor’’ dedi. Oğuz Alper Öktem konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘‘Dünyanın en güzel şehri İstanbul’u rezil eden taksiciler odasını yeneceğiz. 130 bin sürücümüz ve aileleriyle birlikte toplam 500 bin kişilik İstanbul’un en büyük ulaşım camiamızı herkes kabul etti. Bu mesele ticaretten paradan daha büyüktür. Biz burada bu şehrin insanları için savaşıyoruz, kazanacağız.’’