DİĞER SPORLAR - 11 Mayıs 2017 Perşembe 16:04

Halil Akkaş: 'Ben başardım, herkes başarabilir'

A
A
A
Halil Akkaş: 'Ben başardım, herkes başarabilir'

Türkiye Atletizm Federasyonu IAAF Çocuk Atletizmi Koordinatörlüğü tarafından Kütahya’da organize edilen Çocuk Atletizmi seminerine “Eskimeyen Değer” olarak katılan iki olimpiyatta Türkiye’ye temsil eden rekortmen Atlet Halli Akkaş “Ben başardım, herkes başarabilir. 16 yılda hayallerini kurmakta zorlandığım yere geldim” dedi

Kütahya’da gerçekleşen seminere 50 kursiyer katılırken, 3-12 yaş grubundaki 96 çocuk, uygulamada yer aldı. Kütahya Gençlik Merkezi Salonu’nda eğlenceli atletizmle tanışan çocuklar büyük coşku yaşadı. Çocuklar seminere katılan kursiyerlerin yönetiminde geleceğin şampiyonları olmak için ilk adımı attı.

IAAF Çocuk Atletizmi Projesi “Bir Milyon Süper Çocuk” sloganıyla yola çıkarak Türkiye’nin her yerine ulaşmaya devam ediyor. Bu bağlamda 2017 yılının sekizinci semineri Kütahya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün isteği doğrultusunda Kütahya Gençlik Merkezi derslik ve salonunda düzenlendi.
Kütahya’da 9-10 Mayıs’ta gerçekleşen seminere 50 kursiyer katıldı. Seminerde kursiyerlere teori ve uygulama dersleri verilirken, uygulama için davet edilen 80. Yıl İlkokulu’ndan 96 öğrenci, eğlenceli atletizme tanıştı. Kursiyerler tarafından yapılan uygulamada çocuklar öncelikle sağlıklı bireyler, sonrasında geleceğin şampiyonu olmak adına ilk adımları attı.

Ayaz: "Projenin meyvelerini yakın zamanda toplamaya başlayacağız"
Seminerin açılışını IAAF Çocuk Atletizmi Koordinatörü Necdet Ayaz yaptı. Ayaz, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç ile bu projenin yürütülmesinde büyük payı olan Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve yönetimine teşekkür ederek, “Türk sporunun altyapısı ve eğitici sorununa çözüm getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu projenin meyvelerini yakın zamanda toplamaya başlayacağız” dedi.
Seminerin ilk bölümünde, “Y” nesli ve Çocuk Atletizmine Giriş dersi IAAF Çocuk Atletizmi Danışma Grubu üyesi Nilüfer Bircan tarafından verildi.

Seminerde uygulamalı dersler yanında IAAF Çocuk Atletizmi Projesi Türkiye Koordinatörlüğü’nün projeye eklediği dersler de kursiyerlere aktarıldı. Bu bağlamda, Sporda motivasyonun önemi,“Sporda Çocuklara Psikolojik Yaklaşım” başlığıyla Prof. Dr. Perican Bayar Koruç tarafından bir sunumla anlatıldı. Madde Bağımlılığı konusunda dikkat çekmek üzere programda yer alan “Madde Bağımlılığı ve Çocuklar” dersi ise Dr. Cengiz Aybirdi tarafından verildi.

Sporda ve toplum yaşamında dürüstlük ve centilmenliğin içinde yer aldığı “Fair-Play” konusunu ise IAAF Çocuk Atletizmi Eğitim Grubu üyesi Öğretim Görevlisi Haldun Domaç tarafından kursiyerlere iletildi.
Gelecek nesillerin sağlıklı ve bilinçli oluşması adına gerçekleşen bu organizasyonda, “Eskimeyen Değerler” de unutulmadı. “Geçmişine Değer Vermeyenler, Geleceğine Yön Veremezler” sloganı doğrultusunda, Türk Atletizminin değerleri kursiyerlere tanıtıldı.

İki olimpiyatta koşan Akkaş’tan kursiyerlere öneriler
Kütahya’da gerçekleşen “Eskimeyen Değerler” törenine davet edilen, rekortmen ve Milli atlet, aynı zamanda Domaniç Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Halil Akkaş, kursiyerlere spor kariyeri ve deneyimlerini aktardı. Akkaş, 16 yaşında başladığı atletizmde hayallerini gerçekleştirdiğini vurgularken, “Ben başardım, herkes başarabilir” dedi. Kariyerinde olimpiyat madalyasının eksik olduğunu vurgulayan Akkaş şöyle devam etti;” 2008 ve 2016 olimpiyatlarına katıldım. Çok çalıştım olimpiyat madalyası almak için ama çeşitli nedenlerle olmadı. Sizler yetiştireceğiniz çocuklara hayallerini büyük tutmasını önerin. Çünkü 16 yıl yaptığım bu sporda Dünya şampiyonu olup, olimpiyatlara gideceğimi hayal etmiyordum ama başardım.”
Halil Akkaş’a plaketi Kütahya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sadık Ölçen ve Efsane atletizm İsmail Akçay tarafından verildi.

Halk Eğitim’de ders verebilecekler
Kütahya’da “Eskimeyen Değerler” olarak şu isimler ödül aldı; Halil Akkaş, Hüseyin Yağlı, İdris Güleç, Ramazan Kutlu, Ercan Şirin, Muhittin Yıldız ve İsmail Akçay.
Eskimeyen Değerlere ödülleri; Kütahya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sadık Ölçen ve Efsane atletizm İsmail Akçay, Halil Akkaş, Dr. Cengiz Aybirdi, Nilüfer Bircan, İbrahim Urgancı, Nafiz Keke, Kübra Işlak, Cahit Kuran, Meriç Öztürk ve Haldun Domaç tarafından verildi.

IAAF Çocuk Atletizmi Kastamonu'da devam edecek
Tören sonunda IAAF Çocuk Atletizmi Projesi Koordinatörü Necdet Ayaz, eğitimi talep eden Kütahya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sadık Ölçen’e Atletizm Federasyonu’nun teşekkür belgesini verdi. Törenin ardından sertifikalarını alan kursiyerler, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol gereğince Halk Eğitim Merkezlerinde istihdam edilme fırsatını da yakalamış oldu. IAAF Çocuk Atletizmi seminerlerinin dokuzuncusu Kastamonu’da gerçekleşecek. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da 10 yılda 87 orman yangını meydana geldi, 96.83 hektar alan zarar gördü Ordu’da orman yangınları ile mücadele konusunda yapılan toplantıda, son 10 yılda 87 yangının meydana geldiği ve bu yangınlarda 96,83 hektar alanın zarar gördüğü açıklandı. Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde görevlilerin görecekleri işler hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre oluşturulan orman yangınları ile mücadele komisyonu, Vali Muammer Erol’un başkanlığında toplandı. Toplantıda, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından bir sunum yapılarak, Ordu, Ünye, Akkuş ve Mesudiye Orman İşletme Müdürlükleri bünyesinde yer alan yangın araçları, su kaynakları, son 10 yıl içerisinde Ordu ili genelinde çıkan orman yangınları ve çıkış sebepleri, orman yangınlarıyla mücadele ve orman yangını söndürme gönüllüleri hakkında Vali Muammer Erol ve komisyon üyelerine bilgilendirmede bulunuldu. Ordu’da meydana gelen orman yangınlarının genellikle örtü altı yangını şeklinde olduğu vurgulanan bilgilendirmede, Ordu’da son 10 yıl içerisinde 87 adet orman yangını meydana geldiğini ve bu yangınlarda toplam 96,38 hektarlık alanın zarar gördüğü ifade edildi. Orman yangınlarının genel olarak ihmal, dikkatsizlik, kasıt, kaza, doğal nedenler ve bilinmeyen nedenlerden kaynaklandığı belirtilen bilgilendirmede ayrıca, Ordu’da Orman Teşkilatı’na kayıtlı bin 199 yangın söndürme gönüllüsü olduğu belirtildi. Ormanların, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarından birisi olduğunu belirten Vali Muammer Erol, toplantıda yaptığı açıklamada, “Çok uzun bir süreçte oluşan ormanlarımızı korumak ve yeni orman alanları oluşturmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Ormanlar, bir milletin en önemli zenginlik kaynaklarındandır. Orman yangınlarına karşı hem gerekli tedbirleri almak, hem de yangın olduğunda tüm kurumlarımız ellerinde ne imkan varsa onu kullanarak yangına müdahale etmesi ve bu konuda müşterek bir çalışmanın içinde olması gerekir. Bu toplantılarımızda da orman yangınlarına karşı almamız gereken tedbirleri belirliyoruz. Orman yangını olması durumunda da yapılacak müdahale ve çalışmaları gözden geçirmiş olduk. Dileğimiz ülkemizin hiçbir yerinde orman yangını hadisesi yaşamayalım” ifadelerine yer verdi. Orman yangınlarını önlemeye yönelik kararların alındığı toplantıda, orman yangınlarıyla mücadelede ilgili kurumlarca yürütülecek çalışmalar da belirlendi. Toplantıya, Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ulukan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, komisyon üyesi kurum yöneticileri katıldı.
Ankara Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı otizmli genci darbeden bakıcıya verilen cezayı az buldu, karara itiraz etti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, mahkemenin otizmli genci darbeden bakıcıya verdiği cezayı az bularak, karara itiraz etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Mersin’de çalıştığı özel merkezdeki otizmli genci darbeden bakıcının yargılandığı davada verilen cezayı az bulduğu, karara itiraz ederek, bakıcının tutuklanması için bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi. Mersin’de yatılı özel bir merkezdeki bakıcının yüzde 94 otizm raporu olan bir genci darbettiği iddiası üzerine gencin ailesi şikayetçi oldu. Savcılık, ilk duruşmada "basit yaralama" suçundan hakim karşısına çıkan sanığın tahliyesini talep etti. Edinilen bilgiye göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın talimatı üzerine Bakanlık davaya müdahil oldu. Bakıcının "basit yaralama" değil, "eziyet" suçundan yargılanmasını talep eden Bakanlık, şahsın tutuklanmasını da istedi. Karar duruşmasında ise mahkeme bakıcıya yaralamadan 8 ay verirken, kişinin beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumundan dolayı cezayı 12 aya çıkardı. Cezada indirim uygulanmazken, "eziyet" suçundan cezalandırılmaya yönelik şartların oluşmadığı belirtilerek bu talep reddedildi. Bunun üzerine Bakanlığın cezayı yeterli bulmadığı, karara itiraz ederek bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi.
Muğla Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden kırsal mahallelere yangın uyarısı Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, orman köylerinde yaşayan vatandaşlara yönelik orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler ve muhtemel yangınlar durumunda yapılması gerekenleri anlatan film hazırlandı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Basın İletişim Şube Müdürlüğü ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan 3 dakika 45 saniyelik filmde, son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı oluşan sıra dışı hava hallerinin yaz aylarında muhtemel orman yangınlarının büyüme riskini arttırdığı belirtiliyor. Bu riski azaltmak ve yerleşim yerlerinin büyük orman yangınlarından zarar görmesini engellemek amacıyla alınacak tedbirler köylerde yapılan çekimler eşliğinde anlatılıyor. Kısa filmde orman içerisi ve yakınında bulunan yerleşim yerlerinde alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar 12 başlık halinde anlatılıyor. “Tedbirini Al, Köyünü Koru” başlığıyla 12 ayrı spot film halinde de hazırlanan video içeriklerde şu hususlar dikkat çekiliyor; Yapılan uyarıda, “Evlerin bahçesinde kolay yanıcı madde bulundurmayalım. Yakacak amaçlı kullanılan odun, kozalak ve benzeri malzemeleri evlere uzak yerlerde istifleyelim, evlerin çatılarında, yağmur oluklarında ağaçlardan düşen ibre, yaprak ve kozalak gibi yanıcı maddeleri sık sık temizleyelim. Olabilecek bir yangın sırasında alevlerin evlere yaklaşması durumunda tüm kapı ve pencereleri kapatalım ve görevlilerden gelecek talimatlara göre hareket edilelim. Evlerin bahçesinde kolay tutuşan ve söndürülmesi oldukça zor olan hayvan yemi ve saman gibi malzemeleri evlerden ve ormandan uzak noktalarda depolayalım. Orman yangınına neden olabilecek anız ve benzeri bitki örtüsü kesinlikle yakmayalım, bu konuda sürüm işlemini tercih edelim. Yangın esnasında söndürme araçlarının köy içerisinden geçmesine engel olacak uygulamalardan kaçınalım. Özellikle ormana yakın evlerin bahçelerinde tutuşmalara karşı su ile müdahale edecek şekilde gerekli tesisatları ve söndürmede kullanılacak el aletlerini hazır bulunduralım. Bahçe ve sera artıklarının kolay tutuşabilmesi nedeniyle orman içerisine yada yol kenarlarına bırakmayalım. Yemek yapmak yada farklı bir amaç ile dışarıda ocak ateşi yakmayalım. Sigara izmariti gibi yanıcı özellikteki malzemeleri tamamen söndürmeden atmayalım. Büyük yangınlarda hayvan ve insan tahliyeleri için toplanma yerleri belirlenmeli ve tahliyeler bu noktalara yapılmalı. Köylerde bulunan su tankerleri yangın mevsiminde suyla dolu halde ve ihtiyaç halinde kullanmak üzere hazır bulundurulmalı. Özellikle küçük çocuklara ve gençlere yangınlarla ilgili ikazda bulunarak ateşle oynamamaları konusunda uyarılmalı.