GÜNDEM - 11 Eylül 2014 Perşembe 10:30

Halk evi olarak kullanılan cami 84 yıl sonra ibadete açıldı

A
A
A
Halk evi olarak kullanılan cami 84 yıl sonra ibadete açıldı

Tek parti döneminde halk evi ve lokale dönüştürülen Mihrişah Valide Sultan (Küçüksu) Cami, 84 yıl sonra yeniden inşa edilerek ibadete açıldı.

Tek parti döneminde Halk Evi ve lokal olarak kullanılan, yıkılan minaresinin yerine parti amblemi asılan Mihrişah Valide Sultan (Küçüksu) Cami 84 yıl sonra yeniden inşa edilerek ibadete açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beykoz Belediyesi tarafından 2013 yılında Tarihi Küçüksu Mesiresini canlandırmaya yönelik gerçekleştirilen projeyle Mihrişah Valide Sultan (Küçüksu) Cami’nin inşası başladı. Tarihi cami, arşiv fotoğrafları ve belgelerden yola çıkarak geçmişte olduğu gibi küfeki taşı ve horosan harcıyla aslına uygun olarak inşa edildi. Yaklaşık bir yıl süren inşaat sonunda Mihrişah Valide Sultan Camii 84 yıl sonra yeniden hayat buldu.

Cami’nin Halk Evi olarak kullanılmasının yanlış bir şey olduğunu ifade eden cami cemaatinden Mehmet Demir Öz, “Başka bir yere Halk Evi yapılabilir. Restore edilip tekrar cami olarak ibadete açılması bence doğru ve mantıklı bir karar” dedi.

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN (KÜÇÜKSU) CAMİ

Mihrişah Valide Sultan (Küçüksu) Cami, Sultan II. Mustafa’nın zevcesi Mihrişah Sultan tarafından 1750’de Küçüksu Kasrı’nın karşısına yaptırıldı. Yıllar içerisinde bakıma muhtaç hale gelen cami Osmanlı padişahı II. Mahmut’un fermanı ile 1835’te restore edildi. 1930’larda ise caminin hemen yanında bulunan Küçüksu Kasrı, devlet büyüklerine tahsis edilince cami cemaati azaldı ve bu süreçte caminin minaresi anlaşılamayan bir sebeple yıkıldı. Minaresi yıkılan cami bir süre sonra Anadolu Hisarı İdman Yurdu’na tahsis edildi. İlerleyen zamanlarda bir siyasi parti tarafından lokal ve Halk Evi olarak kullanılmaya başlandı. 1950’de çok partili döneme geçildikten sonra, caminin lokal olarak kullanılması vatandaşların tepkisine yol açtı. Caminin tekrar ibadete açılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dilekçeler verildi, ancak değişen bir şey olmadı. 1950’lerde, Celal Bayar’ın Küçüksu Kasrı’nda oturduğu sırada, tartışmalara son vermek için Halk Evi olarak kullanılan yer tamamen yıktırıldı.

AHMET FARUK SARIKOÇ
İSTANBUL
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir