GÜNDEM - 13 Eylül 2016 Salı 12:46

Hasta çift yılanların girdiği toprak evde yaşam mücadelesi veriyor

A
A
A
Hasta çift yılanların girdiği toprak evde yaşam mücadelesi veriyor

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde hastalıklarla mücadele eden Eskici çifti, üstü toprak evde yaşam mücadelesi veriyor. Evlerine sürekli yılanların girdiğini belirten çift, bitişiklerindeki metruk binaya gelen uyuşturucu müptelaların da tehdidi altında yaşıyor.

Merkez Bağlar ilçesi Gürsel Caddesi’nde bulunan toprak bir evde yaşayan Metin (50) ve Rihan Eskici (56) çiftinin 5 çocuklarıyla birlikte verdikleri yaşam mücadelesi yürek burkuyor. Biri sarılık, diğeri de parkinson hastası olan çift, yıkılma tehlikesi bulunan, mutfağı, banyosu ve tuvaleti olmayan toprak evde hem hastalıklarıyla boğuşuyor hem evlerinden çıkan yılanlara karşı mücadele veriyor. Evlerinin bitişiğinde bulunan metruk binaya gelen uyuşturucu müptelalarının tehdidi altında yaşadıklarını dile getiren ve Rihan Eskici’nin engelli maaşıyla hayata tutunmaya çalışan çift yardım bekliyor.

“Müptelalar tehdit ediyor”
Düğünlerde davul çalarak geçimini sağladığını ama düğün salonlarının açılmasıyla işlerinin durduğunu belirten Metin Eskici, “Şimdi boştayım, ne iş var ne bir şey. Ev benim evim ama ne banyo var ne de doğrudürüst tuvalet. Akşamları bali çeken çocuklar geliyor, yan tarafta oturuyor. Gelip avludan suyumu alıp götürüyorlar. Bıçak çekip tehdit ediyorlar. Sarılık hastalığı çıktı bende. Kanım bozuk. Bakımsızlıktan hasta oldum” dedi.

"Bu evden çok korkuyorum"
Rihan Eskici ise, 12 senedir bu evde yaşadığını ve çok korktuğunu anlatarak, “Çok acı çekiyorum, çok korkuyorum. İçeriye yılan giriyor. Yağmur yağınca tavandan su akıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Yazın da toprak akıyor. Üstüne bir de hastayım. 22 senedir hastayım. Bana yardımcı olun. Hastalığım parkinson, astım, bronşit. 22 senedir doğru dürüst nefes alamıyorum. Hastaneye gidip tüp kullanıyorum. Rapor burada. Oturabileceğim bir ev istiyorum. Çocuklarıma iş istiyorum. Burada rezil oldum. İş yok güç yok. Baliciler de bizi rahatsız ediyor. Kocam rahatsızlığından dolayı bazen Bingöl’e gidiyor. Kapıyı çalıyorlar. Kapıyı kilitliyorum. Çok korkuyorum. Allah rızası için yardım edin” diye konuştu.

"Bir tek özürlü maaşıyla geçiniyorlar"
Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir, çiftin 12 yıldır kardeşlerinin verdiği bu toprak evde kaldıklarını anlatarak şunları kaydetti: “Ağabeyimiz sarılık hastalığına yakalanmış. Herhangi bir vitamin alamıyorlar. Gıdaları yok. Eksikleri çok. Banyoları, tuvaletleri, mutfakları yok. Salonda banyo yapıyorlar. Bir tek özürlü maaşıyla geçinmeye çalışıyorlar. Geçimleri hiç olmuyor. Ağabeyimiz iş istiyor. Kendisi normalde davulculuk yapıyor. Düğün salonları açılalı davulcuların işleri durdu. Şimdi çok perişan durumdalar. Ben bir muhtar olarak çok rica ediyorum. Yetkililere ve zengin iş adamlarına sesleniyorum. Bu aziz mübarek günlerde çiftimize temiz güzel bir ev, güzel bir ortam, gıda ve iş imkanı rica ediyorum.”  

Burak Emek - Emrah Kızıl

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.