SAĞLIK - 13 Mart 2018 Salı 05:35

Hasta yaşamının son günleri daha kaliteli olabilir

A
A
A
Hasta yaşamının son günleri daha kaliteli olabilir

Tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktan muzdarip olan kişilere ve ailelerine destek ve bakım veren multidisipliner tıp anlayışları için “Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi” düzenlendi.

Palyatif bakım, hasta ve hasta yakınlarının fizyolojik, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerinin karşılanmasını kapsayan bir süreçtir. Amacı gerek hastanın gerekse ailesinin fiziksel, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaktır. Hospis ise yaşamının son döneminde bulunan hastaların ya da terminal dönem kanser hastalarının ölüm sürecini huzur ve yüksek bir yaşam kalitesiyle yaşamaları için açılan özel merkez ya da ev şeklinde adlandırılır. Bu kurumlarda terminal dönem hastasının yaşadığı fiziksel, psikososyal veya dinsel kökenli sıkıntıların giderilmesine yönelik bakım verilir. 2010 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından son dönem hastalar için palyatif bakım merkezleri açılmaya başlandı. Fakat hospis toplum tarafından batı ülkelerindeki gibi benimsenemediğinden dolayı Türkiye’de ilerleme kaydedemedi. Yani Türk insanı son dönem yakınlarının ölüm sürecinin evde ve sevdikleri ile birlikte geçirmesi taraftarı.

Bu anlamda Bezmialem Vakıf Üniversitesinin öncülüğünde, Hekim Hakları Derneğinin katkılarıyla Türkiye’de palyatif bakım ve hospis yapılanması, palyatif bakım ünitelerinde beslenme, palyatif bakımda ağrı ve semptom yönetimi, palyatif bakımda fitoterapi, pediatrik palyatif bakım, ölüm ve yas gibi güncel konuların ele alındığı uluslararası katılımlı kongre düzenlendi. Radisson Blu Otel’de gerçekleştirilen 3 gün süren etkinliğe akademisyenler, hekimler, hemşireler, eczacılar, sağlık profesyonelleri, manevi destek vericiler, sosyal çalışmacılar ve gönüllüler katıldı.

Hasta yaşamının son günleri daha kaliteli olabilir

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Genel Cerrrahi Öğretim Üyesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Akçakaya düzenlenen kongre ile bilgilendirmelerde bulunarak, “Ülkemizde palyatif bakım son zamnalarda yoğun bir şekilde ilgi gördü ve kurumlarımız oluşmaya başladı. Fakat maalesef hospis konusunda eksiklerimiz var. O da bizim kültürümüzden kaynaklanan hastanın son anına kadar eşlik etme durumundan kaynaklanıyor. Fakat bunun yanısıra ailesel yönden sıkıntı çeken, mağdur olan kimsesiz hastaların, bu hospis yapılanmasına ihtiyacı var. Ayrıca bu son dönem hastalarla birlikte ölüm kavramı nedir felsefi olarak bunları tartışabilmek gerekiyordu. Bu amaçla kongreyi düzenleyip dünyanın en iyilerini buraya getirdik.” dedi.

“Ölüm var ama hastanın sıkıntıları da var”

Prof. Dr. Adem Akçakaya, aynı zamanda insanların bu tarz bakım merkezlerine önyargılı davranmamaları ve son dönem hastaların da profesyonel anlamda destek görmesi gerektiğinin altını çizerek, “Palyatif bakım son dönem insanların mağdur olduğu, evine gidemediği olgularda var. Ölüm var ama hastanın sıkıntıları da var. Hastanın yaşadığı bazı problemler oluyor ve bu tip sıkıntılarını gidermeyi hasta yakınları bilemiyor. Onun çözümü ise iyi eğitilmiş ve etkin bir ekiple mümkün. Gerçi bu alanda ülkemizde sağlık çalışanlarının da eğitime çok fazla ihtiyacı var. Çünkü yaptığımız araştırmalar ve anketler doğrultusunda son dönem hastaların bakımında sağlık çalışanlarımızın eksik olduğunu tespit ettik. Hastalarımızın son dönemeleri için empati, özveri, sabır ve gönüllülük gerekiyor. İnanan insanlar için bir farz, inanmayan insanlar içinse bir insanlık görevidir. Mağdur olmuş, son dönemine gelmiş insanların nasıl bakılacağını ve nasıl ağrısının dindirileceğini bilmemiz gerekiyor. Bunu hastane ortamında yaptıktan sonra evlerine göndermelerini amaçlıyoruz. Çünkü kişilerin ölüm esnasında yakınlarıyla, eşleriyle, dostlarıyla yakınlaşarak bu dünyadan ayrılmasını sağlamamız gerekiyor. Biz buna güzel ölüm diyoruz. Bütün sorumluluklarını yerine getirmiş, etrafındaki sevdikleriyle vedalaşmış, yapılabileceklerini vasiyet etmiş, ağrılarından kurtumuş bir vaziyette güzel ölüm gerçekleşmiş olur ve huzur içinde ölüm beklenir. Bu yüzden bizim kültürümüzde olan vakıf anlayışının bu alana eğilip, gönüllülerden oluşan bir hareketle palyatif alanında gerçekleştirilen ilerlemelerin hospis alanında da gelişmesini ümit ediyorum.” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Kongreye yurtdışından ve yurtiçinden geniş katılım sağlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe - Beşiktaş rekabetinde son maçlarda beraberlikler ön planda! Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında Süper Lig’de oynanan son 10 maçın 5’inde taraflar sahadan beraberlikle ayrıldı. Geriye kalan müsabakaların 3’ünü siyah-beyazlılar, 2’sini ise sarı-lacivertliler kazandı. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Beşiktaş, 27 Nisan Cumartesi günü saat 19.00’da başlayacak mücadelede Fenerbahçe’nin konuğu olacak. Portekizli Teknik Direktör Fernando Santos ile yolları ayırdıktan sonra Yardımcı Antrenör Serdar Topraktepe idaresinde çıktığı ilk lig müsabakasında MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup eden siyah-beyazlılar, ligdeki son karşılaşmasında deplasmanda Sivasspor ile 2-2 berabere kalan rakibi karşısına puan alabilmek için çıkacak. Son maçlarda beraberlikle göze çarpıyor Beşiktaş - Fenerbahçe derbilerinde son maçlarda beraberlikle göze çarpıyor. İki takım arasında ligde oynanan son 10 müsabakanın 5’inde taraflar sahadan 1’er puanla ayrıldı. Kalan 5 mücadelenin 3’ünden siyah-beyazlı ekip, 2’sinden ise sarı-lacivertliler galip ayrıldı. Söz konusu maçlarda Beşiktaş 19 gol atarken, Fenerbahçe de 17 golle rakibine karşılık verdi. Bu sezonun ilk yarısında Tüpraş Stadyumu’nda oynanan karşılaşmayı sarı-lacivertliler 3-1 kazanmıştı. Geçtiğimiz sezon Kadıköy’de oynanan maçta ise gülen taraf 4-2’lik skorla siyah-beyazlı ekip oldu. Kadıköy’deki son 5 müsabaka Fenerbahçe’nin, Beşiktaş’ı konuk ettiği son 5 karşılaşmada ise ev sahibi takımın 1 galibiyeti bulunuyor. Bu süreçte 2 maçı da siyah-beyazlı ekip kazanırken, 2 mücadele beraberlikle sona erdi. Kartal rakip fileleri 12 kez sarsarken, Kanarya da 11 defa gol sevinci yaşadı. Ülker Stadyumu’nda oynanan son 5 Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinde alınan sonuçlar şöyle: 2022-2023 Fenerbahçe: 2 - Beşiktaş: 4 2021-2022 Fenerbahçe: 2 - Beşiktaş: 2 2020-2021 Fenerbahçe: 3 - Beşiktaş: 4 2019-2020 Fenerbahçe: 3 - Beşiktaş: 1 2018-2019 Fenerbahçe: 1 - Beşiktaş: 1
Bursa (Özel) Bursa’da akıl almaz kaza...Kıl payı böyle kurtuldu Bursa’da hafif ticari araç sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybedip yol kenarında park halinde bulunan otomobile çarptı. Kaza sonrası park halindeki aracın yanında bulunan bir vatandaş ise kazadan kıl payı kurtuldu. Yürekleri ağza getiren anlar bir işyerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Olay, merkez Osmangazi ilçesi Gür Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, hafif ticari araç sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek park halindeki araçlara çarptı. Çarpmanın şiddetiyle sürücü yaralanırken yol kenarında bulunan vatandaşlar kazadan kıl payı kurtuldu. Yürekleri ağza getiren kaza kamerada Çevrede bulunan bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, hafif ticari park halindeki bir otomobil çarpması ve o sırada çarptığı aracın yanında yürüyen vatandaş kıl payı ile kurtulduğu görüldü. İddiaya göre, alkollü olan hafif ticari araç sürücüsü kazadan sonra şoku atlatarak hızlıca bölgeden kaçtı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı. Bir annenin çocuklarını arabanın arasında kalmaktan sonra anda kurtardığını belirten Yurdagül Düzgün, "İşletmemiz vardı burada, çalışıyorduk. Gürültü ve sesleri duyduk. Hemen dışarıya çıkıp baktık. Bir aracın 3 araca çarptığını ve bir annenin çocuklarını arabanın arasında kalmaktan son anda kurtardığını öğrendik. Polisler ve 2 tane ambülans geldi. Dört yol ağzı olduğu için günde en az 2 kaza oluyor."diye konuştu
Erzurum Erzurum coğrafi işarette yarışıyor Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün coğrafi işaret aldı. 13 ürün ise tescil için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay bekliyor. Ülkemizde Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum’da son yıllarda artan turizm hareketliliği ve ziyaretçi sayısı özellikle kent merkezinde gastronomiye dair olumlu gelişmeleri de beraberinde getirdi. Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor. Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Erzurum’un bu anlamda ülkemizde ilk üç şehir içinde olması kentin zengin kültürü, kadim tarihi, coğrafi konumu ve yıldızı hızla parlayan Palandöken Kayak Merkezi ile daha güçlü hale geliyor. 15 ürün coğrafi işaret için bekliyor Ülkemizde Gaziantep 105, Konya 73 ve Erzurum 55 tescilli ürün ile listenin ilk üçünde bulunuyor. Son olarak Tortum Ekşi Pestili tescil ettiren Erzurum’da 55 ürün coğrafi işaretli oldu. Bunlardan 49’si mahreç işareti alırken, 6 ürün menşei adı aldı. Erzurum’da halen 13 ürün coğrafi işaret için sırada bekliyor. Bu 13 ürün; Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası, Karayazı Balı, Bardız Kilimi, Erzurum İspir Gobdini, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği, Erzurum Yufka Yağlaması, Hınıs Köftesi, Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası) , Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi ve Erzurum Patates Boranisi şeklinde sıralanıyor. 55 ürün coğrafi işaret aldı Hem gastronomi hem de kültürel miraslar açısından zengin olan Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Bunlar ; Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyesi, Erzurum Aşmalı Yahni, Erzurum Aşotu, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır, Erzurum Demir Tatlısı, Erzurum Dut Çullamas,ı Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Erzurum Ekşili Dolma, Erzurum Eriştesi, Erzurum Et Kavurması, Erzurum Gliko, Erzurum Hasıta / Erzurum Hasuta, Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kadayıf Dolması, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Ketesi, Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Kıtlama Şekeri, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Mantısı /Erzurum Hıngeli, Erzurum Pastırması, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Peynir Helvas,ı Erzurum Su Böreği, Erzurum Sucuğu ,Erzurum Tatar Böreği, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Tereyağı, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Yumurta Pilavı, Erzurum Çaşır Kavurması, Erzurum Çaşır Salamurası ,Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Çortutu Pancarı ,Erzurum Şalgam Dolması, Hasankale Lavaşı, Hınıs Fasulyesi, Karnavas Bezi, Karnavas Dut Pekmezi, Narman Şeker Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı, Pasinler Yaprak Döner, Tortum Ekşi Pestili, İspir Kaymağı ve İspir Kuru Fasulyesi olarak karşımıza çıkıyor.