GÜNDEM - 31 Ekim 2014 Cuma 13:39

Hastane personeline internet yasağı iddiası

A
A
A
Hastane personeline internet yasağı iddiası

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan otomasyoncular ve hastane personeline internete giriş yasağı getirilmesi için 49 bin TL ödenerek koruma sistemi kurulduğu iddia edildi.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan otomasyoncular ve hastane personeline internete giriş yasağı getirilmesi için 49 bin TL ödenerek koruma sistemi kurulduğu iddia edilirken, hastane yönetimi ise söz konusu kısıtlamaların hastane bilgi güvenlik politikası gereği olduğunu duyurdu.

İddiaya göre Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan personele internet yasağı konuldu. Doktorların dışında hiçbir hastane personelinin internete giremediği iddia edildi. Hastane personelinin interneti kullanmak istediğinde ise hastane sayfası ile karşılaştığı ifade edildi. Bir diğer iddia ise hastane yönetiminin personellerin internete erişimini engellemek için aylık 49 bin TL ile koruma sağladığı oldu. İsmini vermek istemeyen bir hastane personeli, doktorların dışında hiçbir çalışanın internete giremediğini söyledi. Bir diğer personel ise, hastane yönetiminin personellerin interneti kullanmaması için aylık 49 bin TL koruma bedeli ödediğini anlattı.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştıma Hastanesi ise, konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Hastaneden yapılan açıklamada, “Bilgi güvenlik ağının teknik, yazılımsal ve lisans gerektiren bir sistem olduğu herkesçe malumdur. Bilgi güvenliği lisansına abartıldığı gibi yüksek bir meblağ değil, standartlarda cüzi bir miktar ödenmektedir. Söz konusu kısıtlamalar da hastanemizin bilgi güvenlik politikası gereği, bilgi işlemimiz tarafından hastalarımızın bilgi güvenliğini sağlamak amaçlı olarak genişletildiği doğrudur. Sınırsız bir internet sistemde güvenlik zafiyetine yol açmakta ve otomasyon sistemimizi yavaşlatmaktaydı. Hastalarımızın sağlık hizmetine ulaşırken bu denli aksaklıklarla karşılaşmaması ve bilgi güvenliğinin sağlanması için internette gerekli görülen yerlerde bir dizi kısıtlamaya gidilmiştir. Daha önce yapılan siber saldırı teşebbüsleri bizi bu noktada haklı kılmaktadır. Biz, hastalarımızın her türlü bilgisini mahremiyet görüyor, asla bir başkasının eline geçmesini istemiyoruz. Bunun için de gerekli olan her şeyi yaptık ve yapıyoruz” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.