GÜNDEM - 14 Şubat 2018 Çarşamba 12:54

Hava tahminleri böyle yapılıyor

A
A
A
Hava tahminleri böyle yapılıyor

Günlük hava tahminlerinin nasıl yapıldığı hakkında uygulamalı olarak bilgi veren İzmir Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin, günde iki defa gökyüzüne balon gönderildiğini, bu sayede sıcaklık, nem, rüzgar, yön, hız ve basınç gibi bilgileri elde ettiklerini belirtti.

Hava tahminleri, tarlalardaki mahsulden ulaşıma, tatil planlarına, gündelik hayatın hemen her alanına etki ediyor olmasıyla büyük önem taşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı birimler de her gün son teknolojik ölçümlerle hava tahminlerinde bulunuyor.

Hava tahminlerinin nasıl yapıldığı konusunda İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri İhlas Haber Ajansı'na (İHA) özel uygulamalı bilgiler verdi. Hava tahminleri konusunda bir çok yöntemin kullanıldığını aktaran Meteoroloji 2. Bölge Müdürülüğü’ne bağlı Mühendis Lütfi Eker, ilk olarak yüksek atmosfer gözlemi yapmak amacıyla fırlatılan balonu anlattı. Eker, günde iki defa fırlatılan balonun 35 kilometreye kadar çıkabildiğini belirterek, "Balonumuz, hidrojen veya helyum gazı kullanarak şiştikten sonra atmosferin üst seviyelerinde yaklaşık 35 kilometreye kadar ulaşıyor. Altındaki 'transmitter' adını verdiğimiz ölçüm cihazı, balonumuzun atmosferde geçirdiği süre zarfında tüm seviyelerdeki sıcaklık, nem, rüzgar, yön, hız ve basınç gibi bilgileri bize ulaştırıyor. Balonumuz 35 kilometre sonra kendiliğinden patlıyor" dedi.

Balon yönteminin dışında otomatik gözlem istasyonlarının da olduğunu aktaran Eker, "Otomatik meteoroloji gözlem istasyonunun, atmosfer sirkülasyonunun engellemeyeceği bir alana kurulması lazım. O yöreyi temsil etme kabiliyeti olan noktalara kurulması lazım. Yani İzmir’de eğer bu istasyon kuruluyorsa İzmir’i temsil etmesi lazımdır. Tabi İzmir’i artık bir istasyonun temsil etmesi de söz konusu değil. İlçelerde kurulan o yöreyi temsil eden istasyonlarımız var" dedi. Ayrıca, uydu gözlerinin de olduğunu kaydeden Eker, "Yer ve yüksek seviye gözlemi olarak ikiye ayıracak olursak; özellikle yüksek atmosfer balon gözlemi yanında radar gözlemlerimiz var. Uydu gözlemlerimiz var. Bulutların hareketini takip edebilecek; yani atmosferi biz anlık takip ediyoruz. Gerek yerdeki değişimleri gerekse atmosferdeki üst seviyede olan değişimleri takip ediyoruz. Yeni kurduğumuz sistemlerle anlık olarak takip etme kabiliyetine sahibiz. Avrupa’nın büyük bir gözlemini biz haritalara aktarıyoruz. Onlar da aynı şekilde bizim gözlemlerimizi kendi haritalarına aktarıyorlar yani meteoroloji, aynı zamanda karşılıklı iş birliğini gerektiren bir bilimsel kuruluştur" diye konuştu.

Hava tahminleri böyle yapılıyor

Dünya ile aynı anda ölçülüyor

Dünya genelinde yüksek atmosfer gözlemi yapan bin 300 adet meteoroloji merkezi olduğunu kaydeden Mühendis Lütfi Eker, şöyle devam etti:

"Türkiye’de ise 9 tane yüksek atmosfer gözlemi yapan istasyon bulunuyor. Greenwich saati esas alınarak her gün gündüz 14.30 ve gece 02.30'da olmak üzere günde iki kez bu uçuşu gerçekleştiriyoruz. Tüm dünyada aynı anda yapılıyor ve bunlar haritalara aktarılıyor. Hava tahminin de ve özelikle de havacılık amaçlı faaliyetlerde buradan elde edilen bilgiler kullanılmış oluyor."

"Atmosfere dikine sondaj yapıyoruz"

Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin ise Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı 15 bölge müdürlüğü olduğunu belirterek, "Ege Bölgesinin 5 ili için tahmin üretmekte ve genel müdürlüğümüzden onay alındıktan sonra bu bilgiler tüm vatandaşlarımızla paylaşılmaktadır. Bu tahminler 3 aşamadan oluşuyor; birincisi ve en önemlisi, gözlem ayağıdır. İkincisi analiz ayağıdır. Üçüncüsü de tahmin ve uyarı ayağıdır. Kara istasyonlarımız var Sinoptik İstasyon dediğimiz ve buna bağlı bir noktanın üzerinde Türkiye’de ve dünyada analizler üretiliyor. Yukarı atmosfer gözlemleri ve sondaj gözlemlerimiz buradan tabi balon uçuruluyor. Atmosferi dikine sondaj yapıyoruz. Nasıl ki jeologlar yere doğru sondaj yapıyorlarsa bizde aynı şekilde atmosferin içerisine sondaj yapıyoruz" dedi. 

Serdar Yılmaz - Yaşar Ozan Mayasız

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Honaz’da başkanlık koltuğuna minik Betül oturdu Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla başkanlık koltuğunu temsili olarak Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi 7 yaşındaki Betül Yalçınkaya’ya bıraktı. Küçük Betül’ün başkan olarak ilk talimatı sokak hayvanları için barınak ve atıklar için geri dönüşüm çalışmaları oldu. Honaz’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu başladı. Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, kendisini ziyarete gelen Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Betül Yalçınkaya ve öğretmenlerini makamında ağırladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Başkan Kepenek, başkanlık koltuğunu da temsili olarak 7 yaşındaki 1. sınıf öğrencisi Betül Yalçınkaya’ya bıraktı. Başkanlık koltuğuna oturan minik Betül’ün ilk iş olarak sokak hayvanları için mama ve barınak çalışmaları konusunda talimat verdi. Başkan Kepenek, küçük Betül’ün talebi doğrultusunda Zabıta Müdürlüğünce çalışmaların başlatılması bilgisini geçti. Küçük Betül konuşmasının devamında okullara değerlendirilebilir atıklar için geri dönüşüm kutuları konulması, çocuklar için kreşler, park ve bahçelerin temizliğinin düzenli olarak yapılması ve güvenliğinin sağlanması, ihtiyaç sahibi çocuklara gereken yardımların yapılması, okulların bakım ve onarımının yapılması olarak talimatlarını bir bir sıraladı. Betül başkanın talimatları birim müdürleri tarafından tek tek not alındı. “Enerjimizi çocuklarımızın daha güzel yarınlara ulaşması için harcayacağız” Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ;“Bugün Betül başkanımızı dinledik ve talepleri doğrultusunda notlarımızı aldık. İnşallah bütün makamları çocuk masumiyetiyle, vicdanıyla, güzelliğiyle, çıkarsız dostluk ve kardeşlik ilişkileriyle yöneten insanların sayısı daha da artar. Dünya daha güzel ve daha yaşanılabilir bir yer olur. Biliyorsunuz dünyada bir tane çocuk bayramı var. O da Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bizler de tüm enerjimizi çocuklarımızın daha güzel yarınlara ulaşması için harcayacağız” dedi. Başkan Kepenek, daha sonra Küçük Betül’e Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri olan Nutuk kitabını hediye etti.
İstanbul Çeşme’de yarı maraton heyecanı Çeşme Yarı Maratonu, 4 Mayıs Cumartesi günü Çeşme Belediyesi’nin ev sahipliğinde koşulacak. Bu önemli organizasyona katılmak için son kayıt tarihi ise 1 Mayıs Çarşamba olarak belirlendi. Ege’nin güzel atmosferinde koşmak isteyenler Salomon Çeşme Yarı Maratonu’nda bir araya gelecek. Çeşme, Ilıca ve Alaçatı’da 4 Mayıs Cumartesi günü yapılacak yarışa dahil olmak isteyenler 1 Mayıs Çarşamba gününe kadar kayıt yaptırabilecek. Organizasyonun sloganı da ‘Denizin Sesi, Adımların Ritmi: Çeşme’de Koş’ olacak. Argeus Travel & Events tarafından organize edilen Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Atletizm Federasyonu, İzmir Valiliği, Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Belediyesi katkılatıyla gerçekleşecek yarış, birbirinden önemli sporcuları bir araya getirecek. Çeşme, Ilıca ve Alaçatı’da, 21K ve 10K parkurlarıyla koşu tutkunlarına önemli bir deneyim sunacak olan yarış, 1000’er kişilik katılımcı ile sınırlı tutulacak. Egenin güzel doğasında yarı maraton Maratonunun 21K koşusu, Çeşme şehir merkezinden saat 08.00’de start alacak. Organizasyon, Ilıca ve Alaçatı’nın tüm güzelliklerini gözler önüne sererken, başladığı noktada sona erecek. 188 metrelik tırmanışı da içinde barındıran yarış, parkur çeşitliliği anlamında koşucuların deneyimlerini de zenginleştirecek. Organizasyonda 21K’lık yarı maratonun yanı sıra 10K’lık ayrı bir parkur da yer alacak. 10 km’lik parkurda yarı maraton heyecanını yaşamak isteyenler için yarış, Alaçatı Şehir Merkezi’nden saat 09.00’da başlayıp, Çeşme Şehir Merkezi’nde son bulacak. 91 metrelik bir tırmanışa sahip olan 10K parkurunda ise hem yeni katılımcılar hem de tecrübeli isimler finişi liderlikle tamamlamak için mücadele verecek. Kategoriler 21K parkuru Erkek/Kadın Genel Klasman Erkek/Kadın 35- Erkek/Kadın 35 - 39 Erkek/Kadın 40 - 44 Erkek/Kadın 45 - 49 Erkek/Kadın 50 - 54 Erkek/Kadın 55 - 59 Erkek/Kadın 60 - 64 Erkek/Kadın 65 - 69 Erkek/Kadın 70 - 74 Erkek/Kadın 75+ Kurumsal Takımlar Klasmanı 10K parkuru Erkek/Kadın Genel Klasman Erkek/Kadın 16-18 Erkek/Kadın 35- Erkek/Kadın 35 - 39 Erkek/Kadın 40 - 44 Erkek/Kadın 45 - 49 Erkek/Kadın 50 - 54 Erkek/Kadın 55 - 59 Erkek/Kadın 60 - 64 Erkek/Kadın 65 - 69 Erkek/Kadın 70 - 74 Erkek/Kadın 75+ Kurumsal Takımlar Klasmanı
Bingöl 23 Nisan’da valilik makamına oturan Muhammed: “Bingöl’de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz” Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6’ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray’a devretti. 6’ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl’de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, makamını temsili olarak merkez İmam Hatip Okulu 6’ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray’a devretti. Bu makamlara ileride bu çocukların oturacağını belirten Vali Usta, “Bugünlerde makamların temsili olarak çocuklarımıza devredilmesini çok önemsiyorum. Çünkü bu makamlar, bu mevkiler ileride bu çocuklar olacak diye düşünüyorum. Bu anlamda bugün de valilik makamına temsili olarak valimiz sayın Muhammed Berke’ye teslim ediyoruz. İnşallah Muhammed büyüdüğü zaman, diğer arkadaşlarımız da büyüdüğü zaman bu makamlara oturacaklar” dedi. Makamda temsili kurum amirlerine talimatlar veren Muhammed Berke, bugünlük belediye başkanı olan Turgut Özal Okulu öğrencisi Azra Nur Koç’a, deprem bölgesi Bingöl’de çok katlı ve dayanıksız yapılarak izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Muhammed Berke, “İlimiz deprem bölgesi olduğu için 6,7 ve 8 katlı ile dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz, destek vermeyeceğiz. Bu konuda siz ne düşünüyoruz?” dedi. Bingöl Belediye başkanı olan Turgut Özal Okulu öğrencisi Azra Nur Koç ise, “Ben de aynı fikirdeyim, aynı şeyi düşünüyorum. 4 kattan fazla yapılmasını istemiyoruz” diyerek soruyu yanıtladı.
Çanakkale Çanakkale’de 23 Nisan kutlandı Çanakkale’de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtında çelenk sunma töreni düzenledi. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.30’da tören düzenlendi. Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Çanakale Belediye Başkanı Av. Muharrem Erkek, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, daire amirleri, gaziler, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Tören, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz’ın iki öğrenci ile Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden tören, bir öğrencinin şiir okumasıyla devam etti. Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı aziz milletimizin azim ve iradesini milli egemenliğimizin gücünü göstermiş, Türk milleti, milli iradeden aldığı güçle ulusal egemenliğini tüm dünyaya duyurmuştur. Çanakkale’yi geçilmez kılan kurtuluş mücadelesini büyük bir kahramanlık ve sarsılmaz bir iradeyle kazanan şanlı Türk milleti, Türkiye Yüzyılında tarihte olduğu gibi tek yürek olmuş, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişiminde de milli iradenin gücünü göstererek, ulusal egemenlikten vazgeçmeyeceğini göstermiş, vatanımıza ve özgürlüğümüze göz dikenlere, demokrasimize kast edenlere gereken cevabı vermiştir. Sevgili çocuklar, gücünü şanlı tarihinden ve kahraman ecdadından alan Türk milletinin evlatları olarak, sizler aziz şehitlerimizin kanlarıyla sunlanmış, kutsal vatan toprağını her daim koruyacak, al bayrağımızı sonsuza kadar göklerde dalgalandıracaksınız. Bizler sizlerin başarıları ile gurur duyuyor, geleceğimizi aydınlatacağınıza gönülden inanıyoruz" dedi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, günboyu kent merkezinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.