DÜNYA - 01 Kasım 2018 Perşembe 15:48

Hawking’in tekerlekli sandalyesi satışa çıkarıldı

A
A
A
Hawking’in tekerlekli sandalyesi satışa çıkarıldı

Geçtiğimiz Mart ayında hayatını kaybeden fizikçi Stephen Hawking’in tekerlekli sandalyesi yaklaşık 169 bin pound (1,222 milyon TL) değer biçilerek açık arttırmayla satışa çıkarıldı.

Karadelikler üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınan dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawging geçtiğimiz Mart ayında hayatını kaybetti. Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığından dolayı 21 yaşından beri tekerlekli sandalye kullanan Hawking’in tekerlekli sandalyesi açık arttırmayla satışa çıkarıldı. Christie’s Müzayede Evi tarafından satışa sunulan tekerlekli sandalyeye 169 bin pound (1,222 milyon TL) değer biçiliyor. 

Christie’s Müzayede Evi’nin Müdürü Thomas Venning, "Hawking ile hayranları arasında bir bağ kurmak ve onun anılarını yaşatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Müzayede evi ayrıca Hawking'e ait olan birkaç madalya, ceket ve makaleyi de satışa sundu. 

Stephen Hawking hastalığından dolayı 1997 yılından beri bilgisayarlı bir tekerlekli sandalyede çalışıyordu. Sandalyesindeki bilgisayar, hastalığından dolayı elini kullanamayan Hawking’in mimikleriyle yazı yazmasını sağlıyordu.

Hawking’in tekerlekli sandalyesi satışa çıkarıldı

"2 yıla ölür" dediler 55 yıl yaşadı 

İngiltere Oxford’da 1942 yılında doğan Stephen Hawking, Oxford Üniversitesini birincilikle bitirip Cambridge Üniversitesinde kozmoloji doktorası yaptı. Doktorlar, 1964 yılında Hawking'in iki ya da üç yıl ömrü kaldığını söylemesine rağmen Hawking evlenip 3 çocuk sahibi oldu. Hawking, geçirdiği soluk borusu ameliyatı nedeniyle yalnızca ses birleştirici cihazla konuşabilmesine rağmen 1988'de evren bilimi rehberi olan Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere kitabını yazdı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Koltuğa oturan depremzede öğrenci: "Binaların yüksek olmasını istemiyorum" Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu devralan depremzede öğrenci Eylül Nacar’ın, ‘Yaşadığımız çok büyük depremden biz çocuklar çok etkilendiğimiz için artık binaların yüksek olmasını istemiyoruz’ sözleri yürekleri ısıttı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını temsili olarak Cebelibereket Şehit Ahmet Yılmaz İlkokulu 1/A sınıfı öğrencisi Eylül Nacar’a bıraktı. Ziyarette İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Albak, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mulla Katık, Cebelibereket Şehit Ahmet Yılmaz İlkokulu Müdürü Dilşat Davarcı, Öğretmen Züleyha Çolak, Eylül’ün Annesi Selin Nacar ve Babası Mustafa Nacar yer aldı. Eylül Nacar, Vali Yılmaz’ın Osmaniye’de öncelikli hedefinin ne olduğu sorusu üzerine, “Binaların çok yüksek olmasını istemiyorum. Yaşadığımız çok büyük depremden biz çocuklar çok etkilendiğimiz için artık binaların yüksek olmasını istemiyoruz. Bir de binaların sağlam olmasını, daha çok yeşil alanın ve parkların olmasını istiyorum. Biz çocuklar bisiklet yolları istiyoruz. "dedi. Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet’i telefonla arayan Eylül, Başkan Çenet’e binaların yüksek olmaması, daha çok yeşil alan, park ve bisiklet yolları olması konusundaki taleplerini iletti. Eylül Nacar ziyaretin sonunda Vali olmanın kendisi için çok güzel bir duygu olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu söyledi.
Manisa Başkan Durbay: “Manisa’yı festivaller kenti yapacağız” Manisa 484. Uluslararası Mesir Macunu Festivali sergilerinin açılışında konuşan Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, "Manisa’mızı festivaller kenti yapmak için daha fazla çalışacağımızın sözünü veriyoruz" dedi. 484. Uluslararası Mesir Macunu Festivali etkinlikleri başladı. Festival kapsamında Fatih Sergi Salonu’nda festival sergilerinin açılışı yapıldı. Manisa Valisi Enver Ünlü, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ve protokol üyelerinin hazır bulunduğu açılışta konuşan Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Manisa’yı festivaller kenti yapmak için daha fazla çalışacaklarının sözünü verdi. Dünya üzerinde çocuklara armağan edilmiş ilk ve tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladıklarına değinen Başkan Durbay "Dünya’da çocuklara bayram armağan eden Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum" şeklinde konuştu. Aynı zamanda Manisa’nın en büyük festivali olan Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin bu yıl 484.’sünün kutlandığına değinen Başkan Durbay şöyle devam etti; "Manisa Valiliğimiz ve derneğimiz ile birlikte yeni seçilmiş belediye başkanları olarak festivalimizi organize ediyor olmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Kentimiz tarihe tanıklık etmiş kültürü ve sanatıyla eşsiz kentlerden bir tanesi. Manisa Mesir Macunu Festivali de dünyanın en eski festivallerinden biri. Bizler de Manisa’mızı bundan sonra daha kapsamlı daha coşkulu festivallere hazırlamak için sabırsızlanıyoruz. Bu işbirliğinde Valiliğimize ve derneğimize de teşekkür ediyor bundan sonra Manisa’yı festivaller kenti yapmak için hep beraber daha fazla çalışacağımızın sözünü veriyor, 484.’sünün kutladığımız Uluslararası Mesir Macunu Festivalinin hepimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum"