YEREL HABERLER - 10 Kasım 2013 Pazar 16:13

Kastamonu’da 522 İşletme Denetlendi

A
A
A
Kastamonu’da 522 İşletme Denetlendi

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bu yıl içerisinde 522 işletmenin denetlendiği açıklandı.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamadı, 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Müdürlüklerinin artırılan denetim yetkisi kapsamında 2013 yılında Kastamonu’da sağlık hizmetlerinin aksamadan ve halkın daha hızlı, rahat ve güvenli bir şekilde hizmet alabilmeleri için denetimler yapıldığı açıklandı.
İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
Kastamonu’da bulunan özel hastaneler 2 kez, özel ve kamu diyaliz merkezleri 18 kez, kamu ve özel sektörde hizmet veren yoğun bakım üniteleri (Erişkin, yeni doğan, çocuk ve koroner yoğun bakım olmak üzere) 15 kez, özel ve kamu transfüzyon merkezleri 12 kez, yeni doğan yoğun bakım üniteleri TPN denetimleri 4 kez, özel hastaneler bünyesinde bulunan tıbbi laboratuvar denetimleri 6 kez, özel dal merkezi denetimleri 3 kez, özel dal merkezi cerrahi müdahale birimi denetimleri 3 kez, özel poliklinik denetimleri 3 kez, özel muayenehane denetimleri 6 kez, ısmarlama protez ve ortez denetimleri 2 kez, işitme cihazı merkezi denetimleri 6 kez, optisyenlik müessesesi denetimleri 54 kez, psiko-teknik değerlendirme merkezi denetimleri 1 kez, özel ağız ve diş sağlığı poliklinik denetimleri 12 kez, özel diş hekimliği muayenehane ve müşterek muayenehane denetimleri 21 kez, özel diş protez laboratuvarı denetimleri 6 kez, eczane denetimleri 220 kez bitkisel drog satış yeri denetimleri 12 kez, ecza depoları denetimleri 2 kez, medikal gaz satış yeri denetimleri 2 kez denetlenmiştir. İlimizde faaliyet gösteren Özel ve Kamu’da hizmet veren 56 ambulans 112 kez, ilimizde faaliyet gösteren İlk yardım eğitim merkezleri 2 kez denetlemiş olup denetimleri acil sağlık hizmetleri ve il ambulans başhekimliği tarafından yapılmıştır. İl genelinde Sağlık Müdürlüğü olarak 522 kez denetleme yapılmıştır. Sağlık Müdürlüğü olarak denetimlerimiz ara vermeden devam edecektir. Yukarıda belirtilen olağan denetimler dışında ruhsat başvurusu, nakil, adres değişikliği, şikayet ve benzeri durumlar ile Bakanlığımız talimatları doğrultusunda olağan dışı denetimlerde yapılmaktadır”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.