POLİTİKA - 06 Temmuz 2015 Pazartesi 16:04

HDP'den Akdoğan'a cevap

A
A
A
HDP'den Akdoğan'a cevap

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecine yönelik Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın eleştirilerine, “Samimi ise çıksın AKP hükümetinin çözüm sürecini devam ettirip ettirmeyeceği, resmi müzakereleri başlatıp başlatmayacağı konusunda net bir açıklama yapsın” diye cevap verdi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın HDP’ye yönelik yaptığı eleştirileri değerlendiren İdris Baluken, HDP’nin barış ve çözüm istediğini kaydederek, bundan kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini söyledi. “Yalçın Akdoğan biliyor ki, çözüm süreci ile ilgili tıkanıklığın sebebi AKP’nin bugüne kadar samimi ve ciddi davranmamasıdır” ifadelerini kullanan Baluken, izleme heyetinin kurulmasıyla ilgili, resmi müzakerelerin başlamasıyla ilgili, çözüm sürecini devam ettirip ettirmeyeceklerine yönelik, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılıp kaldırılmayacağı yönünde net bir tutumları olmadığını kaydetti. Baluken,

“Bütün bu belirsizlikler içinde HDP’nin ortaya koyduğu tavır üzerinde kendi adım atmayan ve samimiyetsiz tutumlarını kamuoyunun gündeminden düşürmek istiyor. Biz bu polemikleri sürdürme meraklısı değiliz, Yalçın Akdoğan’a cevap yetiştirme gibi bir derdimiz yok. Samimi ise çıksın AKP hükümetinin çözüm sürecini devam ettirip ettirmeyeceği, izlem heyetini oluşturup oluşturmayacağı, tecridi kaldırıp kaldırmayacağı, resmi müzakereleri başlatıp başlatmayacağı konusunda net bir açıklama yapsın” dedi.

Meclis Başkanlığı seçimlerinin yapılmasına rağmen hükümeti kurma görevinin tevdi edilmesinin gecikmesinin sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönettiği bir süreç gibi durduğunu belirten İdris Baluken, “Kendi görev alanında olmamasına rağmen koalisyon formülleri üzerine, hükümet arayışları üzerine yorumlar yapıyor. Bütün yorumlarda bir erken seçime çıkacak şekilde kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Başkanlık Divanının geciktirilmiş olması muhtemeldir ki Cumhurbaşkanının bu arayışları ile ilgili olabilir” açıklamasında bulundu.

MHP’Yİ ELEŞTİRDİ

Meclis Başkanının seçilmesine rağmen Danışma Kurulu toplantısının yapılmadığını söyleyen İdris Baluken, Başkanlık Divanının teşekkül etmemesini eleştirdi. Yeni Meclis Başkanının Meclisin işleyişi ile ilgili eski alışkanlıkları devam ettireceğinin işaretlerini verdiğini kaydeden Baluken, seçimin üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen hala Meclisin kendi organlarını oluşturması ile ilgili bir toplantı yapılmadığını, Meclisin belirleyeceği RTÜK üyelerinin seçimi ile ilgili basın üzerinden spekülatif haberlerin servis edildiğini belirtti. İsim vermeden MHP’yi eleştiren Baluken, “Kendisini muhalefet olarak tanımlayan ama muhalefet pozisyonu son derece flu olan bir siyasi partinin eseri ile karşı karşıyayız” dedi.

Meclis aritmetiği içinde milletvekili sayısının toplam Meclis aritmetiğine olan oranlaması üzerinden komisyon görevlendirmeleri ve Başkanlık Divanındaki görevlendirmelerin yapıldığına dikkat çeken Baluken, “YSK’nın oy oranları ilan edildikten sonra geçerliliğini yitirir. Meclis işleyişinde esas olan bütün görevlendirmeler siyasi partilerin sandalye sayısı üzerinden yapılır. Meclis Başkanı MHP’nin telkinleri altında böyle bir bekleme içindeyse son derece yanlış bir tavırdır” diye konuştu.

CELAL DOĞAN’IN ZİYARETİ

Celal Doğan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesi ile ilgili sorulan sorulara cevap veren Baluken, “Kendi bireysel talebi ve bireysel inisiyatifi ile eski hukuka dayanarak bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. AKP, MHP koalisyonu ile basında çıkan haberleri kendisi yalanladı” açıklamasında bulunurken, AK Parti MHP koalisyonunu değerlendirdi, “AKP-MHP koalisyonu çatışmayı artıracak, savaşı körükleyecek bir formüldür. Çünkü MHP’nin koalisyona gelme şartı son derece açık. Çözüm sürecinin bitirilmesi, Suriye’de Kürt karşıtlığı temelinde bir politikanın hayata geçirilmesini şart koşuyor. Daha önceden Cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi, yolsuzluklarla ilgili ortaya koyduğu şerhlerin tamamını neredeyse kaldırdı. Çatışmalı süreç açısından, savaşın başlaması açısından sakıncalı bir süreç.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”