SAĞLIK - 22 Ağustos 2017 Salı 09:18

Her yıl 300 erkek meme kanserine yakalanıyor

A
A
A
Her yıl 300 erkek meme kanserine yakalanıyor

Her yıl 300 erkeğin meme kanserine yakalandığını belirten uzmanlar, çünkü erkeklerde geç tanı konduğunu söyledi.

Meme kanseri kadınlara özgü bir hastalık gibi düşünülse de meme kanserlerinin yüzde 1’i erkeklerde gözleniyor. Yine erkek cinsiyette saptanan kanser vakalarında yüzde 1,5’ini meme kanseri vakalarının oluşturduğunu ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Önder Devay, "En yaygın 60 yaş üstünde ortaya çıkar ve genellikle geç tanı alır. Her yıl ortalama 300 erkek hastaya meme kanseri tanısı konulur. Risk faktörlerine bakıldığında, temel olarak kadın meme kanseri olgularına benzerdir. Etnik yapı, ileri yaş, 1 derece akrabalarda kanser, radyoterapi öyküsü, herediter yatkınlık ve genetik durumlar önemlidir. En sık memede kitle ile bulgu verir. Bunun dışında memenin biçim ve boyutunda, üzerindeki ciltte olan değişiklikler, meme ucundan akıntı ve yaralar, ciltte ya da meme başında çekintiler uyarıcı olmalıdır. Ağrı çok nadir görülür. Memede büyüme ve hassasiyet her zaman kanser belirtisi değildir. Buna daha çok jinekomasti neden olur" dedi.

Tanıda muayenenin önemli olduğuna değinen Devay, "Yapılan US ve alınan biyopsi ile tanı kesinleştirilir. Yayılım metastatik özellikler kadın hasta grubu ile benzerdir fakat erkek meme dokusundaki azlık nedeniyle tümör hızla göğüs duvarı ve cilde infiltre olur. Bu yüzden tanı konan olgular genellikle ileri evrededir. Yaklaşık yarısında tanı anında aksilla tutulmuştur. Tedavi temelde kadın meme kanseri gibidir. Erkekte meme dokusunun azlığı nedeniyle meme koruyucu işlemlerden ziyade Modifiye Radikal Mastektomi ile tedavi edilir. İlave tedaviler ise benzerdir. Radyoterapi, kemoterapi, hormonoterapi kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Korunmada en önemli noktanın erken tanı olduğunu tekrarlayan Devay, "Kendi kendine muayene ve şüphe duyulduğunda doktora gitme erken tanının anahtarıdır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi, düzenli egzersiz, sigara ve alkolden uzak durma, az yağlı ve lifli gıdalar ile beslenme, sebze, meyve tüketme koruyucu faktörlerdendir" diye uyardı.

Abdullah Çibir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz