SAĞLIK - 01 Ağustos 2014 Cuma 14:30

Her yıl dünyada 1 milyon kişi sigara dumanından ölüyor

A
A
A
Her yıl dünyada 1 milyon kişi sigara dumanından ölüyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek, "Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir.

 Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu, sigarayı tamamen bırakmaktır" dedi.
Sigaranın zararlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Müdür Kemik, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve önlenmesi gereken bir sorun olduğunu kaydetti. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğunu, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin, toplumun sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Kemik, sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun sigarayı tamamen bırakmak olduğunun altını çizen Kemik, "Sigara kullanımını boykot ediyoruz, çünkü; akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır. Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar. Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır" diye konuştu.

"SİGARAYI BIRAKANLARI DESTEKLİYORUZ"
Sigarayı bırakmak isteyenleri desteklediklerini hatırlatan Kemik, "Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar. Kan dolaşımının iyileşmesine bağlı olarak el ve ayaklarda vücut ısısı artar. 8 saat içerisinde karbonmonoksit seviyesi normale iner, kandaki oksijen miktarı yükselir. 48 saatte sinir uçlarında onarım başlar; koku ve tat alma duyusu iyileşir. 2 yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı yüzde 36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise yüzde 50 oranında azalır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artar. 2 hafta ile 3 ay içerisinde sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkar; egzersiz kapasitesinde artış gözlenir.

Kaybedilen akciğer fonksiyonları geri kazanılmaz ancak, 1 yıl sonra akciğer fonksiyonlarındaki düşüş hızı azalır ve hiç sigara içmeyen bir kişi ile aynı seviyeye gelir. Akciğer kanseri riskinde birinci yıldan itibaren düşme başlar, ancak hiç sigara içmemiş bir kişinin taşıdığı riske yaklaşması 20 yıl alır. 10 yılda ağız, boğaz, yemek borusu kanseri riski yarı yarıya azalır. Benzer şekilde; mesane, böbrek, pankreas kanseri riski de düşer. Sigara kullanımına bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve faranjit sıklığında azalma görülür.
İnme riskinde birinci yıldan itibaren azalma başlar. 10 yıl içinde bu risk, hiç sigara içmemiş kişilerin seviyesine iner" şeklinde konuştu.

KENDİ KENDİNE SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER
Kendi kendine sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde de bulunan Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Öncelikle sigarayı bırakmayı gerçekten isteyin. Sigarayı bırakma konusunda sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Geçmişteki bırakma denemelerinizi bir başarısızlık olarak görmektense, her denemeden öğrendikleriniz ile bir sonraki denemenizde size yardımcı olabilecek noktalara odaklanın. Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz, önünüzdeki üç hafta içerisinde sigarayı bırakmak için bir tarihi belirleyin.

Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin. Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın. Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için yeni bir hobi edinmek gibi yeni alternatifler yaratın. Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın. Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin" dedi. 

Mersin'de sigara yasağını ihlal edenlere dönük yaptıkları çalışmalardan da bahseden Kemik, "4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 2014 yılı ilk altı ay içerisinde 32 bin 976 işletmede ilçe tütün denetçi ekiplerince 31 bin 550 denetim yapılmıştır. Bunlardan 139 işletmeye tutanak tutularak 211 bin 404 TL para, bir işletmeye ise on gün kapatma cezası verilmiştir. 90 kişiye ise 8 bin 190 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Sigarayla mücadele kapsamında sigara içip, bırakmak isteyen kişilere, Mersin İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Mersin, Toros, Tarsus, Erdemli ve Silifke Devlet Hastanelerinde sigara bırakma polikliniği hizmeti vermektedir. Bu polikliniklerde sigara içenlere, sigarayı bırakma ve sağlıklarının eski düzeyine kavuşması yönünde hizmet sunulmaktadır. 2014 yılı ilk altı ayı içerisinde ilimizde sigara bırakma polikliniklerine başvuran vatandaşlarımızdan 296 kişi sigarayı bırakmıştır" dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir