GÜNDEM - 14 Eylül 2017 Perşembe 21:52

Herakles Lahdi Antalya’da

A
A
A
Herakles Lahdi Antalya’da

Yaklaşık 50 yıl önce Antalya’da yapılan kaçak kazılar sonrası yurt dışına kaçırılan Herakles Lahdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle tekrar Türk kültür mirasına kazandırıldı.

Antalya'nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti'ndeki kaçak kazılar sırasında bulunan ve yurt dışına çıkarılan Herakles Lahdi, İsviçre’nin Cenevre Gümrüğünde 2010 yılında ele geçirildi.

Açılan soruşturma sonucunda Türkiye’ye iade edilmesi 2015 yılında karar verilmiş ancak karşı tarafın temyiz itirazları sonucu süreç uzamıştı. Son olarak temyizin geri çekilmesiyle birlikte lahdin Türkiye’ye iadesi kararı tekrar onandı ve Bakanlık yetkilileri tarafından Cenevre'de teslim alındı. Cenevre Üniversitesi'nde 3 ay sergilenen lahit, 6 Eylül'de paketlenerek, gümrük alanına nakledildi. Resmi tatil nedeniyle bir süre gümrük deposunda bekletilen lahit, dün 22.30 sıralarında ise Türk Hava Yollarına (THY) ait kargo uçağıyla Atatürk Havalimanı'na getirildi.

3 ton 690 kilo ağırlığında

İstanbul’da bir gün bekletilen lahdin, bugün akşam 20.10’da özel bir kargo uçağıyla 50 yıl önce kaçırıldığı topraklara inişi gerçekleşti. Özel bir kutuda muhafaza edilen Herakles Lahdi, 2 bölme halinde havalimanının VIP girişine getirilerek basın mensuplarına gösterildi. Kapak kısmı bin 60, gövdesi ise 2 bin 630 kilo olan lahit daha sonra havalimanındaki kargo terminaline taşındı. Burada bir müddet tutulan lahit, özel bir araca yerleştirilerek güvenlik önlemleri altında sergileneceği Antalya Müzesi’ne götürüldü.

"Ülkemiz adına büyük bir kazanç"

Havalimanında açıklamalarda bulunan Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye’nin kültür varlıklarını koruması konusunda dünyadaki en hassas hafızaya sahip olan bir ülke olduğuna dikkat çekti. Bu tarz eserlerin ülke için önemine işaret eden Kurt, “Ülkemiz kültür varlıklarını korumasında çok titiz davranıyor” dedi.

Antalya Müzesi’ne getirildi

Antalya'nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti'ndeki kaçak kazılar sırasında bulunan ve yurt dışına çıkarılan Herakles Lahdi, dün 22.30 sıralarında Türk Hava Yollarına (THY) ait kargo uçağıyla Atatürk Havalimanı'na getirildi.

İstanbul’da bir gün bekletilen lahdin, bugün akşam 20.10’da özel bir kargo uçağıyla 50 yıl önce kaçırıldığı topraklara inişi gerçekleşti. Özel bir kutuda muhafaza edilen Herakles Lahdi, 2 bölme halinde havalimanının VIP girişine getirilerek basın mensuplarına gösterildi. Özel muhafazasıyla birlikte kapak kısmı bin 60, gövdesi ise 2 bin 630 kilo olan lahit, daha sonra havalimanındaki kargo terminaline taşındı.

Burada kamyona yüklenen lahit, polis eşliğinde saat 22.10 sıralarında Antalya Müzesi’ne getirildi. Müzenin arka kısmına götürülen lahit, kendisi için hazırlanan özel bölüme yerleştirildi. Yine özel ışıklandırma sistemiyle aydınlatılacağı öğrenilen Herakles’in tanıtım sergisi ise 22 Eylül tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşecek.

Suat Metin - Harun Erdoğdu

Herakles Lahdi Antalya’da

Herakles Lahdi Antalya’da

Herakles Lahdi Antalya’da

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Vali koltuğuna oturarak dünya çocuklarına barış mesajı verdi Adıyaman Valisi Osman Varol, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını 5. sınıf öğrencisi Kayra Yavuz’a devretti. Adıyaman Valisi Osman Varol, TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını temsili olarak TOBB Yavuz Selim Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Kayra Yavuz’a devretti. Tüm dünya çocuklarının bayramını kutlayan küçük Vali Kayra Yavuz, “Öncelikle bu mutlu günümüzde bizleri misafir ettikleri için Valimiz Dr. Osman Varol’a tüm çocuklar adına teşekkür ediyor, tüm dünya çocuklarının bayramını kutluyor, çocukların mutlu ve huzurlu olduğu bir dünya temenni ediyorum" dedi. Temsili Vali Kayra Yavuz, İl Emniyet Müdürü’nü telefonla arayarak okul giriş çıkış saatlerinde trafik güvenliğinin artırılması talimatını verdi. Temsili Valiyle sohbet eden Vali Osman Varol, temsili Vali Kayra Yavuz’a valilik makamının teşkilat, görev ve çalışma usulleri hakkında bilgiler verdi. Çocukların iyi bir eğitim alarak ülkesine, millete ve tüm insanlığa hayırlı bireyler olması için devlet olarak yoğun gayret sarf ettiklerini söyleyen Vali Varol, “Çocuklarımızı milli ve manevi değerlerimizle yetiştiren ailelerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Hayatımıza anlam katan tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, bayramın dünyanın bütün çocuklarına barış ve mutluluk getirmesini diliyoruz” diye konuştu. Vali Osman Varol, Kayra Yavuz’a eğitim hayatında başarılar dileyerek çeşitli hediyeler verdi.
Zonguldak Devrek’te çocuklara bayramda ücretsiz lunapark Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlandı ve kutlamaların ardından çocuklara ücretsiz lunapark imkanı sağlandı Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlanırken. Devrek Belediyesi tarafından bayrama özel olarak çocuklara üç saatlik bedava lunaparkta eğlenmeleri sağlandı. Bayram nedeniyle Devrek Belediyesinin katkıları ile çocukların lunaparkta eğelenmelerini sağladıklarını ifade eden Belediye Başkanı Özcan Ulupınar; "Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunu hep birlikte kutlamanın heyecanını yaşadık. İstedik ki belediye olarak çocukların bayramına bir bayramda bizler ilave edelim ve onların lunaparkta mevcut olan eğlence araçlarını ücretsiz olarak kullanıp eğlenmelerini sağlayalım. Bu vesile çocuklarımız üç saatlik bir zaman diliminde de olsa aileleri ile birlikte eğlenmenin tadını çıkardılar. Bu tür uygulamalarımız zaman zaman devam edecektir” diye konuştu. Belediyenin bu uygulamasından dolayı memnun olduklarını ifade eden aileler ise "Başkanımızdan Allah razı olsun çocuklarımız lunaparkta doyasıya eğlenmenin tadını çıkartarak adeta ikinci bayramlarını yaşadılar” diye konuştular. Çocukların lunapark eğlencesinde AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar ve Belediye Başkan Yardımcısı Özcan Özmekik yalnız bırakmazken, çocuklarla da günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.