BASKETBOL - 09 Nisan 2017 Pazar 16:06

Hidayet Türkoğlu: 'Devrim niteliğinde kararlar alacağız'

A
A
A
Hidayet Türkoğlu: 'Devrim niteliğinde kararlar alacağız'

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, 4 yıllık görev sürelerinde Türk basketboluna büyük katkı sağlayacak projeler hayata geçireceklerini belirterek, "Türk basketbolu için devrim niteliğinde kararlar alacağız" dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, federasyonun resmi internet sitesine yapılan ve yapılacak projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Türk oyuncuların, takım içi rekabette dezavantajlı durumda olduklarını belirten Türkoğlu, "Türk sporcularımızın takımlarında daha fazla süre almasını sağlayacak operasyonlar yapacağız. Bu süreçte kulüplerimizin başarılarını sürdürebilmeleri için onlara desteğimizin devam etmesi gerekiyor. Düşüncelerimiz ve projelerimiz var. Arkadaşlarımız çalışıyor. Türk basketbolu için devrim niteliğinde kararlar alacağız" şeklinde konuştu.

"Milli takımı sırtlayacak oyuncular yetiştirmeye çalışıyoruz"

TBF olarak kulüplerle birlikte çalıştıklarını ancak milli takımların da her zaman göz bebekleri olduğunu söyleyen Türkoğlu, "Amaç iki tarafın da başarısını sürdürebileceği, Türk oyuncularımızın daha fazla süre alabileceği, sorumluluk alabileceği bir ortam oluşturmak. Kendi kulüplerinde gelişip, milli takımı uzun yıllar sırtlayacak oyuncular yetiştirmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız iyi bir çalışma yaptılar. Önümüzdeki referandum sürecinden sonra güzel bir basın lansmanıyla projelerimizi paylaşmayı planlıyoruz" diye konuştu.

"Sadece 4 yılım varmış gibi çalışıyorum"

TBF yönetimine 4 yıl için seçildiklerini hatırlatan Hidayet Türkoğlu, "Bu 4 yıl içinde ekip olarak basketbolun gelişimi için gece gündüz çalışacağız" dedi. 

TBF olarak planlarını, kısa, orta ve uzun vadeli olarak 4 yıla yaymak istediklerine dikkati çeken Türkoğlu, "Sadece sonuç odaklı, kısa dönem çıkışları değil, çok uzun dönemli, derinlemesine düşünülmüş çözümleri masaya koymamız gerekiyor" şeklinde görüş belirtti.

TBF Başkanı Türkoğlu, yaptıkları incelemeler neticesinde en büyük eksikliğin tesis olduğunu gördüklerini dile getirerek, "Bu konuda çok çalışıyoruz. Milli takımlarımız için kamp tesisi eksikliğimiz mevcut. Böyle bir tesisin yapılması için çaba sarf ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"Tesis anlamında bu zamana kadar hiç yapılmamış bir proje olacak"

Abdi İpekçi Spor Salonu ve TBF merkezinin de içinde bulunduğu yaklaşık 42 dönümlük alanda bir spor kompleksi inşa etme planları olduğunu vurgulayan Türkoğlu, şunları söyledi:
"Tesis anlamında bu zamana kadar hiç yapılmamış bir proje olacak. Öyle bir tesis yapmak istiyoruz ki içinde 8 antrenman sahası ve kamp merkezi bulunacak. Dev bir kompleksten bahsediyoruz. Milli takımlarımıza ve gençlerimize bunu kazandırmak istiyoruz. Avrupa ve dünyada örnek olacak bir tesis meydana getireceğiz. Sporcularımızın ve hakemlerimizin kamp ve seminerlerinin tek çatı altında gerçekleşeceği bir merkez planlıyoruz. Abdi İpekçi Spor Salonu’nun içinde bulunduğu alanı yer olarak düşündük. Abdi İpekçi Spor Salonu için de düşüncelerimiz var ama henüz son kararını vermedik. İlk olarak tesisi yapıp, sonra mevcut salonun kararını vereceğiz."

"Yabancı sayısının yüksek olmasından dolayı..."

Hem kulüpleri hem de sporcuları göz önünde bulundurmaları gerektiğini vurgulayan Türkoğlu, "Profesyonellik öncesi hazırlığa çok inanıyorum. Profesyonel olmadan önce onların bol bol maç ve antrenman yapabilecekleri, oyun ve fizik anlamında kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam oluşturmak istiyoruz. O havuz geliştiği zaman takımların da oyuncuların gelişimini görme fırsatı olacak. Şimdi 16-18 yaş aralığında profesyonel oluyorlar ama inanın fizik olarak şu anki şartlarda bazıları hazır değil. Mevcut uygulamada yabancı sayısının yüksek olmasından dolayı, fiziksel anlamda dezavantajlı oluyorlar ve rekabet edemiyorlar. Bizim uygulayacağımız programla rekabet şartları daha dengeli olacak" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevini de sürdüren Hidayet Türkoğlu, "Biz spor anlamında çok şanslıyız. Bunu samimiyetle söylüyorum. Sporun içinden gelmiş, profesyonel olarak spor yapmış, futbol oynamış bir cumhurbaşkanımız var" değerlendirmesinde bulundu.

"Cumhurbaşkanı'nın desteğini her zaman hissediyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basketbola olan merakının, kendisinin başdanışmanlık görevine getirilmesinin ardından daha da arttığını anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu:
"Benden ilk istediği, basketbolun tüm Türkiye’ye yayılması. Futbol gibi basketbolun da tüm ülkeye yayılmasını istiyor. Onun desteğini her zaman hissediyoruz. İşlerimizi kolaylaştırıyor. Sayın Gençlik ve Spor Bakanımızla da yine çok iyi bir diyalog içindeyiz. İnşallah görev süremiz içinde hedeflerimizin bir kısımını yapabiliriz. Beklentilerin farkındayız. Bunu yapabilecek kapasitedeyiz. Eksiklerin neler olduğunu gördük ve bunun için iyi bir ekip kurduğumuzu düşünüyorum."

"İleriye dönük daha iyi çalışmalar yapacağımızı düşünüyoruz"

Hem Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı hem de TBF Başkanı olarak gurur verici iki görevi birlikte üstlendiğine dikkati çeken Hidayet Türkoğlu, şunları aktardı:
"TBF başkanlığından önce sayın Cumhurbaşkanımız, başdanışmanlık göreviyle beni onore etti. Bu şekilde, sporun gelişimi için yapılması gerekenleri daha yakından görme fırsatımız oluyor. TBF’de ise uygulama açısından avantajlıyız. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Ben bir spor adamı olarak tüm branşları takip eden, genç sporcuların daha iyi yerlere gelmesi için ekibimle birlikte takibini yapıyorum. Bu konuda ülke olarak iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Gençlik ve Spor Bakanımızın yürüttüğü bir politika var. Biz de federasyonlar olarak onları takip edip, ileriye dönük daha iyi çalışmalar yapacağımızı düşünüyoruz."

"Gelişmiş sayılan toplumlarda sportif başarılar, tesadüfi değil"

Türkoğlu, her branşta sporun önemine de değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sporun bize ve ülkemizin gelişimine katkısının yeterince anlaşılmadığını düşünüyorum. Aileler, çocuklarının gelişiminde sporun sadece vücut sağlığı için gerekli olduğuna inanıyorlar. Halbuki sporla kazandığımız çok daha büyük nitelikler var. Bunların arasında, ahlaki değerlerimizin oluşumu, takım ruhu, sorumluluk duygusu, inanç, öz güven, irade gibi pek çok vasıf sayabiliriz. Saydığım bütün bu değerler, aslında toplumumuzu oluşturan en saf yapı taşlarıdır. Ülkemizin gelişiminde derinlemesine ihtiyaç duyduğumuz bu değerleri, doğru kurgulanmış spor politikaları ile oluşturabiliriz. Gelişmiş sayılan toplumlarda sportif başarılar, tesadüfi değildir." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.