SAĞLIK - 30 Ocak 2015 Cuma 10:41

Hipertiroide dikkat

A
A
A
Hipertiroide dikkat

Avrupa Hospital Dahiliye Uzmanı Dr. Salih Işık, tiroid bezinin fazla çalışmasının kemik erimesinin hızlanmasına, kalbin hızlı atmasına, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının normalin üzerinde seyretmesine neden olduğunu bildirdi.

Dr. Salih Işık, tiroid bezinin “Adem elması” denilen kıkırdak dokusunun altında yerleşmiş küçük bir bez olduğunu, bu bezin içerisinde T3 ve T4 hormonları üretildiğini belirterek, vücudun tüm metabolizmasının bu hormonlar tarafından düzenlendiğini söyledi. Dr. Işık, bu hormonların fazla salınması durumunda hipertiroidi denilen bir hastalık tablosu ortaya çıktığını ve bunun da bütün vücut metabolizmasında hızlanma meydana getirdiğini anlattı.

Kilo kaybı, kaslarda aşırı zayıflık, ellerde titremeler, kalp ritminde hızlanma, çarpıntı, uyku problemleri, saçlarda dökülme, sürekli nemli bir cilt ve sinirlilik hali ile kendisini belli eden tiroid bezinin fazla çalışmasının vücutta “araba” örneğindeki hasarlara yol açtığını ifade eden Dr. Işık, "Tiroid bezinin fazla çalışmasıyla gereğinden çok fazla, aşırı miktarda salgılanan tiroid hormonları kemik dokusu, kalp, karaciğer, böbrek gibi hayati organlarımızı etkileyerek kemik erimesinin hızlanmasına, kalbin hızlı atmasına, karaciğer böbrek fonksiyonlarının normalin üzerinde seyretmesine neden olabiliyor" dedi.
Normalin üstünde çalışan organların vücudu sürekli zorlayacağını belirten Dr. Salih Işık, “Aşırı zorlanan bu organların sonuçta görev yapamaz hale gelmeleri, başka ciddi hastalıklara yol açmaları ve kalıcı hasar bırakmaları beklenebilir” diye konuştu.

Dr. Işık, hipertiroidinin altında yatan birçok hastalık olabileceğini, bu yüzden belirtiler verildiğinde hemen hekime başvurmak gerektiğinin altını çizdi.

TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hekim kontrolünde kanda hormon seviyeleri normal olsa bile tiroid ultrasonu ile bakıldığında tiroid ultrasonuyla bezdeki kist nodül denilen durumlar saptanabildiğini hatırlatan Dr. Salih Işık, teşhis ve tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi: 

“Belli durumlarda biopsi alınması, bazen tiroid sintigrafisi denilen ilaçlı tiroid filmleri çekilmesi gerekebilir. Tedavi alternatifleri ilaçla hormon salınımının baskılanmaya çalışılması, sonuçlara göre radyoaktif iyot tedavisi, bunların kafi gelmeyeceği vakalarda ise cerrahi müdahale ile bezin alınmasıdır. Bu son seçenekte tiroid bezinin tamamı alındığı için hastalar ömür boyu tiroid hormonu ilaçları alacaktır."

Hipertiroidinin belirgin özelliklerinden olan kilo kaybının ise tedavi süreciyle duracağını kaydeden Dr. Işık, “Hipertiroidi de vücut metabolizması normalin üzerinde hızlı çalıştığı için vücutta hipermetabolizmaya bağlı fazla kalori yakımı ortaya çıkacaktır. Bu yüksek metabolizma nedeniyle hızlı kilo kaybı görülecektir. Bunu tedavi ettiğiniz zaman, yani hormonu kontrol altına aldığınızda metabolizma normal çalışmaya başlayacaktır” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.