EKONOMİ - 08 Ekim 2015 Perşembe 19:14

Hisarcıklıoğlu: ‘Başbakan’dan söz aldık’

A
A
A
Hisarcıklıoğlu: ‘Başbakan’dan söz aldık’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Marmaris'te turizm çalışanlarına müjdeler verdi. Hisarcıklıoğlu, turizm sektöründe çalışan işçilerin kış döneminde işten çıkartılmaması ve sigorta primlerinin ödenmesi için çalışmalar yapıldığını belirterek, "Turizmi 12 aya yayabilmek için Sayın Başbakan'dan almış olduğumuz bir sözümüz var" dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapılacak TOBB Yönetim Kurulu toplantısı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Girişimcilik ve Kariyer Sempozyumu ile 2015-2016 akademik yılı açılışına katılmak üzere Muğla’ya geldi. Marmaris Ticaret Odası'nı (MTO) ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, Oda Başkanı Mehmet Baysal ve Meclis Başkanı Ali Kansu'dan ilçede yürütülen projeler hakkında bilgi aldı. MTO Meclis toplantı odasında üyelere seslenen Hisarcıklıoğlu, MTO'nun verdiği hizmet kalitesi standardının tüm dünyada ele alınan 5 yıldızlı kapsamda olduğunu söyledi. Marmaris'in bugün Berlin, Paris, Londra odalarının üyelerinin verdiği standart ve kalitede hizmet verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bununla gurur duyulması gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Marmaris en zengin ilçeler arasında 22. sırada yer alıyor. Allah'a şükretmeniz lazım. Allah bu memlekete her türlü zenginliği vermiş. Bütün Türkiye'yi gezen birisi olarak sesleniyorum. İki gün önce Bingöl'de idim. Bingöl ile Marmaris'i mukayese ettiğiniz zaman Allah insanlara beş vakit namazı farz kılmışsa, Marmarisliler beş vakit namazla kurtaramaz. Sizin beş vakit de ilave şükür namazı kılmanız lazım. Marmaris'te müthiş bir zenginlik var." 

İlçenin nüfusunun son beş yılda yüzde 18 artış gösterdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ileride sıkıntı oluşturmaması için bunun planlamasını iyi yapmak gerektiğini anlattı.

“TURİZMİ 12 AYA YAYMAK LAZIM”
Hisarcıklıoğlu, turizmdeki ana amacın bu sektörü 12 aya yaymak olduğunu ifade ederek, "Turizmi 12 aya yayabilmek için Sayın Başbakan'dan almış olduğumuz bir söz var. İnşallah turizm sektöründe çalıştırdığımız işçilerin kış döneminde işten çıkartılmaması ve sigorta primlerinin ödenmesi sağlanacak. Maalesef sezon bittiğinde müşteri olmadığı için işçilerimizi çıkartmak zorunda kalıyoruz. Çünkü çalıştıranın üzerindeki vergi yükü çok yüksek. Yaklaşık yüzde 50'ler civarında. 1 Kasım seçimlerinin ardından bu konuda adımlar atılacak” diye konuştu.

“KAREKODLU ÇEK KULLANIN”
İç piyasadaki daralmaya bağlı olarak karşılıksız çeklerin oranlarının arttığına da işaret eden Hisarcıklıoğlu, ticaret yapanlara "Karekodlu" çek kullanmaları önerisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye genelinde iç piyasadaki daralmaya bağlı olarak karşılıksız çeklerin çıkma oranındaki yükseklikten şikayet ediliyor. Benim sizlere tavsiyem karekodlu çek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Bankalar Birliği ve Başbakan Yardımcımız Babacan'ın teşvikiyle beraber karekodlu çeki devreye soktuk. Bu kapsamda özellikle müşterilerinizden vadeli alışverişlerini yaparken lütfen karekodlu çek isteyin. Karekodlu çek istediğiniz zaman onun tüm geçmişini görebileceksiniz. Bu sefer çekim karşılıksız çıktı. Adamın batık olduğunu bilmiyordum, bu adam borçlarını ödemiyormuş deme şansımız olmayacak. Bu kapsamda sizin de bundan istifade etmeniz lazım. Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla turizme özel destek veriyoruz bu kuruluşumuzla birlikte. Teminat talebinde bulunarak istediğiniz bankadan istediğiniz krediye ulaşabileceksiniz. İlçeler bazında da teşvikler de var. Özel sektör olarak sorunlarımız var ancak seçim ortamında bu sorunları gidermek pek mümkün olmuyor. Seçimler bittikten sonra inşallah Türkiye'nin gündeminde ekonomi olacak. Önümüzdeki 4 yılda Türkiye'nin özellikle özel sektörün büyümesi, Türkiye'nin zenginleşmesi noktasında yapılması gerekenleri de inşallah el birliğiyle sizlerle beraber katkı sağlayacağımıza inanıyorum.”
Hisarcıklıoğlu, daha sonra MTO'nun bahçesindeki yemeğe katıldı. Yemekte Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şürkü Ayyıldız ve oda üyeleri yer aldı. 

VURAL EFECİK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.