DÜNYA - 13 Ağustos 2010 Cuma 12:34

HIV virüsü yayılıyor

A
A
A
HIV virüsü yayılıyor

Uzmanlar, HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) virüsünün Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde hızla yayıldığını belirtirken, Kırgızistan’da AIDS (HIV virüsü nedeniyle bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan hastalık) hastalığına yakalananların sayısının resmi bilgilerden 7 kat daha fazla olduğu açıklandı.

Başkent Bişkek’teki AIDS’e karşı mücadele Merkezi Bölüm Başkanı İnga Babiçeva, İHA’ya yaptığı açıklamada AIDS’e yakalananların sayısının yalnız Bişkek’te 400’e ulaştığını, ancak, hastalığa yakalandıklarının farkında olmayanların sayısının da oldukça yüksek olduğunu belirtti. Babiçeva, “İnsanlar bu hastalığa yakalandığını ancak ameliyat öncesi hastaneye geldiklerinde, hamile olanlar da genelde muayene sonrasında öğreniyor” dedi.

AIDS’e yakalanma riskinin uyuşturucu ve alkol bağımlılığı olan insanlarda daha fazla olduğunu belirten Babiçeva, iç ve dış göçlerin de hastalığın yayılmasında etkili olduğunu bildirdi. Babiçeva, “Ülkenin güney bölgesinde bu hastalıkla mücadele edenlerin sayısı çok fazla. Ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı kuzeye göç eden bu kişiler de enfeksiyonun hızla yayılmasına neden oluyor” şeklinde konuştu. AIDS’le mücadele eden “Ranar Derneği”nin Müdürü Dmitriy Samanin, AIDS hastalığına yakalananlara maddi ve manevi destek sağladıklarını belirtti.

Samanin, Ranar Derneği’nin bu hastalığa yakalananlar ve yakalanma riski olanlar için özel yurtlar açtığını ifade etti. Derneğin hastalara özel olarak açılan yurtlarında kalan AIDS hastası Stanislav, 9 yıldır uyuşturucu kullandığını ve yurtta tedavi gördüğünü belirtti. Cinayet nedeniyle hapis yatan ve hapishanede uyuşturucu kullanmaya başlayan Stanislav, serbest bırakıldıktan sonra tanıdıkları aracılığı ile bu derneği bulduğunu belirtti. Dernekten iyi bir destek aldığını söyleyen Stanislav şu an yurtların birinde müdür olarak çalışarak AIDS’e yakalananlara yardım ediyor. Stanislav, “Birkaç gün önce AIDS’e yakalandığını öğrenen 2 kişi ile görüştüm. Birisi durumu daha kolay kabullenmişti. Neler yapmak, nasıl yaşamak gerektiğini sormaya başladı. Ancak diğeri, hastalığa yakalandığını kabul edemiyor. Biz, bu kişiyle daha fazla görüşüp, ona elimizden geldiğince yardım etmeye ve yaşamın bu şekilde de devam edeceğini anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Stanislav, yurtta 9 kişiyle birlikte kaldıklarını ve vakitlerinin çoğunu besledikleri tavuk ve tavşanlarıyla ilgilenerek geçirdiklerini belirtti. Kırgızistan’da 2010 yılının Ocak ayında yapılan açıklamada, AIDS’e yakalananların sayısının 3 bin kişiden fazla olduğu açıklanmıştı. Uzmanlar, AIDS’e neden olan HIV virüsünün Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde yükselişte olduğu uyarısında bulunuyor. Virüsün bu bölgelerde hızla yaygınlaşmasının nedeni olarak sosyal ve politik şartlarda yaşanan değişim gösteriliyor. Yetkililer, HIV virüsünün 90’lı yılların ortasında Ukrayna ve Belarus’ta yayılmaya başladığını ve Orta Asya ve Kafkaslara doğru yayılmayı sürdürdüğünü belirtti. Yapılan bir araştırma, Rusya’da yaşayan 300 sokak çocuğunun yüzde 40’ında HIV virüsüne rastlandığını ortaya çıkardı. Birleşmiş Milletler’e göre, 2001’de Doğu Avrupa’da HIV virüsü taşıyan 900 bin çocuk ve erişkin varken, rakam bugün 1.5 milyona ulaşmış durumda. Geçtiğimiz ay Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Uluslararası AIDS konferansında dünyada toplam 5.2 milyon kişinin HIV tedavisi gördüğü belirtilmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir