DÜNYA - 26 Şubat 2010 Cuma 13:39

Hocalı katliamında ölenler anılıyor

A
A
A
Hocalı katliamında ölenler anılıyor

1992 yılında Ermeniler tarafından yapılan Hocalı katliamında hayatını kaybedenler, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen çeşitli törenlerle anılıyor.

MÜŞFİG NADİR/BAKÜ

Anma törenleri başkent Bakü'de bulunan Hocalı katliamı anıtı önünde başladı. Halkın katılımının büyük olduğu anıt önündeki törene katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, anıta çelenk bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu.

Aliyev, Bakü'de Hocalı soykırımı kurbanlarını anısına dikilen 'Anne feryadı' anıtını ziyaret ederek çelenk bıraktı. Anma törenine Azeri bakanlar, milletvekilleri ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Törene katılanlar anıta çiçek bırakırken, anıtın önüne gelen
Azeri vatandaşlar da, Hocalı kurbanları için dua etti.

Bakü'deki anıt önüne gelerek Hocalı'da şehit olan polis kardeşini anan Mehriban Abıyeva, kardeşi ile gurur duyduğunu belirterek, "Ben bir şehit kardeşiyim. Bugün bizim için çok ağır bir gündür. Hocalı soykırımı dünyada daha önce yaşanmamış bir faciadır. Bu faciayı yaşamak çok zordur. Kardeşim Abilov Mezahir 22 yaşında genç bir polisti. Hocalı saldırıları yapılırken orada bulunan sivil halkın bölgeden çıkarılması için büyük çabalar yapmış, çatışmalarda da kendisi şehit olmuştu. Ben kardeşimle gurur duyuyorum.

Hocalı faciası sadece bizim ailemiz için değil tüm Azerbaycan halkı için büyük bir faciadır" diye konuştu. 25 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı şehrine saldıran Ermeniler, 106 kadın, 63 çocuk ve 70'i yaşlılardan oluşan 613 kişiyi öldürülmüştü. Olaylar sırasında bin 275 kişinin esir alındığı, binden faza kişinin sakat kaldığı, 150 kişinin ise halen kayıp olduğu belirtiliyor. Hocalı katliamının yıldönümü Azerilerin bulunduğu ülkelerde anma törenleri, fotoğraf sergileri ve konferanslarla anılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir