POLİTİKA - 27 Mayıs 2015 Çarşamba 01:57

'Hükümetle ciddi bir celalleşme içindeler'

A
A
A
'Hükümetle ciddi bir celalleşme içindeler'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanın paralel örgütün muhalefetle ittifak yaptığı yönündeki açıklamalarını değerlendirerek, 'O kesin. Yaptıkları açıklamalar ve meydanlardaki takındıkları tavırlar açık ve net. Hükümetle ciddi bir celalleşme içindeler. Bunu açık ve net görüyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV ve Star ortak canlı yayınında Oğuz Haksever'in sorularını cevapladı.

Erdoğan, paralel yapıyla mücadeleye ilişkin değerlendirmede bulunarak, "(KPSS operasyonunun, önceden sızdırılmış olması) Tabii yargıda olan bir süreç ama hassasiyetle devam ediyor. Bütün sınavlarda buna benzer olayların olduğu açık şekilde ortaya çıktı. Olayın kimlerden nasıl hangi süre içinde elde ediliği, dağıtıldığı, çünkü aynı aileden aynı puanı alabiliyorlar. Ben Başbakanlığım döneminde de bir ifade kullanmıştım, 'inlerine gireceğiz' diye, biz şu an inlerine girdik. Bir kısmı kaçıp yurtdışına gidiyor kimisi Avrupa'nın değişik yerleri, Pensilvanya'da vesaire. Nereye kadar kaçacaksınız? Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak bunların takipçiyiz. Ortada bir gerçek var. Bunlar insanımızın, ülkemizin geleceğini çaldılar ve bunu acımasızca yaptılar. Biz bunu tekrar minimize edersek bundan ülkemizin karı var diye düşünüyoruz. Her an herşey olabilir emniyetin, yargının takipleri var. Dolayısıyla çıkacak neticelerde milletimizi daha da ferahlatacaktır. Burada birşeye özen gösteriyoruz yeter ki buralarda hukuktan taviz vermeyin herşeyiniz hukukun üstünlüğü ile sürdürün. Bunlar, 'ellerindeki bütün gücü bunlar hukuksuz yapıldı' demek suretiyle burada hükümeti zan altına sokmaya, Cumhurbaşkanlığı makamını zan altına sokmaya çalışacaklardır bunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, böcek sanığı iki polis hakkındaki şikayetini geri çekmesiyle ilgili olarak, "Bu konuyla ilgili avukatlarım değerlendirmeyi yaptılar. Sizler bu konuyu böyle uygun görüyorsanız çekin dedim. Şu anda benim gitmem gerekiyorsa ayrı bir konuda avukatlarım zaten o işi görüyorlar" dedi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN PARALEL ÖRGÜTÜN MUHALEFETLE İTTİFAK YAPTIĞI YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALARI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun paralel örgütün muhalefetle ittifak yaptığı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Erdoğan, "O kesin. Yaptıkları açıklamalar bunların önde gelen isimlerinin yaptıkları açıklamalar ve meydanlardaki takındıkları tavırlar bunların hepsi açık ve net. Şu anda, hükümetle ciddi bir celalleşme içindeler. Bunu açık ve net görüyoruz. Onlar bunu yaptıkça eyvallah edecek halimiz yok. Şu anda bölücü örgütle münasebetleri var, Ermeni lobisiyle münasebetleri var. Bunlar açık olarak bilgi olarak bizde var, belgeye dönüşenleri de var. Bunu açık ve net yapıyorlar. Diyarbakır Belediyesi ile ilgili alakalı olan konu olay ayyuka çıkmıştı, herşeyiyle belgelenmiş bir konuydu. Bunlar bu süreçte oyların istikametini belirlemiş durumdalar" diye konuştu.

(Paralel devlet yapılanması) Yargıya olan güven konusunda yapılması gerekenlere değinen Erdoğan, "Bu süreç farklı bir süreç. Bunlar yargıyı felç etmişler. Burada hükümetimiz döneminde muhakkak ki bizim de az çok bazı eksikliklerimiz olmuş olabilir. Bunlar hukuk tanımaz bir sürecin başlatılmasına neden oldular. Bu süreç içerisinde bu gelişmeler gerçekten hukukta yeni adımların atılmasının gereğini de ortaya koyuyordu. Bu yasaların yenilenmesi, yeni bir anayasa deyişimizin altında zaten bu yatıyor. Bunlarda iki önemli müessese var, bir abiler, iki imamlar var. İmamlar önde, abiler yakın markajdadır. Bunlarla beraber sürüyor bu iş. Oradaki daire başkanına değil, abiye veya imama soruyorum diyor. Abi en yakın çerçevede olan. Hele hele bir de oradaki teşkilatlanmayı istedikleri gibi yaptıysalar. Bunlar şimdi tabi dağıtıldı, buna doğru gidildi. Onun için hukukta taşlar yerli yerine oturuyor diyebiliriz" şeklinde konuştu.

BALYOZ DAVASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balyoz Davası'na ilişkin olarak, "Bu gönül meselesi değil. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şartları bellidir. YAŞ'a giderken ondan önceki aylarda bütün puanlama yapılır. Bu balyoz davası bunlarla ilgili de zaten yargı kararını vermiştir. Atılması gereken adımlar da atılmıştır. YAŞ'ta herhangi bir değişiklik olacağını zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

TSK'DAKİ PARALEL YAPILANMA

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki paralel devlet yapılanmasıyla ilgili rakamların verildiği yönündeki iddiaları değerlendirerek, "Sayıların verilmesini doğru bulmuyorum. TSK'da yoktur tezinin doğru olduğuna da inanmıyorum. Çünkü bunların sızmadığı yer yok. Kendilerini kamufule etmelerini iyi biliyorlar. Bu rakamları verenler neye dayanarak veriyor onu bilemiyorum. Yok ifadesini doğru bulmuyorum. Bu ne kadardır, nerededir bu ayrı bir konu" diye konuştu.

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISINDA ELE ALINAN 'PARALEL YAPI İLE MÜCADELE' KONUSU

Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınan 'paralel yapı ile mücadele' konusunu değerlendiren Erdoğan, "Bu konu girdi. Oradaki ifadedeki şu hassasiyet önemli, milli güvenliğimiz, oradaki ifade legal görünümlü illegal örgütler. Bu ifade çerçevesinde zaman içerisinde bu tür şeyler yakalandığı zaman Milli Güvenlik Siyaset Belgesi bu iş için önemli bir kayıt. Buradan hareketle karar mercileri kararlarını vereceklerdir. Bu belge sıradan belge değil. Milli Güvenlik Kurulu teklifini yapıyor hükümet de Bakanlar Kurulu kararını çıkarıyor Teblgi edilmesi gereken her yere tebliğini yapıyor" ifadelerini kullandı.

DİNLEMELER

Erdoğan, paralel örgütün devletin belli kurumlarını dinlemesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesi, Silahlı Kuvvetleri, Bakanlıklar var. Bunları şantaj olarak daha sonra kullandılar. Bunlar tamamen ajanlık, casusluktur. Bakanlıklarla yapılan görüşmeler. Bunları dinlediler. N edenli hallolduğunu kesin bilemem. Şimdilik güvende gidiyor" dedi.

MURSİ İÇİN VERİLEN İDAM KARARI

Mısır'ın darbeyle uzaklaştırılmış Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için verilen idam kararını değerlendiren Erdoğan, "Bu konuda benim yakın çalışma arkadaşlarım da girişlerde bulunuyor. Oldu, olacak. Meydanlarda bunu haykırırken onlar duysun diye haykırıyoruz. Burada demokrasi diyorsak, demokrasiye de inanıyorsak o zaman demokrasi diyenlerin Mısır'da yapılanlara karşı tavır koyması lazım. Koymuyorlarsa ben onların demokratlıklarından şüphe ederim. Öznesi belli olmayan ifadeler kullanıyorlar. Öznesi belli olmayan ifade kullandıklarında bu nereye gider belli mi? Bu kendi sinir uçlarına basıldığı zaman öyle bakmıyorlar. Mursi meselesinde yüzlerce insan orada idama mahkum oldu, 4 bin kişi ama ses yok. Bence, batı dünyası bir defa bu olayda sınıfta kalmıştır. Mısır'daki darbe girişimini bırakın ondan sonraki süreçteki yaklaşımları farklıdır" diye konuştu.

IŞİD'LE MÜCADELE

"DEAŞ, El-Kaide dahil tüm terör örgütlerine karşı PKK vesaire hepsine karşı güvenlik güçlerimiz müteyakkızdır" diyen Erdoğan, "Üst şekilde tedbirini almıştır. Bu konuda asla taviz vermemiz mümkün değil. Atılacak adım neyse bunu atarız. Şu anda gerek Irak, gerek Suriye'deki olaylarda her ikisinde de rejim kaynaklı oluyor. Rejim işi sağlam tutmuyor. Orada başka oyunlar oynanıyor, orada da da bir üst akıl var. Onun için Türkiye burada kendi kararını kendisi vermek suretiyle müteyakkızdır. Yaklaşık 14 bin civarında Türkiye'den Suriye'ye geçmek isteyenlere giriş yasağı vardır" ifadelerine yer verdi.

ABD İLE EĞİT-DONAT KONUSUNDA MUTABAKAT

Amerika Birleşik Devletleri ile Eğit-Donat konusundaki mutabakata değinen Erdoğan, "Şu anda Amerika'da henüz Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında orada bir sıkıntı var. Bir bölümünün düşünceleri bizimle dört dörtlük uyuşuyor, bir bölümünün kısmen uyuşuyor. Şu anda biz, Obama yönetimiyle ancak eğit-donatta görüşelebildik ama uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge olayında anlaşamadık. Halbuki bunların olması lazım. Bu konuda Suudi Arabistan'la, Körfez ülkelerinden Katar onlarla mutabıkız. Bu tür adımın atılması çok önem arzediyor. Rusya'nın yaklaşımı, İran'ın yaklaşımı farklı. Öyle veya böyle Rusya'nın İran'ın buraya sınırı yok. Buraya bizim sınırımız var. Bütün bunlar açık net ortayken Türkiye tabii kendi göbeğini kendisi kesecek. Oralarda da biz NATO'da beraberiz, beraber olmamız hasebiyle de Amerika'nın bizimle müşterek hareket etmesi NATO'dan gelen bir görevdir. İş o safhalara gelirse, atılması gereken adım neyse beraber atılacak diye düşünüyorum" dedi.

KIBRIS'LA MÜZAKERELER

Kıbrıs'ta yeniden başlayan barış görüşmelerinde KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'ten karşılıklı açılımlar gelmesine ilişkin, "Mustafa beyin ziyaretinde bunları konuştuk. Konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreterinin de sürece bakışı olumluydu, bugün de o çerçeveye olumlu bakıyorlar. Temenni ederiz ki bu çözüme giden bir yol olsun. Bu görüşmelerde olumlu bir netice çıkarsa Kıbrıs sorun olmaktan çıkmış olur. Şunu açık net söylemek zorundayım, biz hiçbir zaman garantör ülke olmaktan doğan haklarımızı bırakamayız" diye konuştu.

İngiltere, Yunanistan ve Türkiye'nin garantör olma hakkının olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bir defa o adil bir yaklaşım değil. Bunu kabul etmek doğru değil. AB kendi üzerine düşen görevi yerine getirmedi ki. Onun adaletine nasıl güveneceğiz. 3 ülkenin garantör olma hakkı var, İngiltere, Yunanistan Türkiye. AB'nin böyle bir hakkı yok. Biz İsviçre'de yaptığımız toplantılardan sonra çıkan neticeye bile AB gerekli desteği veremedi. Güney Kıbrıs'ı AB'ye alırken burada ne yapacaksınız dediğimizde, hayır dediği halde Güney Kıbrıs'ı aldılar Annan Planı'na aldılar ama Kuzey Kıbrıs'ı almadılar. Burada herşeyi sağlama bağlamak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL'DAKİ FETİH TÖRENLERİ

Erdoğan, İstanbul'da yapılacak olan fetih törenlerine ilişkin, "Ülkelerin bazı önemli günleri vardır ki bunlar o ülkelerde birliği, dayanışmayı adeta tahrik eder. Bunlar, tarihten gelen heyecanlardır. Bizde de 18 Mart Çanakkale kutlamaları her zaman yapılır ama bu yıl 100. yıldönümüydü farklı yapıldı. Son yaptığımız yatırımlarla çok farklı zenginlikleri kazanan, ekonomik noktada da uluslararası finans merkez iolam yönünde atılan adımlar var. Fetih'le ilgili yeni başlatacağımız süreç farklı olsun dedik. Bu sene 562. yıldönümü oluğu için 562 kişiden oluşan ordu mehteri orada gösteriler yapacak. Muhteşem birşey olacak. Yeri de önemli seçtik, Yenikapı. Bununla yalnız kalmıyoruz, ciddi bir protokol var. Saat olarak 17.30'u belirledik. Ben inanıyorum ki halk daha erkenden gelecektir. Bununla da kalmıyoruz ve hava kuvvetlerimizin Türk yıldızları o gün orada gösteri yapacaklar. O da ayrı bir heyecan katacak. Çünkü bugüne kadar defahatle seyrettiğim Türk yıldızlarımız bizlerde havacılığın nereye geldiğini göstermesi bakımından çok çok önemli.Çanakkale'de bu sene gelen misafirler izleyince hepsi tek tek 'muhteşemdi' diyorlar. Tabii, bir de lazer gösterileri, havai fişek gösterileri hava karardıktan sonra başlayacak ama orada Belediye Başkanımızın İstanbul valimizin Sayın Başbakanımızın da konuşması olacak. Böylece orayı zenginleştirmiş olacağız. Bu yıldan itibaren fetih şenliklerini her yıl farklı ve zengin kılalım istiyoruz. Fetih ile ilgili olan bu şeyin artık devamını, belirli bir geleneğe oturtalım diyoruz. Bu gelecek nesilleri güçlü kılma noktasında, gençliğe şuur verme noktasında önemli" açıklamasında bulundu.

12 yılda Türkiye'yi katlıyarak bir yere getirdiklerini belirten Erdoğan, "Ama artık Türkiye kabına sığmıyor. Dolayısıyla bunun gelişmesi lazım. Kadrolar itibarıyla da çok farklı. Bizim insanı, bilgiyi, parayı iyi yönetmemiz lazım ki başarılı olalım. Bunları yaparsak başarılı olmamamız mümkün değil. Biz, bu adımları attık Beştepe Cumhurbaşkanlığı makamı, Çankaya'da Başbakanlığımızın makamı oldu. Ben Başbakanken sokakta tören yapıyordum ya. (Beştepe) Burada gelen devlet başkanlarımızı karşılama çok daha görkemli oluyor. Gelen insanlar, onlara yapılan ikramlarda, Başbakanlıkta bizim ikram için bir yerimiz yoktu. Şimdi, Çankaya'da artık o imkanlar da devasal denilecek şekilde o da var. Burada da yaptık ki bu da yeterli değil. Külliye de yarı opera diyeceğimiz yer yapıyoruz. Büyük Cami'yi yapıyoruz, Ramazan'ın ortasına yetişecek onun yanına çok amaçlı toplantı salonu yapıyoruz. Biz, her ay dört kez muhtarları davet ediyoruz. Kendilerine yemek veriyor, uğurluyoruz. 6'lı büyük sergi salonu olacak. Dördüncü önemli oradaki projemiz o da Cumhurbaşkanlığı kütüphanesi, hedefimiz 5 milyon cilt ulusal ve uluslararası kitapları alacağız bunların dijital ortamdan takibi yapılacak" diye konuştu.

VATANDAŞLARA SESLENDİ

Yurtiçindeki ve yurtdışındaki vatandaşlara seslenen Erdoğan, "Kendileri için demokratik bir görev olarak mutlaka oylarını kullanmaları lazım. Bunu ülkemizin geleceği için önemsemeleri lazım. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın da hassas olmalarını rica ediyorum, süre doluyor. Bu konuda da çok hassas olmaları lazım çünkü milletin iradesi bizim için çok çok önemli. Milletin iradesinin egemen olduğunu 7 Haziran'da hep birlikte gösterelim, yurtiçi yurtdışında" dedi.

ENİSE YAPAR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Dolu modelden ellerinde yok, kısa menzilli, tutulmayan modeli ucuzlattılar Avrupa ve Türkiye’de satışları ciddi oranda düşen elektrikli otomobil üreticisi Tesla, dolu modelden ellerinde olmayınca, kısa menzilli tutulmayan modeli ucuzlattı. Amerikalı üretici, 1 milyon 791 bin 451 TL’den Türkiye’de ön siparişe açtığı Model Y için 50 bin TL kapora ile sipariş almaya başladı. Son günlerde işten çıkarma haberleri ile gündeme gelen Tesla, Çinli rakipleri karşısında farklı satış stratejileri denemeye başladı. Özellikle Avrupa pazarında ilginç fiyat hamleleri ile çıkışlar yapan marka, Türkiye’de de benzer bir fiyat politikasını devreye aldı. Türkiye’de resmi olarak ilk olarak 4 Nisan 2023 tarihinde satışa başlayan Tesla, online siparişe çıktığı ilk hafta 10 bin adetlik satışla dikkatleri üzerine çekmişti. Teslimatlar gerçekleşene kadar satışları askıya aldığını duyuran markaya olan ilgi, 2023 yılı son çeyrekte ciddi oranda azaldı. 2024 ilk çeyrekte peş peşe rekorlar gelen Türkiye otomobil pazarında sadece 375 adet sipariş alabilen Tesla’dan şimdi ilginç bir fiyat hamlesi geldi. Donanım seviyesi düşürülen ve bu sayede yüzde 10’luk ÖTV dilimine giren Model Y, arkadan itişli versiyonla bugünden itibaren 1 milyon 791 bin 451 TL başlangıç etiketiyle ön siparişe sunuldu. 0’dan 100 km hıza 7.5 saniyede ulaşabilen araç bu fiyatla sadece beyaz renk olarak satın alınabiliyor. Eğer siyah renk tercih edilirse 31 bin 200 TL veya kırmızı renk tercih edilirse 92 bin 400TL ekstra fiyat ödemek gerekiyor. 19 inçlik standart jantlar yerine 20 inçlik spor jantlar tercih edildiğinde ise 64 bin 160 TL fark ortaya çıkıyor. Sadece arka çeki demiri ekletmek isteyince fark 38 bin 760 TL oluyor. Sürüş esnasında navigasyon uygulamasına ve oto pilot gibi özelliklere müsaade eden uygulamaların kısıtlı paketi 110 bin TL, ful versiyonu ise 220 bin TL. Fakat bu donanımlarla aracın vergi dilimi değişiyor ve başlangıç fiyatı 2.5 milyon TL’ye çıkıyor. Ekstra sunulan tüm aksesuar ve donanımları ile satın almak isteyince fiyat etiketi 3 milyon 34 bin 634 TL’ye tırmanıyor.
İstanbul Özel sektörün yurt dışı kredi 394 milyon dolar azaldı Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Şubat ayında 2023 yıl sonuna göre 394 milyon ABD doları azalarak 163,4 milyar ABD doları oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Şubat ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri verisine göre, Şubat sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yıl sonuna göre 394 milyon ABD doları azalarak 163,4 milyar ABD doları oldu. Vadeye göre incelendiğinde, 2023 yıl sonuna göre, uzun vadeli kredi borcunun 782 milyon ABD doları azalarak 153,9 milyar ABD doları; kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 389 milyon ABD doları artarak 9,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlendi. Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 126 milyon ABD doları arttığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1 milyar ABD doları artışla 15,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 152 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise 27 milyon ABD doları azalarak 1,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,4 milyar ABD doları azaldığı, tahvil stokunun ise 18 milyon ABD doları azalarak 10,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2023 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 16 milyon ABD doları azalışla 4,5 milyar ABD doları; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 313 milyon ABD doları azalışla 1,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti. Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Şubat sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 1,3 milyar ABD doları azalarak 106,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 354 milyon ABD doları azalarak 7,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 153,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,5’inin ABD doları, yüzde 35,4’ünün Euro, yüzde 2,2’sinin Türk lirası ve yüzde 3,9’unun ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 9,5 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 45,3’ünün ABD doları, yüzde 28,0’ının Euro, yüzde 21,8’inin Türk lirası ve yüzde 4,9’unun diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü. Sektör dağılımı incelendiğinde, Şubat sonu itibarıyla, 153,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 37,8’ini finansal kuruluşların, yüzde 62,2’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, 9,5 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 73,1’ini finansal kuruluşların, yüzde 26,9’unu ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Şubat sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 49,7 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlendi.
Konya Torunu tarafından vahşice darp edilen kadın öldü Konya’da torunu tarafından kafası duvara vurularak ağır yaralanan 84 yaşındaki anneanne, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Şüpheli olarak gözaltına alınan torunun ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Olay, dün saat 12.30 sıralarında merkez Selçuklu ilçesi Mehmet Akif Mahallesi Ülke Sokak üzerinde bulunan 5 katlı bir apartmanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, apartmanın 1. katında oturan 84 yaşındaki Sahure Dudu Bahçeci’nin yanına 1 ay önce yurt dışında yaşayan torunu Talha Ç. geldi. Anneannesinin yanında kalan Talha Ç. ile anneannesi arasında tartışma yaşandı. Tartışma sırasında Talha Ç., önce evde bulunan teyzesinin dişini kırdı, daha sonra anneannesine yanında bulunan bıçak ile saldırdı ve yaşlı kadının kafasını duvara vurarak yaraladı. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri, ulaştığı adreste şüpheli Talha Ç.’yi etkisiz hale getirerek gözaltına aldı. Olayda torunu tarafından başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Sahure Dudu Bahçeci ile kızı Hasibe E., sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Konya Numune Hastanesine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan Sahure Dudu Bahçeci, sabah saatlerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Polis ekiplerince gözaltına alınan Talha Ç.’nin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Olayla ilgili tahkikat sürüyor.
Balıkesir Balıkesir Halk oyunları ekibi bölge ikincisi oldu Balıkesir Altıeylül 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Halk Oyunları Ekibi Bursa’da yapılan Gençler Bölge yarışmasında Geleneksel Düzenlemeli dalda 8 il arasında 88.86 puanla Bölge 2.si olarak Sivas’ta yapılacak olan Liseler Arası Final yarışmasına katılmaya hak kazandı. Altıeylül 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mustafa Uzanç Halk Oyunları ekibinin başarısı üzerine bir açıklama yaparak emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Bu günlere gelmesinde destek olan idarecilere, okul öğretmenlerine ve asıl olan ekibin Balıkesir’in Milli Mücadele döneminin Kuvayı Milliye ruhunu Alaca Mescit projesiyle günümüze taşıyan değeriyle ortaya çıkardıkları çalışmalarla emek veren halk oyunları hocası Ayhan Ayna ve Aysun Ayna’ya, teşekkür etti. Yine ekibin çalışmalarında sahne düzenlemesiyle İbrahim Çıngı’ ya ve projenin diğer aşamalarında görünmez kahramanlarını da emekleri ve özverilerinden ötürü teşekkür ediyorum. Balıkesir ilimizin kültürel mirasını Türkiye Finallerinde en iyi şekilde temsil edileceğine inancım sonsuzdur. Asıl başarı halk oyunları ekibinde bulunan çocuklarımızın, Aylarca günlerce emek verdiler. hepsini tek tek tebrik ediyorum. Okulumuzda Sosyal ve Kültürel bir çok etkinlikler düzenlenmektedir. Bu faaliyetlerle öğrencilerimiz kültürüne, değerlerine sahip çıkmakta ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında da önemli bilgi birikimine sahip olmaktadırlar. Her şey bu gençlerle anlamlı ve güzel" şeklinde konuştu. Bursa’da yapılan Gençler Bölge yarışmasında dereceye giren Halk Oyunları ekipleri şu şekilde oluştu. 1. İstanbul 90,28 puan 2. Balıkesir 88.86 puan, 3. Bursa 88.14 puan, 4. Kocaeli 87.85 puan, 5. Zonguldak 86.28 puan, 6. Eskişehir 85.71 puan, 7. Edirne 82.85 puan ve 8. Bolu 80 puan aldı.