EĞİTİM - 19 Ekim 2018 Cuma 15:27

İAÜ Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu’nu Yükseltti

A
A
A
İAÜ Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu’nu Yükseltti

İstanbul Aydın Üniversitesi, geçtiğimiz Nisan ayında aldığı “Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu”nu 6 ay içinde yükselterek büyük bir başarıya imza attı. Başarıyı tescilleyen sertifika, üniversitede düzenlenen “İş Dünyası ve Akademik Açıdan Kurumsal Yönetim Uygulamaları” paneli öncesinde bir törenle takdim edildi.

“Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi” yaptıran Türkiye’deki ilk üniversite olan İstanbul Aydın Üniversitesi, bir derecelendirme dönemi bitmeden, 6 ay içinde notunu yükseltmeyi başararak bir ilke daha imza attı. “İş Dünyası ve Akademik Açıdan Kurumsal Yönetim Uygulamaları” başlıklı panel öncesinde, Saha Rating Yönetim kurulu Başkanı Sühan Seçkin tarafından takdim edilen sertifikayı üniversite adına Rektör Prof. Dr. Yadigâr İzmirli ve Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın teslim aldı.
İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde yer alan araştırma merkezlerinden Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik (KURSAM), Enerji Politikaları ve Piyasaları (EPPAM) ve Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezleri (AFAM) ortaklaşa düzenlediği “İş Dünyası ve Akademik Açıdan Kurumsal Yönetim Uygulamaları” panelinde ise, iş, akademi ve bürokrasi dünyasından önemli isimler yer aldı. Etkinlik kapsamında Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Ödülleri de sahiplerini buldu.

“Üniversitemiz bu noktaya, bu başarıya tesadüfen gelmedi”

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin bu noktaya tesadüfen gelmediğinin altını çizen Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Kurumsal derecelendirme ile alakalı olarak İstanbul Aydın Üniversitesi ilk kurum. Bugün burada yapılan çalışma aslında bir kültürün yaygınlaşması, bir kültürün oluşması ile bir kültürün gelişmesi ile alakalı bir çalışma. Dolayısıyla kalite anlayışının kapıdaki güvenlikten yukarıdaki kafeteryasına, lavabolarından ofisine kadar her tarafa yayılması gerektiği bir anlayışın hakim olması gerekiyor” dedi. Bugün öğretim elemanları ve öğrencileri ile bu kültür anlayışını anlatmak ve aktarmak için buradayız. Yarın görev yapacakları kurumlarda bu anlayışı hakim kılmaları için yapılan bir çalışma olduğunu belirten Dr. Mustafa Aydın, “Her ne iş yaparsanız yapınız kuralı olması lazım, ilkesi olması lazım, prensipleri olması lazım. Biz de bu ilkelerle yolumuzda yürüdük” diyerek cümlelerini sonlandırdı. 

“Dünyada kurumsal derecelendirme yaptıran ilk Türk üniversite olarak gururluyuz”

Misyonu ve vizyonu, stratejik hedefleri ile kurumsallaşmayı, kaliteyi ve değişimi kendine hareket noktası olarak benimsediğini söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Yadigar İzmirli, “Üniversitemiz akademik ve sosyal alanlarda modern dünyanın yeni uygulamalarını hayata geçirerek kurumsal yapının nasıl yönetilmesi gerektiğine ilişkin çalışmalarına ağırlık vermektedir” dedi. 10 Nisan 2018 tarihinde aynı anlayış doğrultusunda bir ilke daha imza attıklarını ve akademik dünyada kurumsal derecelendirme yaptıran ilk Türk üniversitesi olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Cümlelerine devam eden İzmirli, “ Sadece 6 ay içerisinde yani bir derecelendirme dönemi bitmeden üniversitemizde gerçekleştirmiş olduğumuz iyileştirme çalışmalarımız ve hayata geçirilen projelerimiz doğrultusunda kurumsal yönetim derecelendirme notumuzu yükselterek bu alanda önemli bir başarıya daha imza atmış bulunuyoruz” dedi. 

“Önemli ilklere imza atmaya devam edeceğiz”

Kurumsal yönetim uygulamalarını hayata geçirme konusunda ki başarısını göstermek amacıyla Türkiye’de ve dünyada ilk kez ‘Kurumsal Yönlendirme Derecesi’ yaptıran üniversite olduklarını söyleyen Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik UAM Müdürü Öğr. Üyesi Dr. Adil Salepçioğlu, “Daha önce 10 Nisan 2018 de yine bir konferansla kamuoyu ile paylaşmıştık. Bugün ise Kurumsal Yönetim Derecelendirme notumuzu bir derecelendirme dönemi daha bitmeden tekrar arttıran ve yükselterek bu başarısını bir kez daha gösteren üniversite olmayı hedefliyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak iş dünyası ve akademik camiayı bir araya getirdiğimiz bu konferansımızda önemli ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Kurumsal derecelendirme yaptıran ilk üniversiteyiz” diyerek cümlelerini sonlandırdı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.