EĞİTİM - 20 Eylül 2017 Çarşamba 11:11

İAÜ’lü paramedikler yaşama can veriyor

A
A
A
İAÜ’lü paramedikler yaşama can veriyor

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İlk ve Acil Yardım Programı’nda eğitim gören öğrenciler, uygulamalı laboratuvarlarda aldıkları eğitimlerle insanlara can suyu verecek bir eğitim süzgecinden geçiyor.

Yaşamı tehdit eden acil durumlarda, ani olarak hastalanan ya da kazaya uğrayan kişilere, esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen sürede uygulanan hızlı, etkin ve doğru müdahale büyük önem arzediyor. Bu konuda müdahaleyi yapan ilk ve acil yardım teknisyeninin deneyimi hayat kurtarabiliyor. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri, gördükleri uygulamalı eğitimlerle insanlara can suyu verecek bir eğitim süzgecinden geçiyor. İAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Başkanı Öğr. Gör. Mukaddes Avşar, ilk ve acil yardım eğitiminin, bu alanda kazanılacak deneyimin insan hayatı için kritik bir öneme sahip olduğuna vurgu yapıyor.

Hastane öncesi acil bakım konusunda teorik ve uygulamalı eğitim almış, acil sağlık hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan İlk ve Acil Yardım Programı’nda acil bakımı, hastane dışında potansiyel şekilde uygulayan ‘ilk ve acil yardım teknikeri’ (ambulans ve acil bakım teknikeri) yetiştirdiklerini belirten Öğr. Gör. Avşar, Hayat Kurtarma Zinciri’nin bir parçası olarak, sağlıktaki değişimlere ayak uydurabilen, gelişen, değişen, etkin, bilimsel ve çağdaş bir ortamda sorumluluk duygusu yüksek bireyler yetiştirme gayretinde olduklarını ifade ediyor.

Paramediklerin sağlık alanında kritik rol üstleniyor

Öğr. Gör. Mukaddes Avşar, İlk ve Acil Yardım Programı’nın yaralı/hastaya intravenöz girişim yapma, hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları uygulama, oksijen verme, monitörizasyon, endotrakeal entübasyon, kardiyo-pulmoner-resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon yapma, travma stabilizasyonu yaparak hastayı nakle hazır hale getirme, temel yaşam desteği protokollerini uygulama, kırık-çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlama, yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapma, acil doğum eylemine yardımcı olma gibi görevleri yürütecek teknikerlerin sağlık alanında önemli bir rol üstlendiğini söylüyor.

İlk ve acil yardım eğitimi alan öğrencilerin teorik derslerin yanı sıra uygulamalar için ilk ve acil yardım beceri laboratuvarlarında vaka çalışmaları yaptığını kaydeden Öğr. Gör. Avşar, “Öğrencilerimiz, paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri) görev, yetki ve sorumlulukları dahilinde öğrenmeleri gereken tüm cihaz ve ekipmanları içeren İlk ve Acil Yardım Beceri Laboratuvarlarında, teorik derslerde edindikleri bilgileri uygulama imkanı bulmaktadırlar” diyor.

Uygulamalı laboratuvarlarda yaşam desteği eğitimi

Öğr. Gör. Avşar, İlk ve Acil Yardım Beceri Laboratuvarlarının öğrencilere temel yaşam desteği maketleri üzerinde ilk yardım kabiliyeti kazanmalarına imkan tanıdığına vurgu yapıyor: “Öğrenciler İlk ve Acil Yardım Programına ait temel yaşam desteği maketleri (yetişkin – çocuk - bebek), ileri yaşam desteği maketi, EKG cihazı, entübasyon maketleri, intramüsküler, intravenöz girişim maketleri, kadın ve erkek kateterizasyon maketleri, taşıma ekipmanları (ana sedye, kombinasyon sedye, faraş sedye, vakum sedye, omurga tahtası), atel setleri, yardımcı ekipman ve tıbbi sarf malzemeleri ile uygulama yapma imkanı bulmaktadırlar. Öğrencilerimiz aynı zamanda tam donanımlı eğitim ambulansımız ile araçtan ambulansa kazazede taşıma pratikleri yapmaktadırlar.”

Yerinde uygulama tecrübe getiriyor

İstanbul Aydın Üniversite’nin İlk ve Acil Yardım Programı eğitimlerini uygulama ağırlıklı bir eğitim üzerine inşa ettiğini belirten Öğr. Gör. Mukaddes Avşar, “Hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini uygulayacak, hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullar ile taşınmasını sağlayacak, hayat kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahalelerde bulunacak sağlık personeli yetiştirilmesi amacı doğrultusunda gerekli teknolojik ve akademik alt yapıya sahibiz. Uygulama laboratuvarlarının yanı sıra, öğrencilerimize dönem sırasında haftada bir gün özel veya devlet hastanelerinde, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında yerinde uygulama fırsatı sunuyoruz” diyor.

Paramediklerin çalışma alanları

İlk ve Acil Yardım programından mezun olan paramediklerin aydın, yenilikçi ve sorumluluk sahibi bireyler olarak mesleğe adım attıklarını belirten Öğr. Gör. Mukaddes Avşar, İlk ve Acil Yardım teknikerlerinin Sağlık Bakanlığı’na bağlı 112 ambulansları ve özel ambulans şirketlerine bağlı acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli veya sürücü; Komuta Kontrol Merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak çalışabileceği bilgisini paylaşırken; aynı zamanda üniversitelerde, hastanelerin acil servislerinde, kara, hava ve deniz ambulanslarında çalışma olanağına sahip olduklarına vurgu yapıyor: “İlk ve Acil Yardım Bölümünden mezun olduktan sonra en temelde Sağlık Bakanlığı 112’de istihdam elde eden paramedikler için gelecekte üniversite, eğitim ve araştırma hastaneleri acil servislerinde triyaj sorumlusu olmak gibi daha fazla çalışma sahası açılması beklenmektedir.”

Lisansa tamamlama

YGS-2 puan türü ile öğrenci alınan ve eğitim süresi 2 yıl olan İlk ve Acil Yardım Programı’ndan mezun olan öğrenciler, iş hayatında ‘paramedik’ ünvanı ile görev alıyor. Önlisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ön lisans öğrencilerine ücretsiz olarak sunduğu Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kursunun ardından ‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi’, ‘Hemşirelik’ ve ‘Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’ lisans bölümlerine geçiş yapabiliyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da hırsızlık anları kamerada: Biri oyun konsolu, biri çanta diğeri bisiklet çaldı Şişli’de bir mağazaya gelen bir kadın, masada duran çantayı ikinci denemesinde kaşla göz arasında çalarak dükkandan uzaklaştı. Beyoğlu’nda da çocuklar apartmandaki bisikleti hiçbir şey olmamış gibi çalarak yollarına devam etti. Beşiktaş’ta ise ev eşyası satan dükkana müşteri gibi gelen bir kadın, kaşla göz arasında 25 bin liralık oyun konsolunu çaldı. Yaşananlar güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. İstanbul’da geçtiğimiz günlerde birçok farklı noktada hırsızlıklar yaşandı. Yaşanan olaylarda hırsızların rahat tavırları ise izleyenlere adeta ‘pes’ dedirtti. Beşiktaş Ortabahçe Caddesi’nde geçtiğimiz aylarda yaşanan olayda, genç bir kadın elindeki çantalarla müşteri kılığında dükkana geldi. Uzun süre ürünleri inceleyen kadın, bir süre sonra koltuklara oturarak dinlenmeye başladı. O esnada yerde duran oyun konsolunu çalmak için doğru zamanı bekleyen kadın, yavaş hareketlerle oyun konsolunun yanına geldi. Ardından bir süre daha diğer ürünleri inceleyerek 25 bin lira değerindeki oyun konsolunu eline aldı. Soğukkanlılığıyla dikkat çeken genç kadın, hiçbir şey olmamış gibi iş yerinden elini kolunu sallayarak çıktı. Yaşananlar dükkanın güvenlik kamerasına yansıdı. Dakikalarca doğru anı kolladı Şişli Nişantaşı Mahallesi’nde geçtiğimiz ay meydana gelen olayda ise mağazaya gelen bir kadın, dakikalarca kıyafetleri inceledi. Ardından kadın, yavaş hareketlerle gelerek masanın üzerinde duran çantayı çalmak istedi. Birinci hamlesinde cesaret edemeyen kadın, bir süre daha insanları kollayarak mağazayı gezmeye devam etti. Ardından, cesaretini toplayarak gelen kadın, ikinci denemesinde masada duran çantayı alarak ceketinin içine sokarak gözden kayboldu. Yaşananlar mağazanın güvenlik kamerasına yansıdı. Saniyeler içinde bisikleti çaldılar Beyoğlu Kulaksız Caddesi’nde ise geçtiğimiz gün iki çocuk, apartman önüne geldi. Çocuklardan birisi apartmana girerken, diğer çocuk gözlem için dışarıda kaldı. Ardından kapı girişinde bulunan bisikleti çalan çocuklar yavaş hareketlerle gözden kayboldu. O ablar sokağın güvenlik kamerasına anbean yansıdı.
Erzincan Erzincan’da aranması bulunan 8 kişi yakalandı Erzincan’da toplam 12 yıl 2 ay hapis cezası bulunan 8 kişi yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 16 Nisan 2024 - 23 Nisan 2024 tarihleri arasında aranması bulunan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda; Bina içerisinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık suçundan 4 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 şahıs, herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1şahıs, 5607 sayılı kanuna muhalefet suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 şahıs, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanmak suçundan 1 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 şahıs, görevi yaptırmamak için direnme suçundan 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 şahıs, muhafaza görevini kötüye kullanmak suçundan 2 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 şahıs, basit yaralama suçundan 6000 TL adli para cezası bulunan 1şahıs, bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçundan ifadeye yönelik aranması bulunan 1 şahıs olmak üzere toplam 12 yıl 2 ay hapis cezası olan 6 şahıs, 6000 TL adli para cezası olan 1 şahıs, ifadeye yönelik aranması olan 1 şahıs toplam 8 şahıs Emniyet Müdürlüğünde tamamlanan işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.
İstanbul MBA Okulları, Kapadokya Üniversitesi ile akademik iş birliğine imza attı Yenilikçi Eğitim Ekosistemi Modern Müfredat vizyonu ile Kişiselleştirilmiş Başarı Tasarımı anlayışını referans alarak “Daha İyi Bir Dünya için Daha İyi Bir Ben Kimliğine” odaklanan Medicana Eğitim Grubu MBA Okulları, Kapadokya Üniversitesi ile akademik iş birliğine imza attı. Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ile MBA Okulları Projeler Koordinatörü Selin Ural arasında imzalanan akademik ve bilimsel proje protokolü ile MBA Okulları mezun öğrencilerine Kapadokya Üniversitesi tarafından eğitim bursu verilecektir. Protokol çerçevesinde MBA Okullarının kampüs ve üniversite imkanları öğrenciler tarafından ulusal ve uluslararası organizasyonlarda kullanılacak olup, multidisipliner çalışmalarla Kapadokya Üniversitesi akademisyenleri tarafından öğretmen eğitimleri yanı sıra Newgen Kariyer Eğitimi verilecek ve ulusal-uluslararası bilimsel proje hazırlama çalışmalarına rehberlik edilecektir. Sosyal sorumluluk projeleri, meslek ve tercih bilincinin kazandırılması ile ilgili lise kademesi öğrencilerin yer aldığı oturumlar düzenlenecek. Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, imzalanan protokol hakkında “Kapadokya Üniversitesi olarak bu tür iş birlikler bizim için önemli. Bu iş birliği kapsamında eğitimde yenilikçi bir ekosistem oluşturulacak ve Kişiselleştirilmiş Başarı Tasarımları ile öğrencilerin eğitim hayatındaki sınırlar genişletilecek ve daha nitelikli yetiştirilmesi hedefine ulaşılması kolaylaşacaktır” değerlendirmesinde bulundu. MBA Okulları AP ve Projeler Koordinatörü Selin Ural da “Öğrencilerimizin tutku alanlarının derinleşme yolculuklarında kampüslerimiz ve üniversiteler arasındaki iş birliğini önemsiyoruz. Ülkemizin köklü ve başarılı üniversitelerinden biri olan Kapadokya Üniversitesi ile sürdürülebilir iş birliğine imza atarken öğrencilerimizin eğitim ve kariyer hedeflerine ulaşmalarında son derece önemli bir adım attığımızı ve yenilikçi projeler üretmek için heyecan duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi.