RAMAZAN - 02 Haziran 2017 Cuma 15:16

'İftardan sonra en az 10 bardak su için'

A
A
A
'İftardan sonra en az 10 bardak su için'

Diyetisyen Elif Karacanoğlu, iftgardan sonra en az 10 bardak su içilmesi gerektiğini söyledi.

Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Diyetisyen Elif Karacanoğlu, Ramazan’da sağlık açısından alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Karacanoğlu, iftardan sonra en az 10 bardak su içilmesi gerektiğini söyleyerek, “Yaz aylarının verdiği sıcaklıkla birlikle sürekli ter hali vücudunuzun su kaybı yaşamasına neden olabilir. Bu yüzden özellikle iftar ve sonrasında asitli içecekler tercih etmek yerine 10 ile 12 bardak arası su içmeye özen gösterin. Ramazanda tüm gün ve uzun süren aç kalma halinin iftarda son bulmasıyla birlikte birçok kişi birden yemeye yüklenebiliyor. Bu durumun özellikle mideye verebileceği zararı engelleyebilmek için, iftar zamanı öncelikle oruç çorba ile açılmalı ve ana yemek için en az 15-20 dakika beklenilmelidir. İftar en az 2 saat sonrası tatlı tercih edilmelidir. Tatlı olarak ise şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmelidir” dedi.

“İftar sonrası mutlaka yürüyüş yapın”

Oruç açıldıktan sonra tüm gün aç kalan karnın doymasıyla birlikte mide de oluşan şişkinliğin ve yenilen yemeğin hazmedilmesi için iftardan sonra en az bir yarım saat yürünmesinin sağlık açısından faydalı olacağına değinen Karacanoğlu, “Ramazanın yaz aylarında olması ve günlerin bir hayli uzun olmasıyla birlikte aç kalma süresi de bir hayli uzuyor. Kan şekerinizin gün içinde düşmemesi için özellikle tuzdan zengin ağır yağlı veya baharatlı yemekler yerine sahurda lif ve protein ağırlıklı hafif yemekleri tercih edin. Ramazanda tüm gün süren açlık hali özellikle iftarda yemeğe yüklenilmesine yol açabiliyor. Reflü rahatsızlığı olan kişiler için bol sıvı alımına özen gösterilmeli ve sahur sonrası uykuya geçildiğinde baş bölgesi yüksekte yatılmasına dikkat edilmelidir” diye konuştu

“Kronik rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışın”

Karacanoğlu son olarak ise “Migren, hipertansiyon, diyabet, kolestrol, kalp, kanser ve epilepsi gibi kronik rahatsızlığı olan veya rahatsızlığı için sürekli ilaç kullanması gereken kişilerin Ramazan ayında uzun süren bir açlıkla mücadele edebilmeleri ve herhangi bir sorun yaşamaması oldukça önemlidir. Bu rahatsızlıklara sahip kişilerin doktor kontrolünde ve danışarak oruç tutması, sağlıkları açısından alabilecekleri önemlerin en başında gelmektedir” ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Tavlaşoğlu; Pulur Çayı dinlenme alanı olacak 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim çalışmalarını tüm hızıyla devam ettiren Cumhur İttifakı Aziziye Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, hazırladığı projeleri vatandaşlarla paylaşıyor. A’dan Z’ye hemen herkesin ihtiyaçları gözetilerek hazırlanan projeler arasında bilhassa Ilıca Mahallesi’nde bulunan Pulur Çayı’nın ıslahı da dikkatlerden kaçmıyor. Tavlaşoğlu, göreve geldiklerinde Ilıca’nın tam ortasından geçen Pulur Çayı’nın sel ve taşkın risklerine karşı ıslahının yapılacağını, buranın halkın dinlenme ve mesire alanı olacağını söyledi. Yapılacak çevre düzenlemesi sayesinde vatandaşların buralardan istifadesinin sağlanacağını dile getiren Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, “Büyükşehir Belediyesinin de destekleri ile Pulur çayının etrafında halkın oturup dinleneceği kamelyalar ve çocuk oyun alanları kuracağız. Yıllarca Ilıca’da piknik yapmak için mesire alanlarını kullanan vatandaşlarımız, Pulur çayının çevresine yapacağımız çağdaş makyajla, görsel güzelliğe sahip bir alanda dinlenme imkanı bulabilecekler. Emsalleri batı illerinde var olan dere ıslahlarının daha da güzelini Ilıca’ya kazandırmak istiyoruz. Nasip olur 31 Mart tarihinde halkımız bize yetki verirse en kısa sürede bu projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu. “Ilıca yeni çarşı yolu ana artere bağlanacak” Cumhur ittifakı Aziziye Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, Ilıca gezilerinde sürekli olarak gelen talepler arasında Yeni Çarşı yolunun ana artere bağlanma talepleri geldiğini de hatırlattı. Daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından alt yapısı hazırlanan Yeni Çarşı yolunun seçimlerin ardından ana artere bağlanacağını söyleyen Tavlaşoğlu, “Ilıca Bahçelievlerde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla birlikte Yeni Çarşıda oluşan yoğunluk yolun ana artere bağlanmasını zaruri hale getirecek. Böylelikle Yeni Çarşı esnafının ticari aksı da istenilen düzeye ulaşmış olacak. Bu yol üzerinden toplu ulaşım araçlarının geçmesi ile de çarşı ekonomik canlılığını kazanmış olacaktır.” dedi.