POLİTİKA - 31 Ocak 2015 Cumartesi 21:28

'İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır'

A
A
A
'İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır'

İş dünyası temsilcilerine hitap eden Başbakan Davutoğlu İzmir’in Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, “Ufuk burasıdır, ibre burasıdır. Modernleşme ve çağdaşlaşma süreci burasıdır. İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin İzmir ve Manisa olağan kongrelerinin ardından İzmir Valiliği tarafından düzenlenen Sivil Toplum Buluşması ve Ege İhracatçı Birlikleri Ödül Töreni’ne katıldı. Kaya Termal Otel’de İzmir Valiliği’nin onuruna verdiği yemeğe iş dünyası, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı. İzmir ile sivil toplumun birbirine çok yakıştığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, İzmir’in Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, “İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır” dedi.

“UFUK BURASIDIR, İBRE BURASIDIR”

İzmir iş dünyasına seslenen Davutoğlu, İzmir’e dışişleri bakanlığı döneminde temsilcilik açtığını belirterek şöyle konuştu:

“Dışişleri Bakanı olarak İzmir’e geldiğimde İzmir’i ‘ufuk şehri’ olarak tanımlamıştım. Şimdi Başbakan olarak bu sefer ülkenin geleceği İzmir’imizde istikbalin kalesi yapacak olan perspektifleri paylaşmak istiyorum. Dışişleri bakanıyken dışişleri temsilciliği açtım. Şimdi başbakan olarak İzmir’e en kısa sürede başbakanlık ofisi açmaya karar verdiğimizi duyurduk. Ankara dışında İstanbul’da ofisimiz var. Bazı faaliyetleri İstanbul’da gerçekleştirmemiz kente etki yapmıştır. Şimdi İzmir’e daha sık gelme ve ofis açarak şunu da söylemek istiyorum. Türkiye’nin geleceğinde İzmir’imizin çok büyük önemi var. İzmir sadece modern çağlarda değil geçmiş dönemde de Akdeniz havzasında yükselen güçlerin ibret şehri olmuştur. Taa Büyük İskender Bayraklı’dan Kadifekale’ye devleti taşıdığı zaman İzmir’e özel bir önem vermişti. Romalılar Akdeniz’e ‘bizim denizimiz’ dediğinde İzmir yükselişe geçmişti. Heredot tarihini burada yazdı. Bergama’daki kütüphaneler dünya kütüphaneleri haline dönüştü. O dönemlerde İzmir büyük bir yükseliş yaşadı. Daha sonra haçlı seferleri sırasında düşüş yaşadı. Ama aynı dönemde Malazgirt Savaşı’ndan 10 yıl soran hızlı tren yok, uçak yok Çaka Bey İzmir’e geldi. Ve umudumuzu çizdi. Bu vatanı, İzmir’i lokomotif hale getirdi. Ondan sonra vatanın kaderi İzmir’le şekillendi. Biz durdurduğumuzda İzmir durdu, biz yükseldiğimizde İzmir yükseldi. O nedenle İzmir’i bütün iktisat tarihimizin önemli bir şehri olarak görmek lazım. 19 yüzyılda İzmir’de uzak şehirlere giden 20 feribot vardı. Liverpool’a İzmir’den feribot vardı. Aynı şekilde İzmir’de 32 farklı gazete çıkardı. Bizim çağdaşlaşma tarihimiz İzmir tarihi anlaşılmadan yazılamaz. Ufuk burasıdır, ibre burasıdır. Modernleşme ve çağdaşlaşma süreci burasıdır.”

“İZMİR ASYA VE AVRUPA’NIN BULUŞMA YERİDİR”

İzmir’in ekonominin lokomotifi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “İzmir Asya ve Avrupa’nın buluşma yeridir. İzmir’i Asya ve Avrupa’nın en özgür şehri yapma zorunluluğu ile karşı karşıyayız. Her türlü sanat, kültür İzmir’de olmalı. İzmir herkesi içine çeken tarihsel şehri olmadır. İzmir’in sokaklarında dolaştığınızda Kosova’dan, Girit’ten gelenleri Anadolularla kaynaştıran zenginliği görürsünüz. Bugün Kosova Devlet Bakanımız, Bulgaristan’dan gelen vekillerimiz de burada. Demokrasi de İzmir’de bir ufuk şehri olarak İzmir’de büyüdü. Demokrasi olmadan ekonomik kalkınma olmaz. İdeolojik saplantılara girerseniz kalkınmışlığı yitirmiş olursunuz” şeklinde konuştu.

“İLK HEDEFİNİZ DÜNYADIR”

İzmir’in ekonomideki durağanlıktan en çok etkilenen şehir olduğunu kaydeden Davutoğlu şöyle devam etti:

“Maalesef şehir ülkenin yakaladığı ivmeyi yakalamamıştır. Artık başbakanlık ofisi de açılacağı için İzmirli olarak -gerçi her zaman İzmirli olduğumu gittiğim her şehirli olduğumu söylerim- ifade etmek isterim. Akdeniz’de büyük krizler yaşanırken, İzmir’imizi yeni dönemde Akdeniz’i bütünleşik havza haline hazırlatması lazım kendini. Gittiğimiz her şehirle ilgili vizyonumuz var. 12 yıldır sarsılmayan bir iktidarımız var. Eğer bir ülkede vizyon yoksa onlar yerinde sayacaklar. Hem idare etme kabiliyeti olmayıp vizyonu da yoksa düşüşe geçiyorlar. Ukrayna gibi. Şimdi cumhuriyetin 100 yılında yürürken, Nasıl ki Gazi Mustafa Kemal ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir dediği gibi biz de ‘İhracatçılar ilk hedefiniz bütün dünyadır’ diyoruz.”

'YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMLARINDA 5. BÖLGE TEŞVİĞİ UYGULANACAK '

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmir’de yüksek teknoloji içeren yeni yatırımlarda 5. bölge teşviki uygulayacaklarını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri 2014 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni İzmir Sivil Toplum Buluşması’na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ileri teknoloji yatırımlarının Türkiye ekonomisinin en önemli zaaflarından biri olduğunu ifade ederek Türkiye’nin katma değerinin güçlenmesi için orta ve yüksek teknolojilere ağırlık verdiklerini belirtti. Sadece niceliksel olarak artış değil, yüksek teknolojili ihraç ürünlerinin ortaya koyulması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, “Niceliksel olarak artışı da sağlamak lazım. Yüksel teknolojiyi teşvik etmek lazım. Yüksek teknoloji içeren yeni yatırımlarda 5. bölge teşviki uygulayacağız. Yüksek teknoloji içeriyorsa 5. bölge muamelesi uygulayacağız. Yüksek teknolojili yatırımları hem teşvik etmiş olacağız hem de Anadolu’nun her yerine yaymaya çalışacağız. İstanbul ve Marmara etrafında yoğunlaşan teknoloji alanlarını böylece Ege’ye İç Anadolu’nun belli merkezlerine, Karadeniz’e her yere bunu yaymaya çalışacağız. Türkiye’de ekonomik bölgesel dengesizlikleri ortadan kaldırmaya kararlıyız. Bunu en kolay yapacağımız yerlerden biri İzmir” diye konuştu.

“HEDEF ÜRETİM POTANSİYELİNİ ANADOLU’YA YAYMAK”

İzmir’in, yükselen Asya ekonomilerinin Akdeniz’e iniş şehri olmak durumunda olduğunu ifade eden Davutoğlu, söyle konuştu:

“İzmir’imizi kara, deniz demir ve hava yollarını entegre bir stratejide buluşmamamız gerekiyor. Coğrafya her şeydir. Her şeyi inşa etmek için temel zemin coğrafyadır. Ankara-İzmir arasında hem otoban hem de yüksek hızlı tren yapıyoruz, yapacağız. 14,5 saatlik güzergahı 3,5 saate indireceğiz. Bu İzmir’in hinterlandı ile buluşması demek. İstanbul-İzmit Körfez geçişi ile birlikte 2017’ye kadar otoyol tamamlanmış olacak. Bu da İstanbul’un Bursa’nın Kocaeli’nin zengin sanayi havzasının aktarım hattını İzmir’e taşıyacak. 9 saat süren yol 3,5 saate inecek. Temel hedeflerimizden biri, Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşan o sanayiyi ve üretim potansiyelini Anadolu’nun değişik bölgelerine yaymak. Bunun için teşvik paketi çıkardık.”

“HER TÜRLÜ DÜŞÜNCEYE AÇIĞIZ”

Reform paketleri açıklandığına sivil toplumun kanaatlerini açıklaması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, “25 sektörel değişim programı açıkladık. Kasımdan bu yana daha iş dünyamızdan, özel sektörden, sivil toplumdan kanaat belirten dönüş alamadık. Sivil toplum, iş dünyası, üniversiteler, ‘şurada şu değil de şöyle destekleyebiliriz’ desinler. Davette bulunuyorum. Detayları inceleyin ve bize gönderin. Topluma empoze etmek için çıkardığımız bir program değil. Her türlü düşünceye açığız. Bu politika açıklamalarında beklentimiz; İzmir perspektifinden bakın. Hem temsili hem de katılımcı demokrasiyi birlikte geliştirelim. İnancı düşüncesi yaşam biçimi hepsi saygı değerdir ama sakın ola ki psikolojik duvarlar örmeyin” dedi.

“BENİM ARTIK BİR YAKINIM YOK”

Başbakan Davutoğlu, reform paketleri açıklandığından iş dünyasının kanaatlerini açıklaması gerektiğini belirterek şu anısını anlattı:

“Birini telefonla bağlamak istediler. ‘Yakınımızmış’ dediler. Dedim ki söyle o kimse, ‘Benim artık bir yakınım yok. 77 milyon yakınım var. Hepsi aynı yakınlıkta. Kimse yakınım diye arama hakkına sahip değil artık. Başbakanlık görevini alan kişinin öncelikli vazifesi toplumun her kesiminde kim ne düşüncede ne inançta ne etnik kökende olursa olsun kendisini Başbakan’a en yakın halde hissetmeli. Hiç kimse de bu konuda ayrıcalıklı hissetmemeli. Oy vermiş ya da vermemiş olabilir ama görevi aldığımız andan itibaren bütün meselemiz toplumun her kesimine açık olma imkanının sağlanmasıdır.”

“İSTABUL’UN DAHA FAZLA MAL VE İNSAN CAZİBE MERKEZİ OLMASINI ARZU ETMİYORUZ”

İzmir’i, Akdeniz’in önemli lokomotif şehri haline getirmek yükümlülüğü olduğunu kaydeden Davutoğlu, “İzmir büyük bir imkan ve sorumluluktur. Kıyının hemen arkasındaki şehirlerde büyük bir dinamizm ortaya çıkıyor. İzmir onların önüne geçmeli arkasında kalmamalı. Onları yönlendirmeli. Baskı altına alınmamalı. İzmir gelişmezse mal, enerji, ticaret akışı İstanbul’a yönelecek. Açıkçası biz İstanbul’un daha fazla mal ve insan cazibe merkezi olmasını arzu etmiyoruz. İstanbul küresel bir şehir olarak büyüyecek. İstanbul’un yükünü hafifletmenin bir yolu İzmir’i, Mersin’i, İskenderun’u güçlendirmektir” dedi.

“DURMAK YOK İHRACATA DEVAM”

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise 2014 yılının dünyada çok önemli gelişmelerin olduğu bir yıl olduğunu belirterek, “2014 yılı ihracatçılarımızın üstün gayretleri, hükümetimizin destekleri ile yüzde 5 artırdık. Allah bereket versin. Hedeflerimizden biraz uzaklaştık ama 2002’den bu yana ihracatımızı yüzde 13 artırarak dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Biliyoruz 2015 yılı zor bir sene ama eminim ki 2014’ten daha zor olmayacaktır. 2015 yılı inşallah ihracatımız açısından son derece önemli bir yıl olacaktır. 2014 yılında Türkiye olarak büyümemizin yüzde 2,5 doğrudan ihracattandır. Asıl olan en sağlıklı büyüme şekli de budur. Buna milli büyüme de diyebiliriz. 2015 yılı her anlamda iyi olacak. Durmak yok ihracata devam” şeklinden konuştu.

ÖDÜLLERİ DAVUTOĞLU TAKDİM ETTİ

Davutoğlu, konuşmasının ardından en fazla ihracat gerçekleştiren dış ticaret sermaye şirketi birincisi Pargamon Satatus Dış Tic. A.Ş., en fazla ihracat kaydı olan bölge birincisi Petkim Petrokimya Holding A.Ş., en fazla üretim ve ihracatı gerçekleştiren firma İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş., Brıtısh Amerıcan Tobacco Tütün Mamülleri San. ve Tic. A.Ş., CMS Jant ve Makine San. A.Ş., Indesıt Company Beyaz Eşya Paz. A.Ş., Üniteks Tekstil Gıda Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş., KLC Gıda Ürünleri İTH. İHR. ve Tic. A.Ş., Özdoğu İnşaat ve Tic. LTD. ŞTİ. ile Balta Floorcoverdıng Yer Döşeme San. ve Dış Tic. A.Ş. yetkililerine ödüllerini takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Öğrencisini zorbalık yaptığı gerekçesiyle uyaran öğretmene veliden şiddet: O anlar kamerada Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından okulda şiddete uğradı. Şiddet uygulayan veli polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, şahsın öğretmene yumruk attığı anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, okulda görev alan öğretmen Necla Ö. akran zorbalığı yapan bir öğrencisini uyardı. Uyarı üzerine öğrencinin "Bana nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz" diyerek öğretmeni tehdit ettiği öğretmenin ise, "Evladım ben senin öğretmeninim. Bu nasıl bir üslup?" diyerek uyardığı ileri sürüldü. Öğretmen Necla Ö., daha sonra öğrencinin babası Ali Ç.’yi okula çağırdı. Daha önce de okul öğretmenleri ve yöneticileri ile de tartışarak sorun çıkardığı ileri sürülen Ali Ç., okul koridorunda gördüğü öğretmen Nazlı Ö.’yü yumruk atarak yaraladı. Öğretmen aldığı darbe sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılırken iş göremezlik raporu verildiği öğrenildi. Polis ekipleri ise konuya ilişkin çalışma başlatırken veli Ali Ç.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan öğrencinin de benzer nedenlerden dolayı ara dönemde bulunduğu okula nakli yapıldığı ileri sürülürken öğretmenin darp edildiği anlar güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.
Bingöl Bingöl’de asayiş şube müdürlüğü nisan ayı faaliyetlerini açıkladı Bingöl’de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son 1 yıl içerisinde silahlı yaralama, silahlı tehdit, oto kurşunlama, yağma, 6136 sayılı kanuna muhalefet, mala zarar verme, genel güvenliği kasten güvenliği tehlikeye sokma olaylarına karışan ayrıca birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit, kasten yaralama suçlarından 8 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası ile ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçlarından aranan şüpheli şahıs ruhsatsız tabanca ve tabancaya ait 17 (on yedi) adet fişek ile birlikte yakalanarak adli makamlarca tutuklanmıştır. 9 Nisan 2024 günü ilimiz şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi insaf sokak üzerinde meydana gelen silahla yaralama ve ilimiz Yenimahalle gümüş sokak üzerinde meydana gelen kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet olaylarının faili olan şüpheli şahıslar yakalanarak adli tahkikata başlanmıştır. Yine hakkında toplam 22 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kaydı olan 1 şahıs yakalanmış, adli işlemlerinin akabinde tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir” denildi.