EKONOMİ - 13 Temmuz 2018 Cuma 14:55

İmar barışı detayları başvuru ve hesaplama ödeme nasıl yapılır? İmar affı barışı çıktı mı son gün SORGULAMA

A
A
A
İmar barışı detayları başvuru ve hesaplama ödeme nasıl yapılır? İmar affı barışı çıktı mı son gün SORGULAMA

İmar barışı ödeme nasıl yapılır, imar barışı hesaplama nasıl yapılır? E devlet İmar affı barışı sorgulama ekranı haberimizde yer alıyor. Vatandaşlar internet üzerinden imar barışı affı detaylarını merak ediyor.

'İmar Barışı' düzenlemesine başvurular devam ediyor. İmar barışı başvuru ve hesaplama nasıl yapılır? vatandaşlar taradından merakla aranıyor. İşte İmar Barışı detayları ve son gelişmeler...

Antalya’da İmar Barışı başvurusu 70 bini geçti

Antalya il merkezinde başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğünde yapılırken, ilçelerde ise il müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından yapılıyor. İmar Barışından faydalanmak isteyen vatandaşlar istenen evraklarla başvurularını yapabiliyor. Bu kapsamda şu ana kadar Antalya ilçelerinden 70 bin 739 başvuru yapıldı.

"Devletimiz kollarını açtı"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürü Tevfik Altınay, İmar Barışı başvurularının e-devlet üzerinden yapıldığını ifade etti. Türkiye genelinde 13 milyon yapı sahibinin başvurmasını hedeflediklerini dile getiren Altınay, "Antalya’da ise 1.6’ya isabet edeceği öngörülüyor. Başvuru süresi 31 Ekim’de, ücret ödemesi ise 31 Aralık’ta son erecek. Fiyatlar metrekareye göre değişiyor" diye konuştu.
Vatandaşlara konuyla ilgili bilgilendirmelerin yapıldığını ifade eden Altınay, İmar Barışının vatandaşa fayda sağlayacağının altını çizdi. Altınay, "Devletimiz vatandaşa kollarını açtı. Bu bir af değildir, bu bir barıştır. Vatandaş evlerinde huzurla oturacak. Yapılan bütün çalışmalar, projeler vatandaşlarımızın rahatı ve huzuru içindir" diye konuştu.

 Vatandaşlar süreçten memnun

Sistemde yanlışlık yaptığı için müdürlüğe gelen Hasan Taşdemir, beklemeden sorununun çözüldüğünü ve verilen hizmetten dolayı son derece memnun olduğunu söyledi.

İskan sıkıntısı olduğundan dolayı bilgi almak için müdürlüğe gelen Ferman Başer isimli vatandaş ise, "Burada işleyen sistemden çok memnunum. Allah razı olsun bizimle çok güzel ilgileniliyor. Ne sıra bekledik, ne de başka bir şey. Geldiğimiz gibi içeriye alındık" şeklinde konuştu.

İmar Barışı'nda toplanan bedel 500 milyon liraya yaklaştı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan "imar barışı" düzenlemesi kapsamında 474 milyon lira toplanırken, bugüne kadar bedeli ödenen 97 bin 693 yapı için Yapı Kayıt Belgesi verildi.

Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen "İmar Barışı" düzenlemesine başvurular devam ediyor.  Vatandaşların e-devlet üzerinden 8 Haziran'da başvurularını yapmaya başladığı düzenleme kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi almak için müracaat edenlerin sayısı, 2 milyon 279 bine ulaştı. Başvuru yapan vatandaşların, işlemlerini tamamlamaları için bilgilerini doğru olarak sisteme girip, yapının bulunduğu arsanın değeri ile yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlenen bedeli ödemeleri gerekiyor.

31 EKİM’DE SONA ERECEK

Yapıların özellikleri ve metrekaresine göre gerçekleştirilen başvurularda, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira esas alınarak hesap yapılıyor. İmar Barışı başvuruları, 31 Ekim 2018'de sona ererken, Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise en geç 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek.

"Problemli olan arsalar, evler, iskan raporu almayan, yarım kalmış binaları ilgilendiren bir konu"

Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, imar affı ve konut satışları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Çelik, imar affından herkesin yararlanması gerektiğini söyleyerek, son günün 31 Ekim olduğunu hatırlattı. Çelik, “İmar affı gerçekten çok önemli bir konu. Problemli olan arsalar, evler, iskan raporu almayan, yarım kalmış binaları ilgilendiren bir konu. Bunu bir milat olarak görüyorum. Bunu değerlendirmeleri gerekiyor. İmar affı için son gün 31 ekim. Bu fırsatı vatandaşlarımızın iyi değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Banka faiz oranları arttı, konut satışları durma noktasına geldi

Bu sürenin uzatılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Çelik, konut satışlarındaki durgunluktan da söz ederek şunları söyledi:
“Konut satışlarımız yaklaşık 1 buçuk 2 yıldır istediğimiz düzeyde gitmiyor. Çevremizde yaşanan olaylar, ülkemizin içinde bulunduğu ortam bunda etkili oluyor. Seçim döneminde KDV’de indirim, banka faiz oranlarında indirim yapıldı. O süreçte meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız bundan yararlandı. Biz seçimden umutluyduk ama bu beklediğimiz gibi olmadı. Sektör adeta durma noktasına geldi. Seçimden sonra faiz oranları 0,89’dan, 1,70’lere çıktı. Bu da piyasada durağanlık yaşatıyor.”

İMAR BARIŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

İmar Barışı düzenlemesine kısa sürede büyük ilgi gösteren yapı sahipleri, başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyor.

PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr "adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor.

Söz konusu sayfaya giriş yapan yapı sahipleri, "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.

Düzenlemede son başvuru günü 31 Ekim 2018 olarak belirlenirken, başvuru gerçekleştirildikten sonra ödenmesi gereken bedel de 31 Aralık 2018'e kadar yatırılabilecek.

Başvuruda bulunmak isteyen yapı sahipleri İmar Barışı'nın detaylarına ilişkin merak ettiği tüm bilgilere ise

"imarbarisi.csb.gov.tr" ulaşabilecek.

İSTANBUL'DA 330 BİN BAŞVURU

En çok başvuru yapılan illerin başında ise kaçak yapıların büyük bölümünün bulunduğu İstanbul geldi. Yaklaşık 2 milyon kaçak bina bulunan şehirde şu ana kadar 330 bin başvuru yapıldı. İstanbul'u 172 bin başvuru ile İzmir takip ederken, Konya ise 133 bin başvuruyla vatandaşın İmar Barışı için yoğun ilgi gösterdiği ilk 3 şehir arasında. Bursa ve Kocaeli'de yapılan müraacatlar ise sırasıyla 88 bin ile 87 bin 500'e dayandı. Ankara'da ise İmar Barışı'na ilgi yok.
 
BEDEL NASIL BELİRLENECEK?

Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.

Kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

 ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, vatandaşın ödeyeceği bedelin yapı tipine göre kademelendirildiğini söyledi. Gürgen barış için yapılacak ödemeyi şöyle anlattı:

* Üzerinde çalıştığımız taslağa göre emlak vergi değeri ve bakanlığın belirlediği bedel toplanıp onun yüzde 3'ü alınacak.

* Bir iki katlı yığma bir yapı varsa biz bunun metrekaresini 600 lira kabul ediyoruz. 100 metrekareden bakınca 60 bin lira. Diyelim ki arsa bedeli de 10 bin, toplamda 70 bin etti. Bunun yüzde 3'üne denk gelen 2100 lira ödenerek yapı kayıtlı hale gelecek.

* Vatandaş müracaatı yapacak, konuttaki balon ödeme gibi parasını biriktirip 31 Aralık'a kadar tek seferde ödeyecek. Başvuru yaptığı an ödemek zorunda değil

İMAR BARIŞI HANGİ BİNALARI KAPSIYOR?

İmar Barışı'ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, ilçenin ise Güngören olması bekleniyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapı stoğu var. Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunuyor.

İmar Barışı bu konutların tamamını kapsayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3'ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.

İMARSIZ YAPILARA TAPU VERİLECEK Mİ?

İmar barışı konusuna ilişkin detayları bir açıklama yapan Yıldırım, bunun bir imar affı değil, imar barışı olduğunu belirtti. Yani imarsız, kaçak yapılara normal bir tapu değil bir kayıt belgesi verileceğini açıkladı.

Vatandaşın artık malı ile rezil olmayacağını bildiren Başbakan, "Ne yapacağız? Burada bunları bir yapı kayıt belgesi vereceğiz. Çevre şehircilik bakanlığı bütün bunların tespitini yapacak. Ve bundan sonra da bu yapı kayıt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alırken işine yarayacaksa, veya kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak. Veya tapu verileceği zaman da bu belge aranacak. Böylece vatandaş elindeki malıyla rezil olmuş vaziyette. Malı var ‘benim’ diyemiyor. 30 sene kullandığı evine benim diyemiyor. İmarla ilgili, mülkiyetle ilgili, elektrik, su altyapıyla ilgili sorunu var. Bina yapmış, arsa gözüküyor. Bütün bunları sona erdirecek reform düzeyinde düzenleme." dedi.

Yapının yaklaşık maliyeti nasıl hesaplanacak?

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecek?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli; yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirlenecek.

Tapuda kat mülkiyeti tesisi için ne gerekecek?

a) Yapı Kayıt Belgesi,

b) Mevcut yapının veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen proje,

c) İmar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,

ç) Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran yapı maliki veya malikleri tarafından imzalanmış yönetim plânı,

d) Yapı Kayıt Belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı gerekecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de ’Kardeşler Çetesi’ne operasyon: 13 gözaltı İzmir’in Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösterdikleri tespit edilen ve ’Kardeşler Çetesi’ olarak bilinen suç örgütüne yönelik jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonda, 13 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise ruhsatsız av tüfeği, uyuşturucu madde ve senet ele geçirildi. İzmir İl Jandarma Komutanlığına bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösterdikleri tespit edilen ve ’Kardeşler Çetesi’ olarak bilinen suç örgütüne yönelik çalışma gerçekleştirdi. Uyuşturucu madde imal ve ticareti, suça azmettirme, hırsızlık, 6136 SKM, yağma, mala zarar verme, fuhuşa yer temin etme, suç dellilerini yok etme, gizleme veya değiştirme, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak suçlarını örgütlü olarak işledikleri belirlenen 14 şüpheli tespit edilirken, adreslere yönelik yapılan baskınlarda 13 şüpheli gözaltına alındı. Uyuşturucu, tüfek ve senetler ele geçirildi Jandarma ekipleri tarafından adreslerde yapılan aramalarda ise, farklı tür ve miktarlarda uyuşturucu maddelerin yanı sıra 2 ruhsatsız tabanca, 4 av tüfeği, silahlara ait fişekler ile senet ve alacak defterleri ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere jandarmaya götürülürken firari olan 1 kişiyi yakalama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.