GÜNDEM - 28 Ekim 2011 Cuma 12:54

İngiliz bakandan Türk polisine övgü

A
A
A
İngiliz bakandan Türk polisine övgü

İstanbul Narkotik şubesini ziyaret eden İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Türk polisinin operasyonlarından övgüyle söz etti. May, "Sizin yaptığınız çalışmalarınız sayesinde İngiltere'deki sokaklardaki benim gençlerimin üzerinde olan uyuşturucunun zararı azalıyor" dedi.

ADNAN SULAR
İSTANBUL

İngiltere İçişleri Bankanı Theresa May, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Narkotik Suçlar Mücadele Şube Müdürlüğü'nde İstanbul il Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu ve Narkotik Şube Müdürü Mahir Çakallı tarafından karşılanan May, daha sonra toplantı salonuna geçti. Burada narkotik polislerinden çalışmalar hakkında brifing alan May, Türk polisinin uyuşturucuya yönelik gerçekleştirdiği operasyonlardan övgü ile söz etti.

İngiltere İçişleri Bankanı Theresa May, uyuşturucu ile mücadelenin politikanın üstünde olması gerektiğine dikkat çekerek Türk polisinin yaptığı çalışmaları da takdir ettiğini dile getirdi. Türkiye'de yapılan operasyonlar neticesinde İngiltere'deki gençlerin uyuşturucu temin edemediklerine değinen May, "Ben sizin burada yaptığınız çalışmaları çok takdir ediyorum. Sizin yaptığınız çalışmalarınız sayesinde İngiltere'deki, sokaklardaki benim gençlerimin üzerinde olan uyuşturucunun zararı azalıyor. Bunu biz çok iyi görebiliyoruz. Biz İngiltere olarak özellikle bu konuda elimizden geleni yapmakla çok daha iyi bir işbirliği yapmak için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Narkotik polisine teşekkür eden May, "Ben özellikle bu masanın başındaki polis arkadaşlarıma teşekkür etmek için buradayım. Sizin yaptığınız çalışmalar sayesinde biz İngiltere'de özellikle uyuşturucu konusunda çok gözle görülür bir azalma görüyoruz" dedi.

Bakan May, İngiltere'nin 'Merseyside bölgesindeki ünlü uyuşturucu baronu Michael Showers'ı İstanbul'da yakalandığına dikkat çekti. May, "Michael Showers gibi kişilerin yakalanması bizim kendi uyuşturucu piyasamızda çok etkili oldu. Bu yüzden de hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Bizim için çok önemli bu aramızdaki işbirliği ve bundan sonrada devam etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yer alan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, uluslararası arenada uyuşturucuyla mücadele ediyor. İstanbul'da bulunan 21 ülkenin 28 irtibat görevlilerinin verdiği bilgiler doğrultusunda çok sayıda operasyon da gerçekleştiriliyor. İNP'nin en çok ortak çalışma sonucunda operasyon yaptığı ülkelerin başında İngiltere geliyor. SOCA'yla 2009 yılından bugüne kadar ortaklaşa 8 operasyon gerçekleştirildiği öğrenildi. 43 kişinin yakalandığı operasyonlarda toplam 477 kilo
100 gram eroin, 10 kilo 640 gram kokain ve 10 kilo 400 gram khat ele geçirildi.

İşte 11 Haziran 2009 ile 11 Ekim 2010 tarihleri arasında SOCA ile İNP'nin ortaklaşa düzenlediği operasyonlar:

- 11 Haziran 2009 Esenler'de 3 kişi yakalandı. Tekstil ürünleri arasına gizlenmiş vaziyette 88 kilo 500 gram eroin ele geçirildi.
- 18 Eylül 2009 Atatürk Havalimanı'nda yabancı uyruklu 1 kişi yakalandı. Midesinden 1 kilo 40 gram kokain çıktı.
- 20 Ocak 2010 İngiltere'de 4 İstanbul'da 7 kişi yakalandı. Ekmek fırınında saklanan 169 kilo eroin bulundu.
- 5 Haziran 2010 Esenler'de 4 kişi yakalandı. TIR'da yapılan aramada 166 kilo erin bulundu.
- 21 Temmuz 2010 Fatih'te 6 kişi yakalandı. 22 kilo 500 gram eroin ele geçirildi.
- 3 Ağustos 2010 Atatürk Havalimanı'nda yabancı uyruklu 1 kişi yakalandı. Valizinden 9 kilo 600 gram kokain çıktı.
- 7 Ağustos 2010 Silivri'de 15 kişi yakalandı. TIR'da bulunan valiz içinden 31 kilo 100 gram eroin çıktı.
- 11 Ekim 2010 Atatürk Havalimanı'nda yabancı uyruklu 2 kişi yakalandı. Valiz içinden 10 kilo 400 gram khat denilen uyuşturucu çıktı.
Yetkililer, ortak çalışmalar sonucunda Türkiye üzerinden İngiltere'ye giden eroin miktarında azalma olduğunu belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir