GÜNDEM - 23 Eylül 2016 Cuma 15:44

İngiltere’deki Türkiye karşıtı propaganda engellendi

A
A
A
İngiltere’deki Türkiye karşıtı propaganda engellendi

Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği’nin Avrupa ve tüm dünyadan uluslararası üniversiteler ile eğitimcileri bir araya getirdiği, Avrupa’nın en büyük yükseköğretim organizasyonu olan ve bu yıl İngiltere’nin Liverpool kentinde gerçekleştirilen European Association for International Education Fuarı (EAIE) Türkiye aleyhinde ciddi bir olaya sahne oldu.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsünün ardından örgütle bağlantılı olan bazı akademisyenlerin üniversitelerden ihraç edilmesi, dünyanın 80 ülkesinden 250 üniversitenin ve 6000 civarında akademik personelin katıldığı eğitim fuarında ‘’Türkiye’deki akademik özgürlüğün kısıtlanması’’ olarak yansıtıldı. Fuara katılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve Türk üniversiteleri heyeti, aynı gün bir yazıyla Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği ve EAIE Başkanı Laura Howard’ın yaptığı Türkiye karşıtı konuşmayı düzelttirerek büyük bir yanlışı engelledi. Düzeltme sonucu 6 bin civarındaki katılımcı, üniversite ve ziyaretçiler ile İngiltere başta olmak üzere Avrupa basınının da konuyla ilgili doğru bilgilendirilmesi sağlandı.

"EAIE Başkanı Laura Howard, Türkiye’de akademik özgürlüğün olmadığını ifade etti"
Yaşanan darbe girişiminin ardından şer güçlerinin Türkiye’nin imajına zarar verme konusunda her platformda çaba harcadığını vurgulayan DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği’nin organizasyonu olan ve her yıl Avrupa’nın farklı ülkelerinde yapılan eğitim zirvesi, bu yıl Liverpool’da yapıldı. Dünyanın 80 ülkesinden 250 üniversitenin 6 bine yakın üniversite temsilcisiyle bulunduğu toplantıda biz de DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi olarak 100 akademisyen ve yaklaşık 15 üniversitemizin standıyla ülkemizi temsil ettik. Türkiye’nin etrafındaki şer güçlerinin nasıl çalıştığını maalesef oradaki açılış konuşmasında bir kez daha gördük. EAIE Başkanı olan Laura Howard, Türkiye’de akademik özgürlüğün olmadığını, bu nedenle Türkiye’deki üniversitelerden bu organizasyonda yeterince katılımcı olmadığını ifade etti. Bu bizi çok üzdü ve şaşırttı. Çünkü biz zaten DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi organizasyonumuz ile Türkiye’den yaklaşık 25 üniversitemizin 100 üniversite temsilcisi ile birlikte orada bulunuyorduk” dedi.

"Bu hareketi arkadaşlarımızla birlikte Türkiye’nin lehine çevirmiş olduk”
Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği Başkanı Laura Howard’ın eksik ve yanlış bilgilerle dolu konuşması karşısında hemen harekete geçtiklerinin altını çizen Dr. Aydın, "Bayan Howard daha konuşmasını tamamlamadan biz hemen bir yazı kaleme aldık. Bu yazıda Howard’ın akademik özgürlükle ilgili konuşmasında geçen ifadelerin eksik, yanlış ve kirli bilgiye dayandığını, bunun Türkiye’nin dışarda oluşturulmaya çalışılan olumsuz algısına destekten öteye gidemeyeceğini belirttik. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiği yönündeki yazımızı e-mail olarak bu organizasyona katılan tüm katılımcılara aynı anda gönderdik. İnsanlar orada doğru bilgiyi edinmiş oldular. Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği’nin ve bu organizasyonun başındaki kişiye de yazımızı ileterek kendisinden randevu talep ettik. Bunun üzerine toplanan dernek yönetim kurulu ile bir araya geldik ve ülkemiz için yapılan bu hatanın derhal düzeltilmesi gerektiğini, Türkiye’de akademik özgürlüğe yönelik bir kısıtlamanın asla olmadığını ancak terör örgütü olaylarına bulaşmış, Türkiye’nin birlik ve beraberliğine yönelik darbe girişimine katkı sağlamak için girişimde bulunmuş akademisyenlere dünyanın her yerinde uygulanan yaptırımların uygulandığını söyledik. Bu akademisyenlerin de kısıtlı sayıda olduğunu ve Türkiye’deki akademik özgürlükle ilişkilendirilemeyeceği yönünde kendilerini kapsamlı bir şekilde bilgilendirdik. Bizim bu notamız karşısında bize, yanlış algılandığını ve Türkiye’nin imajına hiçbir şekilde zarar vermek gibi bir niyetlerinin olmadığını hem sözlü hem de yazılı olarak belirtti. Açılış konuşmasında yapmış olduğu hatayı da kapanış konuşmasında telafi etti” ifadelerini kullandı.

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın bu çalışmayı ilgili tüm bakanlık ve kurumlarla paylaştıklarını da belirterek, "Biz bu çalışmalarımızı Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, YÖK ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile paylaştık. Böyle bir platformda, Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği’nin organizasyonunu yapan kişinin bunu dile getirmesi çok manidar ve bu güçlerin nasıl çalıştıklarının çok net bir göstergesidir. Burada bizlere düşen, adeta sınırda 24 saat nöbet tutan bir asker gibi uyanık olmamız gerektiğidir. Türkiye’nin aleyhine yapılmaya çalışılan bu hareketi arkadaşlarımızla birlikte Türkiye’nin lehine çevirmiş olduk” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir