SAĞLIK - 29 Mart 2015 Pazar 11:25

‘İnsanları grip değil, komplikasyonları öldürüyor’

A
A
A
‘İnsanları grip değil, komplikasyonları öldürüyor’

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bedia Mutay Suntur, Sağlık Bakanlığının laboratuarlarca doğrulanmış grip virüsünden 42 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “İnsanları İnfluenza (grip) değil, komplikasyonları öldürüyor” dedi.

Dr. Bedia Mutay Suntur, Adana Tabip Odasında gerçekleştirilen panelde nezle, soğuk algınlığı, grip, kuş gribi, domuz gribi hastalıkların belirtilerinin benzeştiğini ancak yüksek ateşle seyreden vakaların ölümlere yol açabileceğini, bu tarz rahatsızlıkların mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Suntur, “Grip virüsü sürekli mutasyon değiştirerek grip sezonunda karşımıza çıkmaktadır. Bu tarz vakalarda bol bol sıvı tüketilmesi, dinlenilmesi, el hijyeninin sağlanması, hastalığa yakalanmış kişilerle temastan kaçınılması, grip aşısı yapılması önleyici olabilmektedir” diye konuştu. Suntur, Sağlık Bakanlığının laboratuarlarca doğrulanmış grip virüsünden 42 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “İnsanları İnfluenza (grip) değil, komplikasyonları öldürüyor” dedi.

1918 yılında İspanyol Gribinde milyonlarca kişinin ölmesiyle H1N1 virüsüne dikkat çekildiğini hatırlatan Dr. Mutay Suntur, “1957 yılında Asya gribinden yine milyonlarca kişi H2N2 virüsünden, 1968 yılında Hong Hong’da milyonlarca kişi H3N2 virüsünden ölmüştür. 21. Yüzyılın pandemisi 2009 yılında H1N1 (domuz gribi) olarak değişik evreler yaşanmıştır. Türkiye’de 627, dünya genelinde 4 bin 572 ölüm vakası bildirilmişti. Domuz gribine yakalananlarda altta yatan herhangi bir hastalığa rastlanmadığı gibi bu virüsten en çok genç erişkin yaş grubu etkilendi. Salgın olan grip virüsünün çok sayıda alt tipi bulunmaktadır. A tipi; hem insanlara hem de domuz, ördek, fok, at gibi hayvanları enfekte eder. B tipi; yalnızca insanları enfekte eder. Gripin özgül bir kliniği yoktur.

Ateş, üşütme, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, şiddetli halsizlik, miyaleji gibi septomlar başlamadan bir gün öncesinden 10. güne kadar hastalık bulaşıcıdır. İlk 2-3 gün en bulaşıcı gündür. Sağlıklı iken yapılacak grip aşısı hastalığa yakalanmayı önler. Yumurta alerjisi olan, 6 aydan küçük bebekler, gebeliğin ilk üç ayında ve kronik hastalığı olanlar hariç her kes aşı yaptırabilir” şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Bakımevindeki dayak dehşeti kamerada Mersin’de engelli bakım merkezinde kalan otizm engelli gence, bakım evi görevlisi tarafından dakikalarca şiddet uygulandığı anlara ilişkin görüntüler, görenleri dehşete düşürdü. Ocak ayında meydana gelen olay sonrası tutuklu yargılanan bakıcı, 12 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mersin’de yatılı özel bir merkezde otizm engelli gence şiddet uyguladığı gerekçesiyle12 ay hapis cezasına çarptırılan bakıcının 8 dakika boyunca uyguladığı şiddetin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler, izleyenleri dehşete düşürürken, olayla ilgili davanın karar duruşması bugün yapıldı. Mersin 18. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık Ali K, şiddete uğrayan otizmli genç E.K’nin annesi Muazzez Ünal ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, olay nedeniyle pişman olduğunu söyleyen sanık Ali K., "E.K. ve ailesinden özür diliyorum. Böyle bir durumdan dolayı karşınıza çıktığım için pişmanım" dedi. E.K’nin annesi Muazzez Ünal ise sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ederken, müşteki avukatı Mavi Özge Öz de sanığın E.K’yi 8 dakika boyunca darpettiğini, bu nedenle ’eziyet’ suçundan cezalandırılmasını istedi. Hakim, sanık Ali K’ye ’beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı basit yaralama suçu’ndan 8 ay hapis cezası verdi. Suçun, yüzde 94 engelli kişiye karşı işlenmesi nedeniyle ceza 12 aya yükseltildi. Sanığın mevcut halinin devamına da karar verildi. Görüntüler dehşete düşürdü Öte yandan, engelli bakım merkezinde yaşanan şiddet olayı, merkezin güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, bakımevi görevlisinin, yaklaşık 8 dakika boyunca engelli gence şiddet uyguladığı anlar yer aldı.
Aydın İncirliova eğitim atölyesini çok sevdi İncirliova Belediyesi’nin eğitim yatırımları arasında yer alan Kemal Uysal Eğitim Atölyesi faaliyete geçtiği günden itibaren İncirliovalı gençler, çocuklar ve kitapseverlerin ilgi odağı oldu. Eğitim yatırımları ile İncirliova’da fark oluşturmayı amaçlayan, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya’nın öncülüğünde hayata geçirilen Kemal Uysal Eğitim Atölyesi, kısa sürede İncirliovalılar tarafından büyük ilgi gördü. Her yaştan vatandaşa haftanın yedi günü hizmet veren atölyeyi özellikle gençler ve çocuklar çok sevdi. Eğitimden arta kalan boş zamanlarının büyük bir bölümünü eğitim atölyesinde geçiren öğrencilerin yoğun ilgisi Başkan Kaya’yı da memnun etti. Başkan Kaya yoğun talep üzerine atölyenin öğle arası saatlerinde de hizmet vermeye devam etmesi talimatını verdi. Kemal Uysal Eğitim Atölyesi’nin yoğun ilgi görmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Kaya, “Her yaştan vatandaşımızın bilgiye en kolay şekilde ulaşmasını sağlayan, Kemal Uysal Eğitim Atölyemize gençlerimizin ilgisi her geçen gün artıyor. Bu yoğun ilgi bizleri bir yandan memnun ederken bir yandan da ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı bir kez daha gösteriyor. Önümüzdeki dönemde atölyelerimizin sayısını arttırarak, özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin, eğitimlerine katkı sağlayacak nezih ve huzurlu ortamlar oluşturmaya devam edeceğiz. İncirliovamızda okuma alışkanlığını arttırmak ve bilgiye ulaşmanın önündeki engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalışarak aklı hür, vicdanı hür, aydınlık nesiller yetişmesine destek olacağız. Eğitim yatırımlarımızı bu doğrultuda planlamaya devam ederken, tüm çocuklarımızı ve gençlerimizi eğitim atölyemizden faydalanmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.