ASAYİŞ - 23 Eylül 2018 Pazar 09:59

İran’da milli yas ilan edildi

A
A
A
İran’da milli yas ilan edildi

İran’da Ahvaz kentinde düzenlenen 25 kişinin hayatını kaybettiği 60 kişinin de yaralandığı terör saldırısının ardından milli yas ilan edildi.

İran’ın Ahvaz kentinde dün yerel saatle saat 9:00’da Kudüs bulvarında askeri geçit töreni sırasında terör saldırısı düzenlendi. Teröristlerin törenin düzenlendiği alana nasıl girdiği ile ilgili yapılan açıklamalarda farklı iddialar yer alıyor. 

İlk iddialara göre teröristler günler öncesinden silahlarını askeri geçit töreninin düzenlendiği parkta yerleştirip, tören gününde halkın arasında izleyici olarak yer alıp, silahlarını gizledikleri alanlardan çıkararak saldırıyı gerçekleştirdi. Diğer iddialara göre de teröristler, askeri üniformalar ile geçit töreninde bulunan askerler arasında yer alıp, tören başladıktan hemen sonra saldırıyı gerçekleştirdi.
Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin 4 kişi olduğu yayınlanan bilgiler arasında yer alıyor. 4 teröristten 3’ü İran güvenlik güçleri ile silahlı çatışma sırasında öldürüldü ve geri kalan terörist ise ağır yaralı olarak hastaneye sevk edildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. 

25 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi ise yaralandı 

25 kişinin hayatını kaybettiği ve 60 kişinin yaralandığı terör saldırısında, kurbanların arasında bir çocuk ve bir gazeteci de yer alıyordu. Huzistan valiliği tarafından yapılan açıklamada, annesi ile beraber askeri geçit törenini izlemeye gelen 4 yaşındaki bir çocuğun da saldırı da hayatını kaybettiği ve annesinin ise yaralandığı ifade edildi. 

Saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunu askeri güçlerin oluşturduğu belirtilmişti. 

Saldırıyı kim gerçekleştirdi 

İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif yaptığı bir açıklamada saldırıyı gerçekleştiren terör unsurlarının el-Ahvaziye adlı bölücü terör örgütüne bağlı olduğunu, söz konusu örgütün Suudi Arabistan’dan beslendiğini açıklamıştı. Yapılan resmi açıklamaların ardından el-Ahvaziye örgütü yayınladığı bir bildiride, terör saldırısını üstlenerek, saldırıyı büyük bir başarı olarak nitelendirmişti.

Öte yandan Fars haber ajansının yayınladığı bilgilere göre, el-Ahvaziye terör örgütü sözcüsü yaptığı bir açıklamada Ahvaz’da askeri geçit töreni sırasında gerçekleşen terör saldırısının bu örgüt tarafından yapıldığı belirtmişti. Ancak saatler sonra kafaları karıştıran yeni bir gelişme medyalarda geniş yer buldu; bu sefer terör örgütü DEAŞ da saldırıyı üstlendi. DEAŞ, yayın organları tarafından Ahvaz kentinde düzenlenen saldırıyı üstlendiğini duyurdu. Söz konusu terör örgütü tarafından yapılan açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de saldırı esnasında olay yerinde olduğu iddia edilmişti. Ancak DEAŞ sonra bir düzeltme yaparak Ruhani’nin olay yerinde bulunmadığını belirtti. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani saldırının gerçekleştiği sırada Tahran’da düzenlenen askeri geçit töreninde, konuşma yapıyordu. Ayrıca Ruhani’ye, Ahvaz kentinde düzenlenen saldırının bilgisi verildikten sonra, Tahran geçit töreni sona ermeden önce töreni terk ettiği iddiası da bazı haber sitelerinde yer almıştı.

İranlı yetkililer tarafından yapılan önemli açıklamalar 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif saldırı sonrasında sosyal medya hesabından paylaştığı yazıda, "Yabancı bir rejim tarafından işe alınan, eğitim alan ve silahlanan teröristler Ahvaz'a saldırı gerçekleştirdi. Saldırının kurbanları arasında haber mensupları ve çocuklar da yer alıyor. İran, bölgedeki terörizmin destekleyicilerini ve onların ABD'li efendilerini böylesi saldırılar için sorumlu buluyor. İran, İranlıları savunma doğrultusunda seri ve katı yanıt verecektir" ifadelerini kullanarak, terör saldırısına sert tepki gösterdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi ise yaptığı açıklamada, “terör ve şiddetinin destekleyicileri, onlara bağlı olan ve terörü meşru kılmaya çalışan tefsirciler, içi boş yalanlar ile İran karşıtı teröristleri desteklemekteki rollerini gizleyemezler” ifadelerine yer verdi. 

Önemli bir diğer açıklama ise İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney tarafından yapıldı. Ayetullah Hamaney yapmış olduğu yazılı açıklamasında terör kurbanlarının ailelerine başsağlığı dileyerek “Kadınları ve çocukları hedef alan bu taş kalpliler, kesintisiz bir şekilde insan haklarından konuşan ve iddialarda bulunan o yalancı ve riyakara bağlı” ifadelerini kullandı. 

Hamaney açıklamasının devamında “Bunların kinci kalpleri, silahlı güçlerin geçit töreninde tecelli bulan ülkemizin milli iktidarını tahammül edemiyor. Bu cinayetler ABD tarafından bölgemizde yerleştirilen hükumetlerin takip ettiği komploların devamıdır. Söz konusu hükumetler aziz ülkemizde güvensizlik oluşturmayı hedef almış durumda” ifadelerine yer verdi. 

Milli yas ilan edildi 

İran’ın şehit ve gazi adlı kurumu Başkanı Abdulrıza Fereciyan yaptığı bir açıklamada, terör saldırısına değinerek Pazartesi gününü milli yas olarak ilan etti. İranlı yetkili açıklamasının devamında “Ayrıca Pazartesi günü terör saldırısında şehit düşen vatandaşlarımızın cenaze törenleri de düzenlenecek” ifadelerini kullandı.  

Celalettin Erduş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Sokaklarda saldırgan köpek kalmayacak Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak. Düzce Belediyesi, ülke genelinde bir sorun haline gelen başıboş ve saldırgan sokak köpekleri konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmaya imza atıyor. Düzce Belediyesi öncülüğünde, İl Özel İdaresi ve ilçe belediyeleri işbirliğinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yanı sıra hayvanseverlerin de destekleriyle izlenecek bir yol haritası oluşturulurken, il genelinde sorunun çözülmesi hedefleniyor. Yürütülecek süreç, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ilçelerde belirlenecek alanlarda ilkyardım merkezleri oluşturulacak. İl Özel İdaresi tarafından merkezin ihtiyacı olan ekipmanlar alınacak. Ayrıca veteriner hekim ve veteriner teknikerlerinin sayısı artırılacak. Bu merkezlerde başıboş ve saldırgan sokak köpekleri toplanarak kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılacak. Böylece hem saldırganlıkları azaltılacak hem de üremeleri kontrol altına alınmış olacak. “Bu sorunu kökünden çözüyoruz” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, konuyla ilgili olarak “2019 yılında Türkiye’nin en modern hayvan barınağını Düzce’de kurmuş ve faaliyete geçirmiştik. Şimdi de sokaklarda başıboş ve saldırgan köpek bırakmamak için Türkiye’ye örnek olabilecek yeni bir çözüm ürettik. Düzce Belediyesi öncülüğünde, bütün ilçe ve belde belediyeleri, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile hayvanseverlerden oluşan üçlü mekanizma tesis ettik. Bu mekanizma ile sokakta saldırgan köpek kalmayacak. Bu mekanizmanın özü kısırlaştırmayla hayvan sayısındaki artışın kontrol altına alınması, sokak hayvanının saldırganlığının rehabilite edilmesidir. Bu amaçla ilçelerde kısırlaştırma merkezleri kuruyoruz. Düzce Belediyesi’nin hayvan konukevi kısırlaştırma kapasitesini artırıyoruz ve bu sorunu kökünden çözüyoruz. Düzce’mize hayırlı olsun” dedi.