GÜNDEM - 08 Eylül 2016 Perşembe 08:19

İşin ustasından et saklama yöntemleri

A
A
A
İşin ustasından et saklama yöntemleri

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala etlerini saklamak isteyenler için tavsiyelerde bulunan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Manisa Kasaplar İl Temsilcisi Rıdvan Keçeci, kırmızı etin kolay bozulmadığını ve etlerin kesildikten sonra en az bir gün dinlendirildikten sonra buzluğa parçalar halinde konulması gerektiğini söyledi.

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Manisa Kasaplar İl Temsilcisi ve Fenerbahçeliler Kasabı İşletmecisi Rıdvan Keçeci et saklama yöntemlerini anlattı. Kurbanlıkların kesilmesinden sonra etlerin mutlaka soğuk suyla yıkanması gerektiğini söyleyen kasap ustası Keçeci, "Vatandaşlar kurbanlıklarını kasaba kestirdiklerinde onu ilk önce çıplak et olduğundan, soğuk suyla ya da çeşme suyuyla bir yıkamaları gerekiyor. Ondan sonra 1 saat kadar da bütün haliyle dinlenmesi gerekiyor. Eğer kasaba işlettireceklerse, hiç parçalatmamak kaydı ile ikiye böldürmeleri ve o şekilde kasaba götürmeleri daha uygun olur. Eğer parçalattırırlarsa kasapta bu eti işlettirirlerse evlerine götürdüklerinde de kesinlikle dolapta istifleme olayını kullanabilecekleri et miktarına göre ayarlamaları lazım. Yarım kilo mu kullanacak 300 gram mı kullanacak o şekilde istifleyecekler. Eti kullanıp tekrar buz dolabına konulmamalı. Eti deepfreeze sok çıkar olayı kesinlikle eti bozabilir" dedi.

"Sıcak eti naylon poşete sarmayın"
Yeni kesilmiş sıcak etin kesinlikle naylon poşete sarılmaması gerektiğini ve metal tepsilerde 1 gün dolapta dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Keçeci, "Evinde işleyecekler ise, etleri biraz bütün parça halinde dolabın içerisine kesinlikle ve kesinlikle sıcak eti naylon torbaya koymamak şartıyla metal tepsilerde istifleyerek onu dolabın normal bir bölümünde bir gece dinlendirilir. O şekilde ette kesinlikle bir bozulma söz konusu olmaz. Eğer sıcak eti kapalı bir alana koyarlarsa et yeşillenir ve bozulur" diye konuştu. 

Aykut Yeniçağ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Büryan iftarda hem gözü hem de mideyi doyuruyor Ramazan ayında Adanalılar iftarı büryan ile açarken, yanında 10 çeşit salata ile servis edilen büryan hem gözü hem de mideyi doyuruyor. Mübarek Ramazan ayında Adanalılar iftarda Siirt’in tescilli lezzeti büryan kebabı ile iftarını açıyor. Kentin tek büryancısında yoğunluk yaşanırken büryan, mevsim, soğan, ezme, kaşık ve tablacı salatasının yanı sıra kaşarlı mantar, cacık, humus, pişmiş soğan, biber, domates, fındık lahmacun, fındık pide, çiğ köfte gibi ürün ve mezelerle servis ediliyor. Yanında 10 çeşit mezeyle sunulan büryan, iftarda hem gözü hem de mideyi doyuruyor. “İnsanlar orucunu büryan ile açıyor” İhlas Haber Ajansı’na konuşan büryancı Cihangir Korkmaz, “Büryan, kuzunun kendinden yağlı haliyle 3 saat tandırda pişirilerek satışa sunuluyor. Şu anda çok fazla talep var. Lezzetimizi beğenip tadanlar sürekli tekrardan geliyor. Ramazan ayının gelmesiyle de insanlar orucunu büryan ile açıyor. Büryan iftarda hiç şişkinlik yapmıyor. Büryanın içerisinde yağı var ancak yanındaki mezeler de hep yeşillik” dedi. “Çok yoğunuz” Sosyal medya kullanımının büryana talebi arttırdığını vurgulayan Korkmaz, “İnsanlar sosyal medyadan gün içerisinde sürekli paylaşımlarımızı görüyor ve akşam iftar saatinde büryan yemek için geliyorlar. Çok ciddi bir yoğunluk var iftar saatinde. Herkese yetişmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. “Hem göz hem de mide doyuyor” Ailesiyle birlikte büryan yemeye gelen Sinan Atlas, “Ailemizle birlikte bugün orucumuzu büryan ile açtık. Gerçekten çok güzel bir yemek. Masaya oturduğumuzda karnımızdan önce gözümüz doyuyor” diye konuştu.
Denizli Motokuryenin ölüme neden olan firari sürücü her yerde aranıyor Denizli’de siparişi teslim etmeye giderken, hatalı sollama yapan otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden motokuryenin ölümüne neden olan sürücü her yerde aranıyor. Kazanın ardından olay yerinden kaçan ve kısa bir süre sonra yakalanan araç sahibi kadının, kaza anında yolcu konumunda bulunduğu öğrenildi. Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Kınıklı Mahallesi Üniversite Caddesinde meydana gelen kazada; bir dönercide çalışan 25 yaşındaki motokurye Aziz Soysaç, saat 01.00 sıralarında gelen paket siparişini yerine ulaştırmak için 20 ALJ 110 plakalı motosikletiyle yola çıktı. Aziz Soysaç, kullandığı motosikletle seyir halindeyken Müftü Ahmet Hulusi Efendi Külliye Camisi yakınlarında karşı yönden gelen ve hatalı sollama yaptığı ileri sürülen 34 CNM 885 plakalı Opel marka otomobille kafa kafaya çarpıştı. Çarpmanın şiddetiyle savrularak otomobilin ön camını parçalayan Aziz Soysaç, ağır yaralanırken; paramparça olan motosikletinin parçaları ise 50 metrelik bir bölgeye saçıldı. Kazanın ihbar edilmesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Durumu ağır olan Aziz Soysaç, sağlık ekiplerinin yaptığı ilk müdahalenin ardından Pamukkale Üniversite Hastanesi’ne kaldırıldı. Motokurye, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ekmek parası için çalışan motokurye Aziz Soysaç’ın ölümüne neden olan sürücü, kazanın ardından olay yerinde firar etti. Bölgeden yaya olarak uzaklaşan, araçta telefonu ve ruhsatı bulunan Nevin G. ise ekiplerin çevrede yaptığı araştırma sonucu yakalanarak gözaltına alındı. Araç sahibi Nevin G.’nin kaza anında araçta yolcu konumunda bulunduğu ifade edildi. (MB-
Mersin Mersin Valisi Pehlivan: "İlimiz aynı zamanda bir spor kentidir" Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Erdemli Atış Poligonu’nda düzenlenen Ateşli Silahlar Türkiye Şampiyonası ve Para Atıcılık Tüm Dallar Türkiye Şampiyonası ödül törenine katıldı. Vali Pehlivan, içerisinde bulundukları tesisin Türkiye’de bir numara, Avrupa’da da sayılı tesisler arasında yer aldığını belirtti. Tesisin 2013 yılında Akdeniz Oyunları vesilesiyle yapıldığını ve bugüne kadar da birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını ifade eden Pehlivan, "Bundan sonra da hem ulusal, hem de uluslararası çok daha fazla etkinliğe ev sahipliği yapmak istiyoruz" dedi. Mersin’in, Akdeniz Bölgesi’nde gerek ekonomik, gerek sosyal, gerekse sporun yanı sıra birçok alanda yürütülen faaliyetlerle yıldızının giderek daha da parladığını vurgulayan Pehlivan, şöyle konuştu: "Her alanda pek çok girişim ve yatırımın olduğu ilimizde gerçekleştirilen faaliyetlerin sayısı giderek artmaktadır. Bir yanı tarım, bir yanı sanayi, bir yanı lojistik ve ticaret, bir yanı turizm olan ilimiz aynı zamanda bir spor kentidir. Çünkü altyapımız güçlü. Özellikle Akdeniz Oyunları, tesislerimizin yenilenmesine ve yeni tesislerin yapılmasına vesile olmuştur. Cumhurbaşkanımızın ’sporu tabana yayıyoruz’ anlayışı doğrultusunda Gençlik ve Spor Bakanlığımız adımlarını atıyor. 81 vilayette bütün ilçelerde spor tesisleri yapılıyor. Altyapı giderek güçleniyor. İlimiz de bu alandaki yatırımlardan ziyadesiyle faydalanıyor." Şampiyonaya katılan sporcularla gurur duyduğunu dile getiren Pehlivan, "Burada bulunmanız bizler için onur vesilesidir. Sizleri burada ağırlamaktan dolayı memnuniyet ve mutluluk duyuyoruz. Yarışmalara katılan bütün sporcuları, antrenörlerimizi ve dereceye giren sporcularımızı ayrı ayrı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı Gürsel Çolakoğlu’nun da konuşma yaptığı törende, Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, Ateşli Silahlar Türkiye Şampiyonası ve Para Atıcılık Tüm Dallar Türkiye Şampiyonası’nda dereceye giren sporcu ve takımlara ödül ve kupalarını takdim etti. Programın ardından Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde tesislerinin zarar görmesi nedeniyle maçlarını Mersin Şehir Stadyumu’nda oynayan Atakaş Hatayspor’un antrenmanlarını yaptığı tesislerde de incelemede bulundu. Vali Pehlivan’a, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir de eşlik etti.