EĞİTİM - 12 Eylül 2017 Salı 12:31

İstanbul Aydın Çocuk Üniversitesi’nde kış okulu başlıyor

A
A
A
İstanbul Aydın Çocuk Üniversitesi’nde kış okulu başlıyor

Üstün yetenekli ve üstün zekalı çocuklara farklılaştırılmış eğitim sunan İstanbul Aydın Çocuk Üniversitesi, bu yıl 9’uncusunu düzenleyeceği kış okuluna 30 Eylül’de başlıyor. Eğlendirirken öğreten derslerle çocuklara okulu sevdiren İAÜ Çocuk Üniversitesi heyecanla öğrencilerini bekliyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Eğitim Fakültesi projelerinden birisi olan İAÜ Çocuk Üniversitesi, zenginleştirilmiş eğitimlerine devam ediyor. Üstün yetenekli ve üstün zekalı çocuklara farklılaştırılmış eğitim sunan İstanbul Aydın Çocuk Üniversitesi, bu yıl 9’uncusunu düzenleyeceği kış okuluna 30 Eylül’de başlıyor. İAÜ Çocuk Üniversitesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen İAÜ Çocuk Üniversitesi’nde yaz okulu, kış okulu ve çeşitli atölyelerle birlikte toplam 17 eğitim programı ile sunuluyor. Üstün yetenekli ve üstün zekalı çocukların zenginleştirilmiş bir eğitimle başarıya ulaşabileceğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Sayı, “Özellikle tanı almış ve yeteneği fark edilen çocukların zamanla körelme olasılığı çok yüksek oluyor. Ya da potansiyelini yeteri kadar kullanmayan çocuklar bir süre sonra başarısızlığa sürükleniyor. O nedenle bu çocuklarımızın zenginleştirilmiş klasik eğitimin dışında bir eğitim alması şart oluyor” diyerek aileleri zenginleştirilmiş eğitim konusunda uyarıyor. Dünyanın her bir yerinde üstün yetenekli çocukların sayısının arttığını ifade eden Sayı, “Önemli olan o tanıyı almak değil. Asıl süreç o tanıyı aldıktan sonra başlıyor. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Çocukların üzerine çok fazla yük yükleyerek büyük beklentiler içinde olmak yerine ailelerde çocuklarımızı nasıl doğru eğitime sevk edebiliriz kaygısı oluşması gerekir” diyor.

‘Çocukların eğitimi kadar ailelerin de eğitimi önemli’

Bugüne kadar pek çok üstün çocukla çalıştıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı, “Ülkemizde potansiyeli yüksek öğrencilerin varlığı beni oldukça mutlu ediyor. Onları eğitmek ve geleceğe hazırlamak bizlere büyük keyif veriyor. Onların başarılarıyla bizler de gurur duyuyoruz. Ancak bizlerin bu noktada atladığı bir şey var ki o da çocukların eğitimi kadar ailelerin de eğitiminin önemi. Bizler kış okulumuzda sadece çocuklarımıza ders öğretmiyoruz onun dışında velilerimize de çeşitli seminerler vererek onların da doğru bir bilinçle çocukların geleceğine yön vermesi için elimizden gelen destekleri sağlıyoruz” diyerek veli eğitimine de dikkat çekiyor.

“Çocuklardaki cevheri keşfetmek çok zor değil, ben yıllardır onlarla çalıştığım ve bir arada olduğum için birkaç cümlesinden bile fark edebiliyorum” diyen Yrd. Doç. Dr. Sayı, şöyle devam ediyor: “Önemli olan onların neye yeteneği var ve gelecekte nerede olursa başarılı olur? Asıl sorunumuz ve derdimiz bu bizim. Bu nedenle de çocuklarını doğru bir şekilde geleceğe yönlendirmek isteyen tüm velilerimizi İAÜ Çocuk Üniversitesi’ne bekliyoruz.”
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.