GÜNDEM - 02 Eylül 2014 Salı 15:47

İstanbul internette de İstanbul

A
A
A
İstanbul internette de İstanbul

Türkiye’de ilk defa bir şehir ismini taşıyan '.istanbul' ve '.ist' alan adları internette kullanılabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), küresel olarak internete yönelik tüm politikaları belirleyen ve uygulayan ICANN’le “.ist “ve “.istanbul” uzantıları ile ilgili anlaşma imzaladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Binası’nda imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkiye’de ilk defa bir şehir ismini taşıyan “.istanbul” ve “.ist” alan adları kullanılabilecek. Bu işle alakalı tüm çalışmaları yürütme hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacak.

ICANN CEO’su Fadi Chehade ile ortak anlaşmaya imza atan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, imza töreninde yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmeleri, bilgi ve bilişim çağının getirdiği imkanları en iyi şekilde kullanmaya büyük çaba sarfettiklerini belirtti. Topbaş, “Biz, bütün teknolojik gelişmeleri, hele bilgi çağının, bilişim çağının getirdiği imkanları en iyi şekilde kullanmak için büyük bir çaba sarfettik. ‘e-belediyecilik’ konusunda, birçok alanda dünyada interneti en iyi kullanan yerel yönetimlerden biri olduğumuzu çok iddialı olarak söylemekteyiz.

Bunu her alana aktardık ve istedik ki; artık İstanbul’un marka değerine de, kendi değerine de sahip olsun ve özellikle ‘.istanbul’ ve ‘.ist’ olarak müracaatımızın temelinde de böyle bir fırsatı kaçırmamak adına çok yakın takip ettik” diye konuştu.

“Ben mesai arkadaşlarıma bu konuda hazırlık yapmalarını, bu konuyu kaçırmamalarını söyledim” diyen Başkan Topbaş, “Türkiye’de böylelikle ilk müracaat eden tek İstanbul ve dünyada birkaç şehir var. Farkında olmayan birçok kent kaldı. Biz bunu İstanbul’un bilinirliği, tanınırlığı açısından da dünyada etkili olma açısından da burada bulunacak olan ve birçok yönetimlerin ve iş dünyasının da kendileri için bir reklam değerinden tutunuz da, bir merkez olma noktasında önemli bir fırsat vereceğine inanıyorum.

Önemli bir fırsat verecek. Ve inanıyorum ki gelecek kuşaklarla bunun çok daha farkında olacaklar, böyle bir değerin üzerinde olacaklar. Yani bir nokta olarak İstanbul bir merkez olduğunu, internetin bu kadar yaygın olduğu, bilişim teknolojisinin bu kadar geliştiği bir dönemde İstanbul artık var” dedi.

“ÖZEL SEKTÖR MANTIĞIYLA HAREKET EDİYORUZ”

İstanbul’un yalnızca Ortadoğu değil, bulunduğu coğrafya değil, bütün dünyada kendi markasıyla anılan, kendi markasını kullanan ve dünyada dokunulduğu zaman erişilen bir nokta olarak varlığını hissettireceğini kaydeden Topbaş, “Her gelişimi yakinen takip ediyoruz. Bir özel sektör mantığıyla hareket ediyoruz. Nerede ne var, hangi ülkede ne kullanılıyor, hangi başarıya erişimiler; onları alıp geliştirmek suretiyle, en iyi bir şekilde İstanbul Belediyesine uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

İmzalanan anlaşmada, yeni alan adlarına Türkiye’den ve yakın coğrafyadan başvuru yapan tek şehir olan İstanbul’un yanı sıra, New York(.nyc), Berlin (.berlin),Tokyo (.tokyo), Londra (.london), Roma (.roma) gibi şehirler de başvuruda bulundu. ICANN, 2013 yılında Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’da internet hizmetini yönetmek üzere İstanbul’da bir İnternet Yönetim Merkezi kurdu. Böylece İstanbul internet dünyasında önemli bir kavşak haline gelmiş oldu.

Bu durumun Türkiye’yi dijital anlamda bölgesel bir güç haline getireceği öngörülüyor. ICANN İstanbul, Singapur(Asya) ve Los Angeles’taki (Amerika) İnternet Yönetim Merkezleriyle dünyadaki internet hizmetlerinin yönetimini kontrol ediyor.

İmzalanan anlaşma çerçevesinde kişi ve kurumlar kısa süre içinde “.istanbul” veya “.ist” uzantısını satın alabilecek.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, atılan imzaların ardından ICANN CEO’su Fadi Chehade’ye kendi çizimi olan İstanbul’un simgesi bir tablo hediye etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.