GÜNDEM - 20 Ocak 2017 Cuma 12:03

İşte Fırat Kalkanı'nda bugüne kadar öldürülen terörist sayısı

A
A
A
İşte Fırat Kalkanı'nda bugüne kadar öldürülen terörist sayısı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, "Fırat Kalkanı Harekâtının başlangıcından bugüne kadar bin 667’si ölü, 266’sı yaralı ve 7’si sağ olarak yakalanan toplam DEAŞ mensubu bin 940 terörist; 300’ü ölü, 4’ü yaralı ve 11’i teslim olmak üzere toplam 315 PKK/PYD mensubu terörist etkisiz hale getirildi" denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ve milletin güvenliğini sağlamak maksadıyla, yurt içerisinde bölücü terör örgütüne (BTÖ) karşı azimli ve kararlı mücadelesini sürdürürken, bölgedeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte BM Sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı uyarınca 24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan cFırat Kalkanı Harekâtı'na 149'uncu gününde devam ettiği bildirildi. Teröristle Mücadele Harekâtı kapsamında, geçtiğimiz hafta içerisinde (12 Ocak-18 Ocak 2017) BTÖ’nün sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergâhı olarak kullanması sebebiyle büyük önem taşıyan bölgeleri (özellikle Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Mardin, Bitlis) teröristlerden temizlemek ve kış tertiplenmesini engellemek/sınırlandırmak maksadıyla başlatılan operasyonlara aralıksız devam edildi. Şırnak/Küpeli Dağı ve Beytüşşebap, Hakkari/Çukurca, Mardin/Derik, Diyarbakır/Lice, Tunceli, Bitlis, Ağrı/Doğubayazıt ve Iğdır bölgelerinde orta çaplı operasyonlar icra edildi. İcra edilen operasyonlarda, 78 terörist etkisiz hale getirildi. 3 adet EYP, 1 adet güdümlü roket, 16 adet piyade tüfeği, 3 adet tabanca, 33 adet av tüfeği, 650 kilogram amonyum nitrat, çok miktarda değişik çap ve cinste mühimmat ile EYP yapımında kullanılan kablo, fünye ve patlayıcı madde ele geçirildi.

Şırnak/Giresunumu bölgesinde 5 barınak, Şırnak/Dereler bölgesinde 1 mağara, Şırnak/Küpeli Dağı bölgesinde 2 sığınak, Van/Başkale bölgesinde 1 sığınak, Diyarbakır/Lice bölgesinde 6 sığınak, Bitlis/Sini Deresi bölgesinde 5 sığınak, Mardin/Nusaybin bölgesinde 3 sığınak, Tunceli bölgesinde 2 sığınak olmak üzere toplam 25 adet sığınak, barınak ve mağara, çok miktarda yaşam ve gıda maddesi ile örgütsel doküman bulunarak imha edilmiş ve sığınak/barınak/mağaralar kullanılamaz hale getirildi.
BTÖ’nün en önemli finansal kaynaklarından olan uyuşturucu üretimi, ticareti ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik icra edilen operasyonlar ve hudut hattında alınan tedbirler neticesinde 163 kg. kubar esrar, 298 kg. toz esrar, 15 kg. kenevir tohumu ve 134.350 paket kaçak sigara ele geçirildi. Etkili hudut denetim ve kontrolleri sonucunda sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 4 bin 319 kişi yakalandı. Son bir hafta içerisinde icra edilen operasyonlarda iki asker şehit oldu, iki asker ise yaralandı.

Yürütülen operasyonlar sonucunda bölücü terör örgütü giderek etkisiz hale getiriliyor. Şırnak/Küpeli Dağı ve Beytüşşebap, Hakkâri/Çukurca, Mardin/Derik, Diyarbakır/Lice, Tunceli, Bitlis, Ağrı/Doğubayazıt ve Iğdır bölgelerinde icra edilen operasyonlarla bölücü terör örgütüne ağır darbeler vuruldu. Tespit edilen sığınaklar ile sığınaklarda ele geçirilen silah, mühimmat ve patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemeler imha edildi. Bölücü terör örgütü, lojistik açıdan da ağır darbe aldı. İcra edilen operasyonlarla terör örgütünün kış tertiplenmesi kapsamındaki hazırlık faaliyetlerinin engellenmesi ve kısıtlanması noktasında önemli başarılar kazanıldı. Bölücü terör örgütünün önemli finansal kaynaklarından olan kaçakçılık faaliyetleri, hudut hattında alınan tedbirlerle engellenmeye devam edildi. Hudut bölgelerinde alınan tedbirler sayesinde çok sayıda kişinin kaçak geçişi engellendi. Hudutlarda son bir hafta içinde yakalanan toplam 4 bin 319 kişi ve beraberlerinde ele geçirilen çok miktarda kaçak malzeme dikkate alındığında, bu durumun Türk Silahlı Kuvvetlerinin hudutların korunması ve teröristle mücadele kapsamında ortaya koyduğu azim ve kararlılığın en güzel göstergesi olduğunu gösteriyor.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak ve sivilleri korumak/yaşanan terör olaylarından zarar görmesini engellemek maksatlarıyla icra edilmekte olan harekatta, TSK tarafından desteklenen ÖSO’nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında bulunan toplam 227 meskûn mahal ve bin 875 kilometrelik alan kontrol altına alındı. 09 Aralık 2016 tarihinde başlayan El Bab Harekatı’nda batıdan ve kuzeyden şehrin dış mahallelerine ulaşıldı. El Bab’ın, ele geçirilmesine yönelik planlı harekatın icrasına devam ediliyor. Bu kapsamda; tecrit harekatı sürdürülüyor, tespit edilen hedefler etkisiz hale getiriliyor. DEAŞ’ın bölgeden temizlenmesine yönelik harekat sürdürülürken; PKK / PYD terörist unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam ediliyor.

Fırat Kalkanı Harekatının başlangıcından bugüne kadar bin 667’si ölü, 266’sı yaralı ve 7’si sağ olarak yakalanan toplam DEAŞ mensubu bin 940 terörist; 300’ü ölü, 4’ü yaralı ve 11’i teslim olmak üzere toplam 315 PKK/PYD mensubu terörist etkisiz hale getirildi. Türk Hava Kuvvetleri tarafından, bin 237 hedefe bin 338 bomba atıldı. Ayrıca tespit edilen 3 bin 14 EYP ve 43 Mayın imha edildi. El Bab’ın, ele geçirilmesine yönelik planlı harekatın icrasına devam ediliyor. 19 Ocak 2017 tarihinde Suflaniyah meskûn mahallinde kontrol sağlandığı bilgisi verildi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran’dan kafe ve restoranları boykota ilişkin açıklama Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hafta sonunda yapılacak kafe ve restoranları boykota ilişkin, "Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir" dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yiyecek-içecek sektöründe son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin X hesabından paylaşımda bulundu. Baran, son dönemde dünyanın en büyük sorunu haline gelen fiyat artışlarına dikkati çekerek, "Ülkemizde tüm sektörlerimizi ve ticaretimizi etkiliyor. Hükümetimiz enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla yürütüyor. Enflasyonla mücadelenin bir süreç olduğunu biliyoruz. Bu dönemde sabırlı olmamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz. Enflasyonla mücadele politikaları konusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki hükümetimize, ekonomi yönetimimize güveniyor ve yürekten destekliyoruz" dedi. "Yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimiz, ürünlerin tüketiciye ulaştığı son aşamanın temsilcileri durumundalar" ifadelerini kullanan Baran, şunları aktardı: "Her sektörde olduğu gibi yiyecek-içecek sektöründe de fırsatçılık yapanlar olabilir. Kötü örnek hiçbir zaman örnek değildir. Ticaret Bakanlığımız da fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürerek, cezai yaptırımlarına devam ediyor. Sosyal medyada yiyecek-içecek sektörüne karşı başlatılan boykot çağrısı, sektördeki işletmelerimizin tümünü töhmet altında bırakarak hem yiyecek-içecek sektörüne hem de ilişkili tüm sektörlere ve ticaretimize zarar verecektir. Ayrıca bu yaklaşım binlerce işletme ve yüzbinlerce çalışanın mağduriyet yaşamasına yol açacaktır. Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir."
İstanbul İBB’den 4 milyar 200 milyon liralık borç yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, dün yapılan Nisan ayı ikinci oturumunda tam yetki alan Mecliste yapılan oylamada 4 milyar 200 milyon lira tutarında iç borçlanma dosyalarını kabul etti. Meclis toplantısında gündem maddesi olan Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonunda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylamada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Nisan ayı ikinci oturumu İBB Meclisi Başkan vekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane’deki İBB binası meclis salonunda yapıldı. İETT’nin 2023 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü mecliste iç borçlanma talepleri 160’ı kabul, 97’si ret oyuyla kabul edildi. Mecliste, İBB Başkanlığı Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün imar, çevre, kültür, kentsel dönüşüm, sosyal belediyecilik ile toplu ulaşım ve benzeri birçok alandaki yatırım ve hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere 950 milyon lira iç borçlanma talebi konuşuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylama sonrasında İBB Başka Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. ‘2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi oy birliğiyle kabul edildi’ İkinci oturumda oylama sonrası borçlanma talebi görüşülen Meclis toplantısında Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün, köprü ve kavşak inşaatları, atık yakma ve enerji üretim tesisleri, termal bertaraf tesisi ile kentsel dönüşüm projelerinin etkinlik ve verimlilik çerçevesinde ilerlemesi ve yeni yatırımların yapılması için 2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu oylamasında 2020 yılından itibaren komisyonda bekleyen 2 milyar 250 milyon borçlanma talebi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi oylama sonucu kabul edildi. ‘1 milyar lira iç borçlanma oy birliğiyle kabul edildi’ Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün yapılan yatırım ve hizmet çalışmalarını Kovid-19 salgınına rağmen kesintisiz sürdürülebilmesi, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve bozulan nakit akışının iyileştirilmesi için 2024 yılı bütçesi çerçevesinde 1 milyar lira iç borçlanma maddesi de gündemde görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu, görüşünde 2021 yılından bu yana komisyonda bekleyen 1 milyar lira iç borçlanma isteği için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi de oylama ile kabul edildi. Öte yandan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetimindeki 5 yılda İBB’nin borçlarının 26 milyar 760 milyon 454 bin liradan 150 milyar 837 milyon 391 liraya çıktığı olduğu öğrenildi.